MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

З’явився шанс на скасування андроповської репресивної норми

20.10.2018   
Андрій Діденко
Запам’ятайте цю дату. 19 жовтня 2018 року в парламенті зареєстрований законопроект № 9228 про скасування ганебної, радянської статті 391 КК України.

Шановні пані та панове! Вітаємо всіх причетних до цієї знакової події!

Запам’ятайте цю дату. 19 жовтня 2018 року в парламенті зареєстрований законопроект № 9228 про скасування ганебної, радянської статті 391 Кримінального кодексу України. Наступні кроки – розгляд у профільному Комітеті і голосування. Але в наших силах процес прискорити!

Дехто, можливо, не розуміє, про що йде мова.

Ще за часів комуністичного правління Юрія Андропова, зухвалого КДБіста, в рамках компанії боротьби «з організованою злочинністю і корупцією» в Кримінальний кодекс була введена стаття 183-3 для спеціального суб’єкту – осіб, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі з санкцією покарання до 5 років позбавлення волі за злісне невиконання законних вимог адміністрації кримінально-виправних трудових закладів.

Після здобуття незалежності Україною в 2001 році був ухвалений новий Кримінальний кодекс України, який містить у собі концептуально прогресивні новели з точки зору дотримання прав людини в порівнянні з репресивним Кримінальним законом радянщини. Одною з засад кримінального кодексу є чіткий перелік кримінально караних діянь, що підпадають під дію цього закону.

Притому незрозуміло, в який спосіб до нового Кримінального кодексу перекочувала майже без змін андроповська репресивна норма у вигляді статті 391 КК України з санкцією до 3 років позбавлення волі для осіб, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі, за непоголене обличчя, зміну без дозволу адміністрації спального ліжка, нетактовну поведінку і таке інше. Юридичною мовою це називається дисциплінарна преюдиція – кримінальне покарання за дисциплінарний проступок. Для прикладу, цю норму можна порівняти з порушенням правил дорожнього руху, коли порушник неодноразово піддавався дисциплінарному стягненню за перехід дороги на червоне світло, а потім ще отримав покарання з санкцією до трьох років позбавлення волі.

Правозахисники, провівши дослідження практичного застосування статті 391 КК України, дійшли висновку, що ця норма застосовується адміністрацією виправних закладів як інструмент тиску і маніпулювання засудженими, вимагання певних дій або матеріального збагачення. Є низка прикладів кримінальної розправи з боку персоналу виправних закладів з додатковим покаранням до 3 років позбавлення волі за принципову позицію засуджених у захисті своїх прав і законних інтересів, відбуваються переслідування за скарги засуджених в компетентні органи на дії (бездіяльність) персоналу виправних установ.

Європейський комітет з питань запобігання катуванням двічі в своїх доповідях після візитів в Україну (параграф 46 доповіді за 2017 рік і параграф 103 доповіді за 2018 рік) наголошував на необхідності скасування статті 391 КК України.

За ініціативи експертів Реанімаційного пакету реформ і Харківської правозахисної групи в парламенті 23 квітня 2015 року був зареєстрований законопроект № 2708 про скасування ганебної статті 391 КК України.

У рамках лобіювання законопроекту були попередні домовленості з представниками усіх депутатських груп і фракцій щодо підтримки законопроекту, фактично не було в депутатському середовищі жодного народного обранця, який би в категоричній формі висловився проти ухвалення законопроекту.

Спікер парламенту Андрій Парубій поставив на голосування проект закону № 2708 з тим, щоби він був ухвалений за скороченою процедурою. Але коли відбувалося голосування за тіло законопроекту, група депутатів з двох фракцій блокувала трибуну парламенту зі своїми черговими вимогами, і законопроект №2708 був з тріском провалений.

За ці три роки десятки й сотні людей були засуджені до трьох років позбавлення волі за нетактовну поведінку, непришиту бирку та вигляд не по формі одягу, а фактично за скарги на дії (бездіяльність) персоналу пенітенціарних закладів.

Шановні друзі! Після реєстрації Законопроекту і проходження профільного Комітету Верховної Ради України необхідна Ваша підтримка в донесенні до кожного народного депутата України актуальності даного законопроекту. Крім викорінення радянщини з чинного законодавства, депутати мають усвідомити, що в атмосфері тотальної корупції і зловживань у правоохоронній, судовій і виконавчий службі приказка «Від тюрми не зрікайся» стосується всіх без винятку, в тому числі й народних депутатів.

 Поділитися