MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники сприяють налагодженню діалогу між вимушеними переселенцями та місцевою владою

26.11.2015   
Георгій Кобзар
Як подолати дискримінацію ВПО в сфері працевлаштування та оренди житла, порушення прав вимушених переселенців в інших царинах та знайти шляхи інтеграції переселенців до місцевих громад? На ці питання шукали спільні відповіді в Харківській області.

Чугуївська правозахисна група організувала та провела на Харківщині низку круглих столів за участі вимушених переселенців, громадських активістів, представників роботодавців і місцевої влади.

Обговорення проблематики ВПО відбувалися з 10 по 19 листопада 2015 року в 3-х райцентрах Харківської області – місті Чугуєві, смт. Печенігах та Шевченковому. Участь в круглому столі в смт. Шевченкове приймала радник Мінсоцполітики з питань ВПО Анастасія Бондаренко.

Тематикою круглих столів стало велике коло питань, найбільш значущі з яких: дискримінація ВПО в сфері працевлаштування та оренди житла, порушення прав вимушених переселенців в інших царинах та шляхи інтеграції переселенців до місцевих громад.

Обговорювані проблеми виявились майже однаковими для всіх трьох районів.
Справа в тому, що багато внутрішньо переміщених осіб проживають у Харківській області вже більше року, і деякі з них мають намір не повертатися додому та осісти на нових місцях. Все це потребує запровадження нових робочих місць, будівництво житла, створення місць в дитячих садках та школах для дітей переселенців, та задіяння інших заходів в соціальній галузі.

Варто зазначити, що під час круглих столів відверту заінтересованість проявляли не тільки вимушені переселенці, а й місцеві жителі. Було дуже приємно бачити, що мешканці зазначених районів активно допомагають вимушеним переселенцям у вирішенні їх проблем, вносять пропозиції щодо програм розвитку своїх населених пунктів з урахуванням інтересів ВПО.

Щодо проблем дискримінації, окремо можна зазначити наявність так званої «позитивної» дискримінації. Тобто існують випадки, коли в дитячі садки беруть дітей ВПО поза чергою, а місцевим мешканцям відмовляють. При цьому скарг щодо таких проявів не було, оскільки люди з розумінням відносяться до проблем і потреб переселенців.

Результатом 6 круглих столів (по 2 – в кожному райцентрі) у Чугуєві, Печенігах та Шевченковому стало виявлення найбільш значущих питань і проблем та розробка планів спільних дій влади та громадськості з урахуванням інтересів ВПО.

Намічені механізми партнерства відтепер потребують апробації на практиці. Для чого правозахисниками будуть узагальнені отримані пропозиції й ідеї та передані на розгляд повноважних органів.

Зазначимо, що круглі столи були проведені в рамках проекту «Налагодження діалогу між внутрішньо переміщеними особами, роботодавцями та місцевою владою. Підвищення обізнаності вимушено переміщених осіб щодо захисту від дискримінації», що реалізується Чугуївською правозахисною групою за підтримки Громадської ініціативи «КримSOS» та Фонду стабілізації конфлікту та безпеки Великої Британії «Stabilization Support Services».

 Поділитися