MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі ‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняКомитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУбивство та грабежі: трьох російських військових судитимуть у ХарковіСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді День бабака замість години суду. Дайджест російських протестівМобілізація засуджених: плюси і мінусиСудитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка Дзеркало українського правосуддяГромадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки рокуСвятвечір у Херсоні, суди над українськими полоненими, хімічна зброя — підсумки тижняСуди над українськими військовополоненими — спроба Росії приховати власні злочини в Маріуполі

Порушники права на захист будуть покарані, або чергова перемога адвоката ХПГ!

23.02.2017   
Федір Данильченко
Слідчий, який підробив процесуальні документи та позбавив обвинуваченого права на захисника був засуджений вироком суду. Потерпілого у справі представляв адвокат ХПГ Олександр Бишков.   

З поганими законами та гарними посадовцями цілком можливо керувати країною. Але, якщо посадовці погані, то не допоможуть і найкращі закони.

Отто фон Бісмарк

Право підозрюваного на захист – фундаментальна цінність будь-якої західної правової системи. Здобута вона була після довгого історичного шляху боротьби, спроб та помилок. Право Стародавнього Риму, звичаї, Судові уложення царського періоду – далеко не завжди особа, якій держава протиставляла свій надпотужний механізм кримінального переслідування, могла користуватись правом на захисника. Шоста поправка до Конституції США, що забезпечила право обвинуваченого на адвоката, була прийнята після ряду прецедентних рішень ще в 1789 році. Сучасним КПК України також передбачено право підозрюваного на захисника. Проте, далеко не всі посадовці правоохоронної системи України дослухаються до вимог КПК.

В 2012 році громадянина С. було затримано за підозрою у вчиненні замаху на вбивство з обтяжуючими обставинами. Панові С. загрожувало довічне позбавлення волі. Під час допитів в СІЗО адвокат присутнім не був. Слідчий сам розписався у протоколі допиту замість адвоката, вважаючи участь захисника у провадженні цілковитою формальністю. Пізніше обвинувальний вирок суду було оскаржено до апеляційного суду. Однією з підстав оскарження було саме недотримання права пана С. на захист. Апеляційний суд вирок скасував. А що ж зі слідчим, який досить вправно підробляє процесуальні документи та плювати хотів на права підозрюваного?

А ось що. Адвокат ХПГ Олександр Бишков звернувся із заявою про вчинення злочину слідчим – службове підроблення та порушення права на захист. Крім того, була зібрана доказова база, якою підтверджувалося, що адвокат пана С. в день його допиту слідчим навіть не відвідував СІЗО, в якому утримувався його клієнт.

11 січня 2017 року вироком суду слідчого було визнано винним в інкримінованих йому діяннях. Отже, бувають випадки, коли шахова дошка розвертається: особі, яка досить зневажливо ставилась до прав обвинуваченого будучи на «іншій стороні барикад», ці самі права стають в нагоді. Мимоволі згадуються слова з Біблії: «якою мірою будете міряти, такою відмірять і вам». Тим не менш, екс-слідчий все ж таки мав змогу користуватись порадами адвоката під час провадження проти нього. Що ж це, милосердя чи справедливість?

У будь-якому разі, будемо сподіватись що це рішення стане додатковим нагадуванням правоохоронцям: ніхто не застрахований від можливості опинитися на іншому боці. Тому завжди потрібно залишатись людиною та поважати Закон.

 

 Поділитися