MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мобільні групи – в пошуках діалогу

10.08.2016   
Андрій Пекаренін
Чугуївська правозахисна група взялася за реалізацію проекту «Школа з налагодження ефективного діалогу серед жителів Чугуївського району».

В Україні все ще триває війна і з кожним днем з непідконтрольної території приїздять мешканці Донецької та Луганської областей.

З огляду на те, що Харківська область є прифронтовою, більшість внутрішньо переміщених осіб залишається саме на території нашого регіону, щоб бути ближче до дому та в будь-який момент мати можливість повернутися до своєї рідної оселі.

З іншого боку, оскільки Харківщина є єдиною, що межує одразу з обома областями, в межах яких існують окуповані території, зараз у різних районах регіону перебуває значна кількість українських військових, що готові дати відсіч агресії.

І хоча усі прагнуть миру, але через різні погляди на життя деінде можуть назрівати й конфлікти.

У кожного може відрізнятися думка про події, які відбуваються на сході країни, частина має деякі побоювання в зв’язку з тим, що відтепер поруч з ними живуть люди, яких вони раніше не бачили і погано знають, хтось просто не задоволений ситуацією в країні.

Тому Чугуївська правозахисна група взялася за реалізацію проекту «Школа з налагодження ефективного діалогу серед жителів Чугуївського району».

Дана Школа – це інтенсивний трьохмісячний курс для місцевих громадських активістів, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, присвячений питанням подолання психологічної напруги між різними категоріями людей, які живуть на території Чугуївського району, проведення кампаній адвокації для прийняття суспільно важливих рішень як форми відстоювання прав та свобод громадян, просування громадських ініціатив у медіа та Інтернеті, підготовка заяв та скарг до органів місцевої влади, боротьба з корупцією тощо.

В межах цього проекту правники ЧПГ вже здійснили, зокрема, 5 виїздів мобільної групи до різних населених пунктів Чугуївського району Харківської області: були відвідані Коробочкине, Чкаловське, Мосьпанове, Гракове та Іванівка.

Завданнями мобільних груп були, по-перше, моніторинг ситуації в цих населених пунктах, по-друге, пошук лідерів серед місцевих жителів, учасників антитерористичної операції і внутрішньо переміщених осіб для вирішення спільних проблемних питань.

Одночасно юристами ЧПГ надавалися правові консультації мешканцям та переселенцям.

Людям необхідно знайти загальну мову, започаткувати діалог між собою, та всі свої прагнення направити на розбудову.

Не скажу, що це було легко зробити, але все ж ми знайшли справжніх активістів, які готові чути й слухати, а також без зайвих емоцій ефективно домовлятися. І хоча ситуація справді є непростою в населених пунктах, що ми відвідали, але вихід є – і це головне.

Варто зазначити, що даний проект реалізується Чугуївською правозахисною групою на кошти, надані громадською організацією «Харківська правозахисна група» в рамках Договору про співпрацю з ГО «Європейський Обмін» (Еркеленцдамм 59, 10999 Берлін, Німеччина) від 1 вересня 2015.

 Поділитися