MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Право на свободу слова знову захищено у судовому порядку

28.04.2014   
Геннадій Токарев, адвокат
17 квітня 2014 року Апеляційний суд Харківської області своєю ухвалою остаточно поставив крапку у справі, яка тривала майже півтора року та зачіпала питання меж права на свободу слова та можливості безперешкодно розміщувати інформацію на Інтернет-ресурсах Харківської правозахисної групи.

17 квітня 2014 року Апеляційний суд Харківської області своєю ухвалою остаточно поставив крапку у справі, яка тривала майже півтора року та зачіпала питання меж права на свободу слова та можливості безперешкодно розміщувати інформацію на Інтернет-ресурсах Харківської правозахисної групи.

У своїй позовній заяві, яка декілька разів у ході судового провадження уточнювалася та доповнювалася, позивач – член Ради адвокатів Харківської області,– вимагав від відповідачів, у числі яких опинилася й Харківська правозахисна група, визнати інформацію стосовно Установчої конференції адвокатів Харківської області, яка відбувалася у конференц-залі готелю «Харків» та рішень, які така конференція приймала, недостовірною, а також зобов’язати відповідачів спростувати недостовірну інформацію у той же спосіб, за яким вона була розміщена – у вигляді публікації на сайті.

Нагадаємо, що мова йшлась про публікацію на сайті ХПГ від 16 жовтня 2012 року, яка мала назву «Дві альтернативні установчі конференції харківської адвокатури 15 жовтня. Що далі?», в якій висвітлювалися події стосовно проведення 15 жовтня того ж року в один той самий час двох альтернативних установчих конференцій адвокатів Харківської області.

30 грудня 2013 року Київським районним судом м. Харкова після численних засідань було винесено рішення, яким в повному обсязі задовільнив вимоги позивача. Доводи відповідачів про те, що позивач жодним чином не надав підтвердження стосовно того, що інформація, розміщена у тому числі на ресурсах ХПГ, є недостовірною, судом не були взяті до уваги. Дане рішення було оскаржено відповідачами у суд апеляційної інстанції.

Відповідачі у справі приготувався до нового кола судової тяганини вже у Апеляційному суді Харківської області, однак несподівано для всіх учасників процесу у ході попереднього засідання позивач – представник Ради адвокатів Харківської області,– звернувся до суду із заявою про залишення його позову без розгляду.

Однак суд, посилаючись на норми діючого ЦПК України, ухвалив, що на даному етапі розгляду така процесуальна опція неможлива, тому позивач подав друге клопотання про відмову від позову у рамках процедури, передбаченої статтями 205, 206 ЦПК України, яке колегія суддів задовольнила. Такий рідкісний випадок, коли позивач при апеляційному розгляді справи великодушно звернувся до суду з відмовою від позову після задоволення рішення суду першої інстанції всіх його позовних вимог, що тотожно його проханню скасувати прийняте на його користь рішення, можна пояснити хіба що існуванням підстав для скасування цього рішення за результатами розгляду апеляційних скарг відповідачів.

Таким чином, Харківській правозахисній групі вкотре вдалося відстояти свою правову позицію стосовно неприпустимості обмеження права на свободу поширення інформації у судовому порядку.

 Поділитися