MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Театралізована акція під Верховною Радою

06.10.2015   
Андрій Діденко
Сьогодні, 6 жовтня, під стінами парламенту відбулася акція «Виправлення судових помилок. Законопроект 2033а». Після акції учасників ініціативної групи запросили на зустріч з Заступником Голови Верховної Ради України Оксаною Сироїд.

Сьогодні, 6 жовтня, під стінами парламенту відбулася акція «Виправлення судових помилок. Законопроект 2033а».

В акції взяли участь родичі, близькі та друзі засуджених без належної доказової бази, адвокати, правозахисники – вони вимагали від народних депутатів підтримати та проголосувати законопроект 2033а (щодо забезпечення засудженим особам права на справедливий суд).

Харківська правозахисна група протягом багатьох років проводить роботу в напрямку дослідження питань катування, насильства та жорстокого поводження з боку правоохоронних органів з метою отримання зізнань і, відповідно, фабрикації матеріалів кримінальних справ. Наслідок такого ганебного явища – винесення вироків без належної доказової бази.

Проект Закону України 2033а спрямований на запровадження спеціального юридичного механізму як надзвичайного порядку перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи засуджені без належної доказової бази і досі відбувають покарання, що матиме тимчасовий характер.

Побудувати правову та демократичну державу без виправлення судових помилок, особливо відносно засуджених до довічного позбавлення волі БЕЗ ВИНИ – неможливо!

Під час акції у вигляді театралізованого дійства продемонстровано необхідність виправлення судових помилок і ухвалення Верховною Радою України необхідних змін.

Дійові особи театралізованого дійства:

Жертва, засуджена без вини, в кайданках
Адвокат
Прокурор
Суддя

Спочатку виступає адвокат.

Адвокат. Ваша честь! Звертаюся до Вас із скаргою на обвинувальний вирок у справі про особливо тяжкий злочин. Є підстави для перегляду обвинувального вироку.

Прокурор. Ваша честь! Я ознайомився зі скаргою адвоката підсудного! Підсудний звертався з аналогічними скаргами до прокуратури. Хочу підтвердити, що дії підсудного кваліфіковано вірно. Висновок суду про винуватість підсудного ґрунтується на сукупності зібраних та досліджених доказів, яким надано відповідну юридичну оцінку. Доводи щодо застосування недозволених методів ведення слідства, фальсифікації матеріалів справи, відсутності доказів вини підсудного – були предметом перевірки. Тому підстав для перегляду справи немає. Підсудний беззаперечно – винен! Винен!

Адвокат. Ваша честь! Я абсолютно не погоджуюся з позицією прокуратури та наголошую на наступному! З несправедливість або борються, або співпрацюють!

У кримінальних справах, в яких особи засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини, досудове розслідування проводила саме прокуратура – відповідно до норм КПК 1960 року. Прокуратура, на превеликий жаль, бездіяльна! Прокуратура, яка саме і проводила досудове слідство та допустила усі порушення, хоча перша мала стояти на варті закону, на жаль, ніколи не визнає, що особу засуджено незаконно, свавільно, помилково, без доказової бази, адже це означатиме, що прокуратура визнає свої власні помилки!

Ваша честь! У вироку відсутні належні, достатні та переконливі докази вини підсудного! Є усі підстави для перегляду справи. Вирок побудований на показаннях обвинуваченого та свідка, наданих ними під час досудового слідства та від яких вони відмовилися. Обвинувальний вирок ґрунтується на викривлених обставинах, які очевидно не відповідають дослідженим у суді доказам, що мають істотне значення. До того ж докази по справі були отримані з порушенням права особи на захист.

Але прокурор, на жаль, і надалі не вважає це достатніми підставами для перегляду справи. Мабуть, для прокурора «честь мундиру» важливіша за долю та життя людини!!!

Прокурор. Винен! Винен!

Суддя. Суд ухвалив! Враховуючи зміни в законодавстві, а зокрема, відповідно до закону України № 2033а щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок, яким внесено зміни до КПК, суд вважає, що скарга адвоката підлягає задоволенню. Дослідивши усі обставини справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що оскільки у вироку не відображено реальні обставини справи, оскільки обвинувальний вирок побудований на викривлених обставинах справи, на припущеннях, докази у справі здобуті з порушенням права особи на захист, обвинувачений та свідок від своїх показів, даних на досудовому слідстві, відмовилися у суді, суд дійшов висновку, що вирок апеляційного суду та ухвалу Верховного суду необхідно скасувати повністю, а у справі ухвалити новий вирок, яким підсудного виправдати.

Всі плескають. Торжество справедливості. З жертви знімають кайданки! Ура!!!

Після акції учасників ініціативної групи запросили на зустріч з Заступником Голови Верховної Ради України Оксаною Сироїд. Під час зустрічі обговорювалися питання актуальності ухвалення Законопроекту 2033а, координація і спільні публічні заходи заради інформування суспільства про проблему, що існує – відсутність процедури виправлення судових помилок.

 Поділитися