MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Будинку прав людини у Чернігові – бути!

28.03.2014   
Георгій Кобзар
У столиці відбулась презентація унікального освітнього проекту – Освітнього Дому прав людини.

27 березня 2014 р. в рамках роботи 11 Міжнародного фестивалю документальних фільмів з прав людини Docudays UA відбулась презентація Освітнього Дому прав людини.

Новий правоосвітній проект представили журналістам та представникам громадськості Сергій Буров – голова Чернігівської міської молодіжної громадської організації «М’АРТ», Аркадій Бущенко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, Даша Свиридова – голова Ялтинського громадського Центру громадянської просвіти «АЛЬМЕНДА» та Володимир Феськов – очільник Ужгородської ГО «Закарпатський громадський центр».

Вперше ідея створення Дому прав людини в Україні з’явилась у 2006 році. Подібні Дома прав людини є в Європі, приміром, у Польщі, в країнах Балканського півострова, а також у Вірменії, Грузії та інших країнах.

А починалося все з того, що в 2006 році білоруські правозахисники почали створювати саме Освітній Дім прав людини та обрали для цього Вільнюс, адже в їхній країні реалізація такого проекту є неможливою. І це був перший приклад саме Освітнього Дому прав людини, де активісти можуть проходити курси, тренінги на тему прав людини, а також проживати.

У 2013 році й правозахисні організації України стали інституційно спроможні проробити значну роботу для досягнення давньої спільної мети: створення координаційного центру освіти в сфері прав людини в Україні. Для реалізації проекту в с. Количівка під Черніговом був придбаний будинок площею понад 500 квадратних метрів. Серед засновників Дому прав людини – громадські організації Ужгорода, Криму, Луганська, Чернігова. Фінансову допомогу надав Уряд Королівства Норвегія та Фонд домів прав людини.

Освітній Дім прав людини виконуватиме роль ресурсного центру, що надаватиме послуги з навчання, проведення громадських кампаній і навіть тимчасового проживання фахівців у сфері прав людини та громадських активістів.

За словами Сергія Бурова, Освітній Дім прав людини – це не просто будинок, де будуть проводитися тренінги, школи з прав людини, де буде можливість перебування осіб, які за певних причин потребуватимуть тимчасового притулку. Дім – це передусім консолідована співпраця однодумців – громадських активістів, кількість яких постійно зростає. Це можливість і ресурс для розвитку та підтримки громадських ініціатив у сфері прав людини для всієї України.

Партнери-засновники Освітнього Дому прав людини:

Міська молодіжна громадська організація «М’АРТ», Чернігів

Чернігівській громадський комітет захисту прав людини, Чернігів

Громадська організація «Правозахисний центр «Поступ», Луганськ

Громадська організація «Закарпатський громадський центр», Ужгород,

Громадська організація «Центр громадянської просвіти «АЛЬМЕНДА», Ялта,

Громадська організація «Центр гуманістичних технологій «АХАЛАР», Чернігів

Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Українська гельсінська спілка з прав людини».

 Поділитися