MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Права осіб, що повернулися з російського полонуВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Вправа ‘очищення розуму’Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФГрубі порушення міжнародного права і воєнні злочини‘Мені досі сняться страшні сни’, — керуючий справами Бучанської міськради Росія грубо порушує Конвенцію ООН з морського права, заявили у МЗС Без права називати війну війною. Дайджест російських протестівНАБУ з очевидністю порушує принцип верховенства права Черговий наступ на права людини: громадянське суспільство можуть відсторонити від моніторингу місць несвободи‘Без права на скаргу’ — візит до Качанівської виправної колонії №54 В борьбе за свободу и независимость Украины: Премия Льва Копелева ‘За мир и права человека’ за 2023 годУ боротьбі за свободу та незалежність України: Премія Лева Копелєва ‘За мир і права людини’ за 2023 рікСправа Кирила Тлявова, кагарлицькі ґвалтівники, ‘націоналізація’ Меджлісу — підсумки тижняРФ порушує права українських дітей на ідентичність та возз’єднання з сім’єюРосія порушує фундаментальні права українських дітей, — ООН Війна і свобода совісті: чи можна відмовитися від служби у ЗСУ через релігійні переконання? Говоримо із дослідником релігії і права Дмитром Вовком та директором ХПГ Євгеном ЗахаровимОмбудсман має захищати права свавільно засуджених ЄСПЛ визнав у справі українських довічників порушення права на справедливий судДержава, яка нехтує правами людини всередині своєї країни, неминуче становить загрозу світові — заява Меморіала з приводу отримання Нобелівської премії 

Особливості відновлення втраченого виконавчого провадження

15.06.2018   
Володимир Глущенко
На сьогоднішній день більшість документів, які знаходяться на непідконтрольній українській владі території Луганської та Донецької області, у зв’язку з бойовими діями, втрачено.

На сьогоднішній день більшість документів, які знаходяться на непідконтрольній українській владі території Луганської та Донецької області, у зв’язку з бойовими діями, втрачено. На жаль це так, але виникає необхідність їх відновлення, наприклад у зв’язку з виїздом за кордон з неповнолітньою дитиною, за відсутності нотаріальної згоди другого з батьків, який проживає на тимчасово окупованій території, та відмовляється виїхати на підконтрольну територію. Право тимчасового виїзду дитини за межі України без дозволу другого з батьків надано новою редакцією ч. 5 ст. 157 Сімейного кодексу України, якою передбачено право того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців. Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби у порядку, встановленому законом. Тут-то й виникає питання відновлення матеріалів втраченого виконавчого провадження. Законодавством України встановлено відповідний порядок для поновлення втрачених документів. Судові рішення про майнові та немайнові стягнення не є винятком. Для стягнення боргу з відповідача необхідно відновити судове та виконавче провадження.

Для цього необхідно здійснити наступні дії:

По-перше, звернутися до відділу державної виконавчої служби, в якому знаходилось виконавче провадження, з листом щодо стану провадження.

При цьому слід пам’ятати, що відділи державної виконавчої служби перереєстровані на території, підконтрольній українській владі, та знаходяться за новими адресами. Отримати інформацію, де знаходиться потрібний відділ виконавчої служби Донецької чи Луганської області можна на сайті Міністерства юстиції України. Виконавча служба у віідповідь на Ваш лист повідомить, що виконавче провадження, у зв’язку з військовими діями втрачено. Ця відповідь і буде підставою для звернення до суду з заявою про відновлення судового провадження.

По-друге, отримавши відповідного листа з державної виконавчої служби, необхідно звернутися до суду із заявою про відновлення втраченого судового провадження відповідно до підсудності, встановленої розпорядженням Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02.09.2014 №2710/38-14. Адресу суду можна знайти на офіційному веб-порталі «Судова влада».

У заяві про відновлення втраченого виконавчого провадження обов’язково слід зазначити:
- яке провадження необхідно відновити (номер провадження);

- чи було у справі ухвалено рішення по суті справи або постановлена ухвала про закриття провадження;

- ваш процесуальний статус в справі (позивач, відповідач);

- всіх учасників провадження, їх місце проживання чи місцезнаходження;

- що відомо про обставини втрати провадження, про місцезнаходження копій документів провадження;

- які саме документи по справі необхідно поновити;

- для якої мети необхідне їх поновлення.

Також, до заяви про відновлення втраченого провадження необхідно додати документи або їх копії, що збереглись і стосуються справи.
Знайте, відповідно до ст. 495 ЦПК України у справі про відновлення втраченого провадження заявник звільняється від оплати судових витрат.
За результатами розгляду зібраних і перевірених матеріалів суд ухвалює рішення про відновлення втраченого провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

По-третє, отримавши судове рішення, необхідно звернутися до суду із заявою про видачу дубліката виконавчого листа.
Отриманий дублікат виконавчого листа можна направити поштою на адресу чи надати особисто до відділу державної виконавчої служби.

До дублікату обов’язково додати заяву про відновлення виконавчого провадження в якій зазначити:
- номер провадження, яке потрібно відновити;
- реквізити виконавчого документа (номер, дата, найменування суду);
- сторони виконавчого провадження, їх місце проживання чи місцезнаходження (у разі наявності інформації);
- обставини втрати матеріалів виконавчого провадження.

За заявою та наданим дублікатом виконавчого провадження державний виконавець, в свою чергу, виносить постанову про відновлення втраченого (знищеного) виконавчого провадження і не пізніше наступного дня надсилає її стягувачу та боржнику.

Відновлене виконавче провадження підлягає виконанню в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Проаналізувавши Єдиний державний реєстр судових рішень, було виявлено чималу кількість відмов у відкритті провадження за даними категоріями справ, саме через недотримання обов’язкових умов зазначених у цій статті. Тому будьте пильними, що не отримати відмову у разі звернення до суду.


Ця стаття створена за підтримки Європейського Союзу.

 Поділитися