MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні дано старт Суспільному мовленню

09.04.2015   
Юрій Чумак
«Від Першого національного – до українського Бі-Бі-Сі», – поставив завдання Президент перед нинішнім керівником телеканалу Зурабом Аласанією.

Як повідомляє офіційне Інтернет-представництво Президента України, 7 квітня Петро Порошенко взяв участь у презентації Суспільного мовлення.

«Від Першого національного – до українського Бі-Бі-Сі», – поставив завдання Президент перед нинішнім керівником Першого національного телеканалу Зурабом Аласанією.

Глава держави нагадав слова, які приписують Вольтеру: «Я не згоден з жодним словом, яке Ви кажете, але готовий померти за ваше право це говорити». «Я на багато що готовий, щоб зберегти свободу слова і демократію в Україні», – заявив Петро Порошенко.

При цьому Президент зазначив, що, підписавши закон, направить до парламенту свої пропозиції. «Мені не подобається, що в раді, яка буде призначати керівництво, є політики. Я вважаю, що їм там нема що робити», – заявив він.

За словами Президента, політики мають зробити останній крок щодо незалежності суспільного телебачення і дати можливість формувати керівництво громадським організаціям, журналістам, «щоб вони самі несли відповідальність і за якість, і за неупередженість, і за незалежність і від політиків, і від толстосумів».

Нагадаємо, що майже всі роки незалежності України владники займалися балачками, міцно тримаючи в своїх руках рудиментарне, але слухняне державне телерадіомовлення з розгалуженою мережею по всій країні. І тільки в квітні 2014 р. «народився» Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», яким визначено, що на базі Національної телекомпанії України утворюється юридична особа публічного права «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ).

Хочеться вірити, що реформування Суспільного телебачення і радіомовлення України не перетвориться на декоративну зміну вивіски «НТКУ» на «НСТУ» за збереження контролю влади над усією новою структурою. Тому тільки активна громадянська позиція журналістської спільноти та всього громадянського суспільства можуть убезпечити нас від розвитку такого сценарію.

 Поділитися