MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Russia admits to passing death sentence against imprisoned Crimean Tatar civic journalist Amet Suleimanov‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ ‘One brother perished, the second was barely saved’ — the story of a resident of ZahaltsiНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТCrimean Solidarity activist and political prisoner in critical condition in Russian prison hospital Russian propaganda TV broadcast deepfake video to blame Ukraine for Moscow terrorist attack ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Навіщо?Renowned Crimean Solidarity journalist convicted of 'abusing' freedom of mass information in Russian-occupied Crimea Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуНе визнавати ‘фарс Кремля’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл ‘It was impossible to endure here,’ — a resident of BorodiankaУкраїна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтво

Порядок отримання ID-картки переселенцями при досягненні 14 років

03.08.2018   
Володимир Глущенко

До Харківської правозахисної групи надходить чимало звернень від внутрішньо переміщених осіб стосовно реєстрації місця проживання, при отриманні дитиною паспорта у 14 років. Складність полягає лише у тому, що ДМС відмовляє у реєстрації місця проживання на тимчасово непідконтрольній території, надаючи Витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання, в якому місце проживання не зареєстроване. Саме це завдає велику кількість незручностей, навіть банально відкрити карту у банку для отримання різного роду виплат особа без зареєстрованого місця проживання не може.

Варто знати: чинним законодавством передбачено, що оформити паспорт у вигляді ID-картки може будь-який громадянин України по досягненні 14-річного віку. Також надається можливість замінити наявний паперовий паспорт-книжечку на ID-картку по досягненні 25- або 45-річного віку, при втраті чи викраденні паспорта, у разі виявлення в паспорті помилок, пошкодження чи закінчення терміну його дії.
Особам, які проживають на непідконтрольній території Донецької, Луганської областей і не є внутрішньо переміщеними особами, для отримання ІD картки необхідно звертатися до територіального підрозділу Міграційної служби України, на який покладено виконання функцій того підрозділу ДМС, який розташований за місцем реєстрації особи й тимчасово не виконує своїх функцій унаслідок ООС.

Переміщеним особам слід звертатися до територіального підрозділу Міграційної служби, розташованого за місцем їх реєстрації як ВПО; центру надання адміністративних послуг/державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, або його відокремленого підрозділу – за умови наявності обладнання для оформлення заяв-анкет засобами Єдиного державного демографічного Реєстру.
Якщо особа визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, документи та заява-анкета подаються одним із її законних представників (одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників).

Варто звернути увагу на збір необхідного пакету документів, які слід надати при отриманні паспорта у разі досягнення 14 років:

- свідоцтво про народження (оригінал, а також бажано мати із собою копію);

- паспорт батьків / одного з них або законних представників, які є громадянами України. У разі якщо батьки або законні представники на момент народження дитини були іноземцями або особами без громадянства, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;

- ідентифікаційний номер або документ, що підтверджує відмову від його прийняття;

- документи, що підтверджують реєстрацію місця проживання дитини до 2014 року (будинкова книга або карта Ф.16);

- свідоцтво про шлюб (для батьків дитини такі документи необхідні для підтвердження родинних зв’язків - довідка про взяття на облік як переселенця (для ВПО).

При цьому особливі трудності виникають у наданні документів, що підтверджують місце реєстрації дитини до 2014 року (будинкової книги, або карти Ф.16). Як правило, будинкова книга у багатоповерхових будинках відсутня, а картка Ф.16 наявна в паспортному столі на території окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Варто знати, що відповідно до п. 11 Постанови КМУ №207 від 02.03.2017 року «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» рішення про відмову в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або її представника шляхом зазначення у заяві про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови.

На практиці цього не відбувається, письмове рішення про відмову в реєстрації місця проживання не надається, що в свою чергу унеможливлює оскарження такого рішення в адміністративному або судовому порядку.

 Поділитися