MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хулігани нападають на сирійців, а побиття міліціонерами іноземців не обліковуються

23.02.2015   
Юрій Чумак
Аналіз інформації про скоєні на Слобожанщині у 2014 р. злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

Щорічно, в межах громадського моніторингу проявів мови ворожнечі, дискримінації та злочинів на ґрунті ненависті, що проводиться спільно з Харківською правозахисною групою, організація «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» запитує у правоохоронців Слобожанщини (Харківської, Сумської та Полтавської областей) інформацію щодо злочинів, скоєних з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості.

Раніше такі інформаційні запити спрямовувалися до обласних управлінь міліції, але в 2013 році міліцейські очільники почали заперечували можливість надання необхідних відомостей, посилаючись на те, що держателем Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якому міститься вся інформація про зареєстровані злочини (кримінальні правопорушення), з введенням наприкінці 2012 року в дію нового Кримінального процесуального кодексу України, є Генеральна прокуратура України.

Але минулого року прокуратура Полтавської області переадресувала запит ЦППД «ДУМА»… до УМВС України в Полтавській області. І Полтавська міліція надавала відповідь. Тим самим наочно продемонструвавши, що запитувані відомості в неї є.

Тому на початку 2015 р. громадський Центр «ДУМА» надіслав запити на інформацію як до обласних управлінь міліції, так і до обласних прокуратур вказаних регіонів.

Пропонуємо проаналізуємо відповіді, що були надані:

1. Полтавська область

УМВС України в Полтавській області:

«По облікам управління інформаційно-аналітичного забезпечення УМВС України в Полтавській області кримінальних проваджень, відкритих з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості у 2014 році немає».

Прокуратура Полтавської області:

«Повідомляю, що кримінальних проваджень за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених п.14 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 126, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 129, ст. 161, ст. 296, ст. 300 КК України вчинених на території Полтавської області у 2014 році з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації не зареєстровано...

Упродовж 2014 року до прокуратури області скарги від іноземних громадян на дії працівників УМВС України в Полтавській області щодо застосування відносно них насильства, незаконного затримання не надходили».

2. Сумська область

УМВС України в Сумській області:

«Упродовж 2014 року у провадженні слідчих ОВС області перебувало кримінальне провадження, розпочате за ст. 296 ч. 4 КК України (хуліганство). Досудовим розслідуванням встановлено, що 08.07.2014 року близько 22.30 год. мешканець м. Суми громадянин України К., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, поблизу стоянки автомобільного транспорту ТЦ «М», розташованого у м. Суми, діючи в групі з чотирма особами, прагнучи виразити себе в насильстві над іншими, маючи негативне ставлення до осіб арабської зовнішності, підійшов до раніше незнайомого громадянина Сирії А. і, діючи з хуліганських спонукань, умисно та з особливою зухвалістю, наніс останньому удар пневматичним пістолетом в обличчя. Після чого підбігли ще 4 чоловіка і почали наносити удари руками та ногами по різним частинам тіла А. Після цього К. з невстановленими особами припинили побиття та з місця вчинення злочину зникли. Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні закінчено складанням обвинувального акту, який спрямовано до суду...

Упродовж 2014 року скарги іноземних громадян щодо їх побиття чи незаконного затримання працівниками ОВС до УМВС України в Сумській області не надходили».

Прокуратура Сумської області:

«Протягом 2014 року органами досудового розслідування Сумської області відомості щодо кримінальних проваджень з мотивів расової, національної, релігійної нетерпимості за ознаками п. 14 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 126, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 129 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились.

Разом з тим, Путивльським РВ УМВС України в Сумській області до Реєстру внесено відомості про кримінальне провадження, кваліфіковане за ч. 1 ст. 161 КК України, за фактом публікації в газеті «Путивльські відомості», яка розпалює міжнаціональну та міжконфесійну ворожнечу серед населення. За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні прийнято рішення про його закриття. Також минулого року указаним райвідділом до ЄРДР внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 161 КК України за фактом переслідувань представників релігійної організації «Свідків Єгови» із застосуванням погроз та фізичного впливу з метою припинення їх законної діяльності. На даний час слідство триває.

Крім того, зареєстровано 3 кримінальні провадження про правопорушення, передбачені ст. 296 КК України, скоєні по відношенню до громадян іноземної держави (Сирійська Арабська Республіка). Зокрема, за фактом вчиненого поблизу стоянки автомобільного транспорту в м. Суми хуліганських дій із застосуванням заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень предмета, внаслідок чого громадянину Сирії були спричинені легкі тілесні ушкодження. За результатами досудового розслідування указане провадження з обвинувальним актом спрямовано до суду.

Крім цього, триває слідство у 2-х кримінальних провадженнях, а саме: за фактом побиття невстановленими особами з хуліганських спонукань та з особливою зухвалістю поблизу стоянки автомобільного транспорту в м. Суми громадянина Сирії, внаслідок чого останньому спричинено тілесні ушкодження, а також за фактом отримання громадянином Сирії тілесних ушкоджень у ході конфлікту з невстановленими особами поблизу розважального центру в м. Суми.

Факти відкриття кримінальних проваджень за ст. 300 КК України за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію, відсутні…

Діючою звітністю не передбачено облік скарг іноземних громадян з питань побиття (вірогідно, малося на увазі – побиття з боку правоохоронців, – авт.), незаконного затримання та інших питань. Тому надати інформацію і цій частині немає можливості».

