MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Не дати померти в СІЗО

22.07.2017   
Василь Мельничук
ЄСПЛ відреагував впродовж доби та вказав Україні надати обвинуваченому, що перебуває в тяжкому стані, відповідну медичну допомогу.

21 липня 2017 року Європейський суд з прав людини у відповідь на клопотання юристів ХПГ застосував тимчасові заходи, вказавши Уряду України забезпечити обвинуваченого, що утримується в Київському слідчому ізоляторі, належним лікуванням, а у випадку необхідності – госпіталізувати до спеціалізованого медичного закладу.

Молоду людину віком 26 років затримали в травні 2016 року – чоловік був в задовільному стані – і на сьогодні його тримають в слідчому ізоляторі. Протягом цього часу здоров’я чоловіка різко погіршилось до такого стану, що він не може самостійно пересуватися, їсти, не контролює фізіологічні відправлення та не розмовляє. У зв’язку з таким погіршенням здоров’я керівництво слідчого ізолятора звернулось до суду з проханням розглянути питання зміни запобіжного заходу – тримання під вартою – на інший захід, не пов’язаний з позбавленням волі, зазначивши при цьому, що стан здоров’я обвинуваченого тяжкий і має тенденцію до погіршення, що може призвести до швидкої смерті. В суд чоловіка доставили на кареті «Швидкої допомоги», транспортували на ношах та коталці. Однак такий стан заявника 17.07.2017 року не став для суддів підставою для зміни запобіжного заходу, в результаті чого чоловік залишився в СІЗО.

Через ігнорування державою реальної загрози життю обвинуваченого він – за сприяння юристів ХПГ – звернувся до Європейського суду з прав людини, який відреагував впродовж доби та вказав Україні надати обвинуваченому, що перебуває в тяжкому стані, відповідну медичну допомогу.

На жаль, в Україні не існує такої інституції, яка б мала ефективний засіб усунення подібного роду порушень прав людини, однак, на щастя, Україна є учасницею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка надає можливість Європейському суду з прав людини своєчасно реагувати на такі ситуації та впливати на виправлення порушень.

 Поділитися