MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вулична акція-інсталяція проти радянщини в українських тюрмах (+ВІДЕО)

26.10.2018   
Правозахисники під час інстальованого театрального дійства показали репресивну дію статті 391 КК України. Акція відбулася біля головного управління Державної пенітенціарної служби.

26 жовтня 2018 року біля приміщення головного управління Державної пенітенціарної служби України за адресою місто: Київ, вул. Мельникова, 81 відбулася вулична акція-інсталяція «Стоп стаття 391 Кримінального кодексу – радянщина в українських тюрмах».

Провідні адвокати і правозахисники у вигляді інстальованого театрального дійства продемонстрували, як за дрібні дисциплінарні правопорушення до основного строку покарання засудженому за статтею 391 КК України додається строк до 3 років позбавлення волі. В інстальованій камері «засуджений» відбуває покарання і складає скаргу на дії (бездіяльність) персоналу виправного закладу. «Засуджений» складену скаргу передає «тюремнику» як представнику адміністрації установи. На це «тюремник» замість адекватного державного реагування в напрямку уникнення порушень прав людини фальсифікує дрібні дисциплінарні правопорушення, такі як: завішування оглядового віконця в камері, відмова виконати команду «підйом», зміну спального місця без дозволу адміністрації, привітання з іншим засудженим, нетактовна поведінку щодо персоналу, невиконання вологого прибирання в приміщенні, неправильне виконання фізичних вправ. На підставі дрібних дисциплінарних правопорушень створюється кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст. 391 КК України «Злісна непокора вимогам адміністрації установи» і передається для узгодження з «прокурором». «Прокурор», не встановивши процесуальних порушень, передає кримінальну справу по обвинуваченню за ст. 391 до «суду». «Суддя», не вагаючись ні хвилини, відмовляє «засудженому» в праві на надання доказів невинуватості, участі в дебатах і зверненні з останнім словом, ухвалює рішення «Іменем України визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого статтею 391 КК України, призначити три роки позбавлення волі». Нагадаємо, що правозахисники, провівши дослідження практичного застосування статті 391 КК України, дійшли висновку, що ця норма використовується адміністрацією виправних закладів як інструмент тиску та маніпулювання засудженими, вимагання певних дій або матеріального збагачення. Є низка прикладів кримінальної розправи з боку персоналу виправних закладів з додатковим покаранням до 3 років позбавлення волі за принципову позицію засуджених у захисті своїх прав і законних інтересів, відбуваються переслідування за скарги засуджених до компетентних органів на дії (бездіяльність) персоналу виправних установ.

Європейський комітет з питань запобігання катуванням двічі в своїх доповідях після візитів в Україну (параграф 46 доповіді за 2017 рік і параграф 103 доповіді за 2018 рік) наголошував на необхідності скасування статті 391 КК України.

19 жовтня 2018 року в парламенті зареєстрований законопроект № 9228 про скасування ганебної радянської статті 391 Кримінального кодексу України. Наступні кроки – розгляд у профільному Комітеті і голосування. Але в наших силах процес прискорити!

Пізніше в інформаційному агентстві «Главком» відбулася прес-конференція «Як позбутися радянщини в українських в’язницях» за участі директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, народного депутата України Єгора Соболева та менеджера проектів громадської ініціативи «Разом проти корупції» Михайла Серебрякова.

 Поділитися