MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пам’ять про нацистський геноцид ромів

30.07.2015   
Зола Кондур
2 серпня 2015 року у Національному музеї історії України (м. Київ) відбудеться відкриття виставки та презентації на тему «Пам’ять про нацистський геноцид ромів: український та європейський виміри».
У неділю 2 серпня 2015 року з 12.00 до 15.00 у Національному музеї історії України (м. Київ, вул. Володимирська, 2, 3-й поверх) відбудеться відкриття виставки та презентації на тему «Пам’ять про нацистський геноцид ромів: український та європейський виміри» (до 70-річчя закінчення Другої світової війни, до Міжнародного дня пам’яті жертв геноциду ромів та 10-ї річниці його офіційного відзначення в Україні). На виставці будуть представлені: слайд-шоу довоєнних фото ромів; експонування книжок по темі; фотовиставка: фото часів війни з німецьких архівів; пам’ятні знаки жертвам геноциду ромів, встановлені в Україні; меморіалізація в Польщі та Німеччині; тексти-спогади і фото українських ромів, які пережили геноцид; матеріали про дослідження геноциду ромів Українським центром вивчення Голокосту (візуальна інформація про сайт romagenocide.com.ua, проекти, шкільний конкурс, видання); інфографіка про пам’ятні дати до геноциду ромів у світі; текст постанови Верховної Ради України. Організатори: • Національний музей історії України, • Міжнародний благодійний ромський жіночий фонд «Чіріклі», • Міжнародний фонд «Відродження», • Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України. Запрошуються усі зацікавлені! Довідка «ПЛ»: Міжнародний день голокосту ромів – пам’ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид – Пам’ять – Надія», що відбулася в Освенцимі 21 – 23 листопада 1996 р. Відзначається щорічно 2 серпня. У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2 897 циган. Загалом у цьому таборі з 23 тис. циган, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час голокосту від репресій загинуло від 600 тис. до 1 млн. 500 тис. ромів. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. №2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів» Міжнародний день голокосту ромів в Україні відзначається на державному рівні. З 2011 р. на державному рівні цей День відзначає також Польща.
 Поділитися