3. Харківська область

Слідче управління ГУМВС України в Харківській області:

«Відповідно до вимог нового Кримінального процесуального кодексу України, який вступив у дію 20.11.2012, облік кримінальних правопорушень та прийнятих під час досудового розслідування рішень, осіб, які їх учинили, та результатів судового провадження здійснюється відповідно до положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, держателем якого є Генеральна прокуратура України. Таким чином, для отримання інформації стосовно розпочатих кримінальних проваджень, вчинених на ґрунті расизму, з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, Вам доцільно звернутись до відділу статистики ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань прокуратури Харківської області.

Поряд з цим, відповідно до вимог Постанови КМУ від 24.09.2008 №858 та Положення про порядок роботи зі зверненнями громадян і організації їх особистого прийому в системі МВС України, затвердженого наказом МВС України від 10.10.2014 №1177, не передбачено ведення обліків чи збір відомостей щодо осіб, які являються іноземними громадянами. У зв’язку з викладеним, надати відомості щодо кількості скарг іноземних громадян на їх побиття чи незаконне затримання працівниками ГУМВС в області немає можливості».

Прокуратура Харківської області:

«Протягом 2014 року кримінальні провадження за п. 14 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 126, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 129, ст. 161, ст. 296, ст. 300 КК України з мотивів расової, національної, релігійної нетерпимості, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань… не реєструвались.

Не передбачено здійснення окремого обліку скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками ГУМВС України в Харківській області. У зв’язку з цим надання відомостей щодо кількості та стану вирішення органами прокуратури області таких звернень у 2014 році унеможливлюється».

Підсумовуючи:

1. Міліція та прокуратура трохи, як би так м’якше висловитися, самі заплуталися та намагаються заплутати запитувачів інформації у питанні того, чи обліковуються скарги іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх правоохоронцями. Оскільки, скажімо, прокуратура Полтавської області та міліція Сумської області чітко зазначають, що такі скарги «не надходили». А прокуратури Сумської і Харківської областей та Харківська міліція взагалі заявляють, що такий облік «не передбачено».

Хоча віриться в останню тезу з великим трудом, адже скарги на подібні незаконні дії з боку працівників міліції повинні реєструватися як заяви про злочини та безумовно обліковуватися й заноситися до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Якщо цього не робиться і скарги розглядаються як «звернення громадян», то це є укриттям (приховуванням) злочинів – караним за ст. 396 Кримінального кодексу України діянням!

2. Знов-таки, знайшов свої підтвердження той факт, що міліція неправдиво повідомляє, що вона «не може» надати інформацію про певні кримінальні провадження з посиланням на те, що держателем Єдиного реєстру досудових розслідувань є Генеральна прокуратура. Адже міліція Сумської області – змогла.

Принагідно нагадаємо, що «Положенням про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань», затвердженим наказом генерального прокурора України №69  від 17.08.2012 р. передбачено, що доступ до відомостей, які внесені до Реєстру, мають, зокрема, слідчі та керівники органів досудового розслідування  – органів прокуратури, внутрішніх справ, безпеки, органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та органів державного бюро розслідувань (з моменту створення)  – у межах кримінальних правопорушень, щодо яких цими органами провадиться досудове розслідування та здійснюється контроль за додержанням вимог кримінального процесуального законодавства. Тобто, органи внутрішніх справ мають доступ до Реєстру по тим справам, що відносяться до їх компетенції проводити досудове розслідування, фактично – по більшості статей КК України, щодо яких надавалися запити.

3. Тільки в Сумській області правоохоронці протягом 2014 р. фіксували злочини на ґрунті ненависті, скоєні з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості. На Харківщині та Полтавщині подібні кримінальні правопорушення не помічають. Це, звісно, аж ніяк не означає, що їх не було, вочевидь, міліція та прокуратура з якихось причин не хоче (чи не вміє) їх реєструвати та потім розкривати.

4. Навіть у тих випадках, коли мова йде про явні злочини ненависті, міліція традиційно воліє кваліфікувати їх як хуліганство. Хоча, з іншого боку, такі дії можна пояснити тим, що, що в статтях 125 (умисне легке тілесне ушкодження) та 126 (побої і мордування) Кримінального кодексу України немає додаткових кваліфікуючих ознак «з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості». Втім, як немає таких і в ст. 296 (хуліганство).

Важливим є факт передачі до суду справи щодо побиття громадянина Сирії, вчиненого в Сумах пізно ввечері 08.07.2014 року. Проте занепокоєння викликає те, що ще за 2-ма іншими епізодами нападів на громадян Сирійської Арабської Республіки так і не вдалося встановити особи кривдників.

5. Путивльські справи за ст. 161 КК України на цьому тлі виглядають як неординарні. Хоча факт публікації в газеті «Путивльські відомості» інформації, яка розпалює міжнаціональну та міжконфесійну ворожнечу серед населення, очевидно, не підтвердився, адже кримінальне провадження було закрито, але переслідування представників релігійної організації «Свідків Єгови» із застосуванням погроз та фізичного впливу з метою припинення їх законної діяльності є кричущим кримінальним правопорушенням. І, хочеться вірити, якщо такі протиправні дії дійсно мали місце, правоохоронці та суд зможуть дати їм чітку й однозначну оцінку.

Юрій Чумак, голова ЦППД «ДУМА»

 Поділитися