MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 191 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 10.09.2018 – 14.09.2018

12.11.2018   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 18 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 7 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо. Також на цьому тижні зареєстровано проект закону про Державний бюджет України на 2019 рік, огляд його зі зрозумілих причин не подається, однак маємо відзначити факт внесення.

Надійшло 18 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 7 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Також на цьому тижні зареєстровано проект закону про Державний бюджет України на 2019 рік, огляд його зі зрозумілих причин не подається, однак маємо відзначити факт внесення.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 9080 від 13.09.2018 (Найєм М.-М.) про протимінну діяльність.

Проект є черговим, вже четвертим проектом з даного питання, зареєстрованим за останні два роки. Йому передували урядовий проект 4137 від 23.02.2016 про протимінну діяльність в Україні, який викликав нищівну критику з боку ГНЕУ і був відкликаний 14.04.2016 (див. Бюлетень № 62), проект 5189 від 28.09.2016 (Кісельов А. М.) про здійснення протимінної діяльності в Україні (див. Бюлетень № 93), який також був жорстко розкритикований і знятий з розгляду 03.10.2017, та новий урядовий проект 5189-1 від 12.10.2016, який дещо об’єднав підходи обох проектів (див. Бюлетень № 95), але так само знятий з розгляду 03.10.2017. Як зазначається в його преамбулі, проект 9080 визначає правові та організаційні засади та умови здійснення протимінної діяльності, метою якої є захист цивільного населення і території України від соціального, економічного та екологічного впливу вибухонебезпечних предметів, створення достатніх умов для безпечної діяльності цивільного населення, а також правові та організаційні засади діяльності суб’єктів, що здійснюють протимінну діяльність, права та обов’язки персоналу, що проводить гуманітарне розмінування, а також порядок здійснення контролю за протимінною діяльністю. Ключовою рисою нового проекту є створення Національного агентства з протимінної діяльності. Також запроваджуються дозвільна система на здійснення протимінної діяльності в Україні та вимога акредитації операторів протимінної діяльності.

 Загалом проект часто-густо видається занадто деталізованим у питаннях, які потребують підзаконного, або загалом не потребують правового врегулювання. Йдеться, зокрема, про закріплення переліку обладнання для розмінування. Він також, на нашу думку, є занадто бюрократизованим, пропонує запровадження штрафів за невиконання вимог уповноважених осіб Національного агентства з протимінної діяльності. Як наслідок, проект дістав негативні висновки ГНЕУ і профільного Комітету з питань національної безпеки і оборони.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 9076 від 12.09.2018 (Каплін С. М.) про внесення зміни до статті 175 Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за невиплату заробітної плати виконуючого обов’язки у випадку відсутності керівника).

Суть проекту повністю позначена в його назві і передбачає викладення диспозиції частини першої названої статті в такій редакції: «Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником (або виконуючим обов’язки керівника) підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином – суб’єктом підприємницької діяльності».

Проект 9055-1 від 14.09.2018 (Писаренко В. В.) про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Альтернативний проекту 9055 від 06.09.2018 (Президент України) про адвокатуру та адвокатську діяльність (див. Бюлетень № 190). Проект є доволі подібним до основного проекту, хоча і помітно коротший за нього. Основні відмінності стосуються деяких дискусійних положень основного проекту, які викликали критику експертного середовища. Так, пропонується закріпити спрощення порядку направлення адвокатського запиту; можливість залучення представників національної професійної організації адвокатів до процесу розробки та опрацювання законопроектів, інших нормативно-правових актів у сфері адвокатури; забезпечення реальної участі представника ради адвокатів регіону під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката; недопущення зловживання правом на ініціювання питання про дисциплінарну відповідальність адвоката.

Як видається, ці та інші альтернативні пропозиції цілком можуть бути використані для уточнення положень основного проекту.

Проект 9081 від 14.09.2018 (Писаренко В. В.) про внесення змін до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо послуг за договорами про надання професійної правничої допомоги.

Пропонується установити, що дія названого закону не поширюється на послуги за договорами про надання професійної правничої допомоги, що надаються адвокатськими об’єднаннями, адвокатськими бюро та адвокатами, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально.

Судячи з пояснювальної записки, в первісному тексті проекту пропонувалося встановити не лише, що представництво здійснюється на підставі договорів про надання професійної правничої допомоги, а й те, що порядок обчислення гонорару у такому договорі визначається Кабінетом Міністрів України спільно з Національною асоціацією адвокатів України, а. особливості, порядок оцінки якості, повноти та своєчасності зазначеного представництва визначатимуться Радою адвокатів України. Утім, у тексті зареєстрованого проекту зазначені положення відсутні. У цьому контексті проект видається доволі дискусійним.

 

Культура та освіта

 

Проект Постанови 9077 від 12.09.2018 (Ільюк А. О.) про День виноградаря, винороба та українського вина.

З метою підтримки та розвитку виноробства в Україні, відзначення досягнень тисяч робітників, які працюють на виноградниках, в рамках програми з поширення культури споживання алкогольних напоїв, враховуючи звернення Європейського комітету виробників вин (CEEV) та підтримуючи ініціативи самоврядних організацій, пропонується установити в Україні День виноградаря, винороба та українського вина, який відзначати щорічно в першу неділю листопада. Передбачає проект і відповідні доручення Уряду та місцевим державним адміністраціям.

 

Охорона здоров’я та екологія

 

Проект 9075 від 11.09.2018 (Сисоєнко І. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продовження терміну спрощеної процедури реорганізації державних і комунальних закладів охорони здоров’я. 09.10.2018 подано доопрацьований текст проекту, який тут і розглядається.

