MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Апеляційний суд відмовив в задоволенні позову ДМСУ про видворення громадянина Таджикистану на батьківщину, де йому загрожував ризик політичного переслідування та жорстокого поводження

23.02.2017   
Василь Мельничук
На даний час юристи ХПГ докладають зусиль, щоб в якнайшвидше звільнити М. з під варти, де він перебуває з пункті тимчасово тримання іноземців.

Громадянин Таджикистану М. у 2014 році виїхав з батьківщини до Москви для того, щоб знайти там роботу, і вже працюючи в Москві, М. приєднався до діяльності та став членом неурядової організації «Група 24». Метою діяльності організації «Група 24»  було інформування громадян Таджикистану про можливості реалізувати їхні конституційні права, зокрема, права на вираження поглядів та мирні зібрання. Організація також долучалась до організації мирних акцій протесту, спрямованих на ненасильницьку зміну чинної влади в Таджикистані. Через таку позицію та діяльність 9 жовтня 2014 року «Групу 24» було визнано Верховним судом Таджикистану екстремістською та незаконною організацією. Після цього розпочалось кримінальне переслідування всіх, хто належав до «Групи 24», такі переслідування відбувались як в Таджикистані, так і в Росії. За таких обставин М., побоюючись, що його можуть повернути з Росії до Таджикистану (така практика вже стала широко поширеною), де його засудять за участь в «Групі 24», вирішив виїхати з Росії та переїхати до України.

В Україну М. потрапив на початку 2015 р. 14.07.2016 р. його було затримано правоохоронцями у місті Харкові через відсутність належних документів. Після затримання його незаконно помістили до якогось підпільного слідчого ізолятора, де його утримували до 22.07.2016 р., коли суд ухвалив рішення про його видворення з України і М. було поміщено до пункту тимчасового тримання іноземців.

Текст постанови від 21.07.2016 року М. впродовж п’яти місяців так і не отримав, через що був позбавлений можливості оскаржити її. Юристи ХПГ, до яких звернувся за правовою допомогою М., оскаржили дану постанову в грудні 2016 р., заявивши клопотання про поновлення строків на оскарження, в результаті апеляційний суд поновив строки на апеляційне оскарження та відкрив апеляційне провадження.

22.02.2017 р. колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі суддів Жигилій С. П., Перцова Т. С., Дюкарєва С. В. задовольнила апеляційну скаргу юриста ХПГ, скасувала постанову Дзержинського районного суду м. Харкова від 21.07.2016 р., якою було прийнято рішення про видворення громадянина Таджикистану М. за межі України.

Апеляційна скарга була мотивована тим, що судом першої інстанції належним чином не було встановлено існування ризиків жорстокого поводження, політичного переслідування М. в разі його видворення, не було з’ясовано, чи було повідомлено М. зрозумілою йому мовою про порядок та підстави для звернення за захистом в Україні, не було роз’яснено для М. його права та обов’язки зрозумілою мовою, перекладач, який був залучений в судовому засіданні, володів афганською мовою, але не володів таджицькою мовою, для М. не було роз’яснено, до якої саме країни його буде видворено.

На даний час юристи ХПГ докладають зусиль, щоб якнайшвидше звільнити М. з під варти, де він перебуває в пункті тимчасово тримання іноземців.

Нагадаємо, що 25.01.2017 р. Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів Кобаль М.І., Епель О.В., Карпушова О.В. прийняв хвалу, якою частково задовольнив апеляційну скаргу, визнавши неправомірним та скасувавши наказ Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області в частині відмови М. в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання його біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, та зобов’язав Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області повторно розглянути заяву М. від 30.08.2016 про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту відповідно до вимог чинного законодавства.[1]

[1] http://khpg.org/1486125161

 Поділитися