MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ХНУРЕволюція. Як студенти борються за свої права

27.11.2015   
Дарья Проказа

24 листопада студентський сенат університету радіоелектроніки у Харкові влаштував мітинг-перфоменс під стінами рідної Альма-матер. Активісти говорять, що адміністрація вишу порушила закон України «Про вищу освіту» та сфальсифікувала вибори самоуправління ХНУРЕ. Керівництво університету, за словами організаторів протесту, прагне «посадити» своїх людей у сенат, бо його колишній склад «надто багато розкривав рота».

Протест 24 листопада під гаслами «Університет для студентів», «Зупинимо свавілля», «Я – за легітимні вибори» став подією у студентській спільноті Харкова. Десяток інших вишів та молодіжні організації стали на бік активістів ХНУРЕ і вийшли мітингувати разом з ними. Загалом протестувати вийшло до 200 чоловік. Причина тому проста: проблеми, які зараз знову підняли студенти, стосуються усієї України. Органи самоврядування університетів, які за статтею 40 закону України «Про вищу освіту» можуть значно вплинути на якість навчання та умови свого життя, і досі повновладні лише на паперах. На ділі – сенати здебільшого займаються проведенням культурно-розважальних заходів, а коли мова доходить до реальних змін у діяльності вишу, то ректорат придушує їх. Так сталося цього разу у ХНУРЕ.

СИТУАЦІЯ

«У Законі України «Про вищу освіту» (ст. 40, п. 8) сказано, що адміністрація університету не має права втручатися у діяльність органів студентського самоврядування, – пояснює ситуацію один з організаторів акції Олег Бондаренко, – Усі положення говорять про те, що конференція, на якій проходять вибори, має скликатися діючим органом самоврядування. У нашому університеті – це студентський сенат. Ми з вересня розробляли нову програму діяльності сенату, збиралися робити повномасштабні вибори з агітаційною кампанією, дебатами, але адміністрація не стала чекати ще декілька днів, що нам були потрібні, і сама ініціювала конференцію. Це суперечить закону, і тому виник конфлікт».

За словами Олега, делегатів на конференцію, яка проходила паралельно в університеті, загнали декани факультетів. Студентам пояснили, що робити, за кого вони мають голосувати, і надали їм «широкий» вибір з кандидатів у новий сенат: 1 (один) претендент на місце голови органу самоврядування. Склад колишнього сенату не став брати участь у таких «виборах» і, після того, як адміністрація вишу відмовилась шукати компроміси, вирішив влаштували протест. За 3 дні з командою у 5 чоловік вони зробили великий резонанс навколо своєї справи.

Сама акція проходила у форматі мітингу-перфоменсу. На імпровізованій сцені виступали ініціатори протесту, а їх слова про ситуацію з корупцією у виші, з гуртожитками, виборами ректора тощо ілюстрували інші студенти за допомогою театралізованих замальовок.

За весь час протесту до активістів ніхто з викладачів чи адміністрації так і не вийшов. Лише після завершення події до активістів підійшов речник ректора, щоб дізнатися про вимоги акції.

«Я не знаю, що стало причиною протесту. Я ось вийшов, щоб отримати вимоги студентів, – каже помічник ректора з виховної роботи Лук’яненко Володимир Леонідович, – Ми бачимо, що є закон, що зобов’язує самоврядуванню обратися у певні органи університету. Зараз проходять вибори, де кожен студент може проголосувати за кандидатуру або проти всіх. До цього на кожному факультету проводились теж свої конференції і вибори, де таємним голосуванням обирали делегатів. 17-го листопада пройшла конференція, на якій було обрано комісію, затверджено положення про вбори на 24-те.

Паралельно тривають вибори. Люди голосують, ми подивимось, наскільки активно вони голосували. Я вважаю, що як результат, буде обраний сенат. Чи будуть це нові люди, чи залишиться старий актив – покажуть вибори. І, звісно, варто сідати за стіл переговорів, знаходити шлях вирішення проблем».

ЗА ЩО БОРЮТЬСЯ

Студентське самоуправління керується статтею 40 Закону України «Про вищу освіту». Ми надамо витяги з цієї статті:
Студентське самоврядування – це право і можливість студентів вирішувати питання навчання і побуту, захисту прав та інтересів студентів, а також можливість брати участь в управлінні вищим навчальним закладом.
Студентське самоврядування здійснюється студентами безпосередньо і через органи студентського самоврядування, які обираються шляхом прямого таємного голосування студентів.
Адміністрація університету не має права втручатися в діяльність органів студентського самоврядування, а керівник ВНЗ повинен створити належні умови для їх діяльності, зокрема і в частині забезпечення оргтехнікою. Фінансовою основою органу є кошти в розмірі не менш як 0,5 відсотка власних надходжень, отриманих вишом від основної діяльності.

Органи студентського самоврядування:
- вносять пропозиції щодо удосконалення освітнього процесу;
- проводять наукові, спортивні, культурні й інші заходи;
- беруть участь у вирішенні питань забезпечення належних побутових умов проживання студентів у гуртожитках та організації харчування студентів;
- вносять пропозиції щодо розвитку матеріальної бази вищого навчального закладу, у тому числі з питань, що стосуються побуту та відпочинку студентів.
- мають право оголошувати акції протесту;

За погодженням з органом студентського самоврядування приймаються рішення про:
- відрахування студентів, їх поновлення на навчання, педеведення з бюджету на контракт і навпаки.
- призначення заступника декана факультету, заступника директора інституту, заступника керівника вищого навчального закладу;
- поселення осіб у гуртожиток і їх виселення;
- затвердження правил внутрішнього розпорядку ВНЗ в частині, що стосується студентів;
- діяльність студентських містечок та гуртожитків для студентів.

 Поділитися