MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Людей на Майдані розстрілював "Беркут" - розслідування Ради Європи.

31.03.2015   
Яніна Смелянська
Більшість вбивств протестувальників на Інститутській 20 лютого 2014 року здійснили бійці спецпідрозділу "Беркут". Про це йдеться в звіті Міжнародної дорадчої групи (МСГ) Ради Європи, оприлюдненій 31 березня.

"Судячи з матеріалів справи, відповідальність за більшість вбивств, скоєних 20 лютого 2014, може бути покладена на співробітників" Беркута "... Аналіз сотень годин відеозаписів і матеріалів з інтернету дозволив встановити 21-24 співробітників" Беркута ", які стріляли в учасників акцій протесту, що піднімалися по вулиці Інститутській ", - йдеться в документі.

За даними звіту, "ніхто із співробітників не міг застосовувати зброю без наказу їх керівника, пана Садівника".

У документі також зазначено, що більшість демонстрантів, загиблих 20 лютого, були поранені з автоматів Калашникова калібру 7,62 * 39, який був в наявності у бійців "Беркута".

"Встановлено, що група Садівника отримала приблизно 20 автоматів АКС-47 калібру, ці автомати не були повернуті в місця зберігання, вони зникли", - йдеться в документі.

"У ході розслідування за допомогою аналізу траєкторії куль було встановлено, що більше 30 людей були застрелені через бетонної барикади біля виходу зі станції метро" Хрещатик "на вулиці Інститутській, що співвідноситься з численними записами в мережі інтернет, на яких видно, як співробітники "Беркута" в уніформі з жовтими пов’язками стріляють з цього місця ", - йдеться у звіті.

За даними міжнародної групи, навесні була можливість затримати, ймовірно, всіх ключових підозрюваних, проте нею не скористалися. Ще наприкінці літа від 8 до 12 ключових підозрюваних перебували в Україні. Але, за словами керівника слідчої групи Олексія Баганця, після того як він повідомив генпрокурора Віталію Яремі про намір їх затримати, той змінив керівництво групи.

Також у документі наводяться дані офіційного розслідування, які досі не публікувалися.

Нагадаємо, раніше глава СБУ Валентин Наливайченко розповів, як радник Путіна і ФСБ допомагали розганяти Майдан.

Генпрокуратура підозрює Садівника і ще двох екс-співробітників "Беркута" у вбивстві 39 активістів Євромайдан в січні-лютому цього року. Командир "Беркута" Дмитро Садівник був звільнений під домашній арешт 19 вересня. Після цього він кілька разів не з’являвся на засідання суду, і лише коли зник, суд постановив повернути його під варту. Зараз Садівник знову в розшуку.

 Поділитися