MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової та Генерального прокурора України Юрія Луценка

03.04.2018   
Вимагаємо припинити сприяти владі Азербайджану в переслідуванні Фікрата Гусейнлі.

2 квітня 2018 року, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва було відмовлено у продовженні застосування запобіжного заходу у вигляді особистої поруки для забезпечення видачі особи на запит іноземної держави стосовно підданого Королівства Нідерландів Фікрата Гусейнова. Зазначена особа більше не зобов’язана з’являтись на перший виклик прокурора або суду, не відлучатись з міста Києва без погодження з прокурором та не зобов’язаний здати на зберігання до прокуратури Київської області свій паспорт громадянина Королівства Нідерландів.

Не зважаючи на це, не дочекавшись проголошення судового рішення, прокурор Остапець забрав паспорт Фікрата Гусейнова у секретаря судового засідання та залишив залу. Вказана ситуація – вже другий випадок незаконного вилучення прокуратурою Київської області паспорта підданого Королівства Нідерландів.

Фікрат Гусейнов (Гусейнлі) – відомий азербайджанський журналіст і правозахисник. Протягом останніх півтора роки незалежні й опозиційні ЗМІ в Азербайджані є об’єктом репресій з боку влади, яка в такий спосіб намагається змусити припинити критику вже більше десятка незалежних і опозиційних журналістів, причому деякі з цих людей також піддавалися фізичним нападам з боку невстановлених осіб. Після травневого візиту в Азербайджан Робоча група ООН із свавільних затримань заявила, що в країні продовжуються такі затримання правозахисників, журналістів, політичних та релігійних лідерів.

Із справи Фікрата Гусейнова відомо, що 14 жовтня 2017 року він був затриманий Державною прикордонною службою України в міжнародному аеропорті «Бориспіль», а 17 жовтня – заарештований Бориспільським районним судом на 18 діб, з метою подальшої екстрадиції.

За тиждень до затримання, 6 жовтня 2017 року Фікрат Гусейнов без проблем прилетів до України з метою відкриття українського відділення опозиційного азербайджанського супутникового телеканалу «Turan.TV». За словами Гусейнова, протягом усього часу перебування в Україні він бачив, як за ним спостерігають спецслужби. Як виявилося, в міжнародний розшук він був оголошений під час перебування в Україні на запит Республіки Азербайджан.

Влада цієї держави заявляє, що Ф. Гусейнов у 2008 році залишив країну з метою організації нелегальної міграції окремих громадян з Республіки Азербайджан. Насправді пан Гусейов опинився за межами Азербайджану після того, як його викрали, жорстоко побили та поранили ножем в шию. Розслідування цього факту було зам’ято, однак обставини цієї справи були включені у текст Резолюції ПАРЄ № 1505 (2006) щодо оспорювання повноважень парламентської делегації Азербайджану.

27 жовтня 2017 року Фікрат Гусейнов був звільнений з-під варти Шевченківським районним судом м. Києва на поруки Голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Миколи Княжицького та директора Адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Паспорт громадянина Нідерландів (азербайджанський правозахисник отримав статус біженця і громадянство цієї держави) незаконно утримувався прокуратурою України і за рішенням суду документ був вилучений.

За інформацією, отриманою офіційно від Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва НПУ, Фікрат Гусейнов був видалений із списків розшукуваних Інтерполом осіб, оскільки запит Азербайджанської Республіки не відповідав Конституції Інтерполу.

За словами самого азербайджанського опозиційного журналіста, 5 березня 2018 року його намагались викрасти у Києві.

Беручи до уваги зазначене, ми вимагаємо припинити сприяти владі Азербайджанської Республіки у переслідуванні журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова, невідкладно виконати рішення Печерського районного суду міста Києва від 2 квітня 2018 року у справі № 757/15595/18-к та негайно повернути Фікрату Гусейнову паспорт громадянина Королівства Нідерландів. Просимо також провести належну правову оцінку дій прокурора Остапця та вжити заходів щодо неповторення ситуації у майбутньому.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, поручитель Микола Княжицький

Директор Адвокаційного центру УГСПЛ, поручитель Борис Захаров

Виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко

Директор ХПГ Євген Захаров

 Поділитися