MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Грізна ХПГ, або сімох засуджених звільнено!

07.07.2017   
ХПГ
Вчора до громадської приймальні Харківської правозахисної групи зателефонували семеро засуджених з Машівської виправної колонії №9, які незаконно утримувалися під вартою.

 Зранку, 6 липня 2017 року, до громадської приймальні Харківської правозахисної групи зателефонували семеро засуджених з Машівської виправної колонії №9. Два тижні тому - 22 червня 2017 року - суддя Машівського районного суду Полтавської області  звільнила їх від покарання умовно-достроково. Ухвала суду набула чинності 30 червня 2017 року.

Незважаючи на це, засуджені свавільно утримувалися в виправній колонії, керівництво якої не збиралося їх відпускати, допоки із суду не надійдуть оригінали ухвал про їх звільнення. У цей час єдина суддя Машівського районного суду пішла на лікарняний, і за неофіційною інформацією, мала там знаходитися до кінця липня. Тому рішення направити до колонії просто не було кому, і засуджені могли знаходитися під вартою ще декілька тижнів.

 

Тому Харківська правозахисна група оперативно прийняла рішення про візит до Державної установи «Машінська виправна колонія №9» у складі Ащенко Олени, Глущенка Володимира, Данильченка Федора та Овдієнко Ганни.

Коли група правозахисників була вже напівдорозі до колонії, знову зателефонували засуджені. Вони повідомили радісну звістку - якимось дивом їх зараз звільнять: прокурор годину тому поспіхом привіз до колонії ухвали суду, які до цього, нібито, не було кому направити. Засуджені дякували правозахисникам, хоча юридично ті ще нічого не встигли здійснити. За версією дружини засудженого, адміністрація колонії просто злякалася, коли дізналася про візит моніторингової групи та виправила порушення. Тим не менш, правозахисники візит вирішили не відкладати, адже йшлося про одне з найбільш вагомих прав кожної людини - право на свободу – і у колонії могли залишатися ще й інші засуджені, яких незаконно тримали під вартою.

Щасливі засуджені дочекалися приїзду моніторингової групи та надали пояснення щодо свого утримання. Також адміністрація колонії запропонувала моніторинговій групі надати юридичні консультації засудженим. Юристи надали консультації усім бажаючим. Найбільш цікавили засуджених питання строків розгляду клопотань про умовно-дострокове звільнення. Засуджені пояснили, що клопотання у суді не розглядаються місяцями - засідання не призначаються або не проводяться. Керівництво установи виконання покарань визнало, що проблема існує, але пов’язана вона із нестачею кадрів - в районному суді працює лише одна суддя. Керівництво вже подало клопотання до прокуратури про зміну підсудності у таких справах через проблеми із роботою суду, але досі це питання не вирішено.

 Поділитися