Змінами до Цивільного кодексу України пропонується дозволити припинення юридичної особи шляхом перетворення, у випадках передбачених законом. Зміни до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» відносять до числа дозволених видів реорганізації державних та комунальних закладів охорони здоров’я як бюджетних підприємств їх перетворення. Також пропонується подовжити ще на рік, до 31 грудня 2019 року, обмеження, передбачені пунктом 3 перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я».

Проект 9082 від 14.09.2018 (Кабінет Міністрів України) про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази.

Згідно з преамбулою проекту, він регулює правовідносини щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами та товарами, що їх містять або можуть містити, використання яких впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління. Як зазначається у пояснювальній записці, положення проекту спрямовані на створення сприятливих правових, організаційних умов для виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері охорони озонового шару та запобігання зміні клімату, а також адаптацію законодавства України до законодавства ЄС. У проекті пропонується: визначити повноваження центральних органів виконавчої влади; встановити основні вимоги до суб’єктів господарювання; встановити процедуру виведення з обігу контрольованих речовин та товарів, що їх містять; встановити вимоги щодо сертифікації персоналу та відповідного маркування обладнання; визначити порядки імпорту, експорту контрольованих речовин та товарів, що їх місять, а також поводження з відходами, що містять ці речовини. Серед різних положень проекту слід звернути увагу на заборону з 1 січня 2021 року розміщення на ринку первинних озоноруйнівних речовин. Запроваджується і адміністративна відповідальність за порушення правил щодо недопущення та запобігання витокам та викидам озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів.

Проект важливий і актуальний, втім щодо конкретних положень він потребує ретельної уваги з боку спеціалістів.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 9078 від 13.09.2018 (Довбенко М. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності кредитних спілок.

Досить великий проект обсягом в 33 сторінки, яким вносяться зміни до Господарського кодексу України та Законів України «Про кредитні спілки», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» і «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Втім, абсолютна більшість змін стосуються саме Закону України «Про кредитні спілки» і цілком можливо говорити про його нову редакцію. Передбачено, що членами кредитної спілки, створеної за територіальною ознакою, можуть бути, окрім фізичних осіб, фермерські господарства, кооперативи, професійні спілки зі статусом первинних або місцевих, релігійні організації, за умови, що вони мають місцезнаходження в межах адміністративно-територіальної одиниці(-ь), проживання на території якої є ознакою членства фізичних осіб в кредитній спілці. У проекті врегульовуються відносини між кредитними спілками та їх членами – юридичними особами щодо набуття та припинення статусу членства; передбачений механізм ліквідації кредитної спілки (за рішенням загальних зборів членів кредитної спілки, за рішенням суду), віднесення Уповноваженим органом кредитної спілки до категорії проблемних та неплатоспроможних; визначається концептуальний напрям щодо приєднання кредитних спілок до системи гарантування вкладів фізичних осіб; передбачена можливість за рішенням Уповноваженого органу всеукраїнським асоціаціям кредитних спілок набувати статус саморегулівних організацій кредитних спілок (СРО) – членів асоціації; окреслюються завдання та повноваження СРО, встановлюється її право щодо контролю за діяльністю своїх учасників, визначаються джерела фінансування СРО; передбачається, що Уповноважений орган здійснює моніторинг реалізації СРО делегованих ним функцій та має право отримувати в зв’язку з цим будь-яку інформацію про діяльність СРО; передбачена обов’язкова участь кредитних спілок, які здійснюють залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб тощо. Однією з особливостей проекту є те, що СРО наділяється значними повноваженнями, зокрема, встановлювати правила, стандарти та вимоги до здійснення діяльності учасників СРО, які б захищали професійні інтереси та були спрямовані на попередження правопорушень; здійснювати контроль дотримання своїми учасниками спеціального законодавства та прийнятих СРО кредитних спілок документів через здійснення безвиїзного та виїзного моніторингу, у тому числі із залученням зовнішніх фахівців та аудиторів; розробляти плани фінансового оздоровлення чи організаційної реструктуризації своїх членів та адміністрування і контролювати виконання цих програм після погодження таких планів Уповноваженим органом; визначати стандарти якості системи управління, внутрішнього контролю та розкриття інформації своїх учасників, а також контролювати їх виконання тощо.

Досить цікавий проект, який потребує ретельної уваги з боку спеціалістів. Втім, видається занадто розширеним коло делегованих саморегулівній організації кредитних спілок державних повноважень.

Проект 9079 від 13.09.2018 (Южаніна Н. П.) про особливості трансформації ринку електричної енергії.

Проект фактично є альтернативним урядовому проекту 8253 від 10.04.2018 про особливості погашення заборгованості, що утворилися на оптовому ринку електричної енергії (див. Бюлетень № 171), в частині погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії України, і значною мірою дослівно слідує за урядовим проектом аж до внесення однакових змін до інших законів. Втім цей проект є значно ширшим. Як зазначається в преамбулі, він визначає правові, економічні та організаційні засади трансформації ринку електричної енергії та регулює правовідносини з погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії України, а також дотримання інтересів держави та учасників ринку електричної енергії при розпорядженні майном та перетворенні державного підприємства «Енергоринок» на керуючого заборгованістю енергоринку, у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про ринок електричної енергії». Пояснювальна записка так говорить про його зміст: У Главі 1 проекту наводяться основні дефініції та розкривається сфера його застосування. Глава 2 проекту присвячена правовому статусу державного підприємства «Енергоринок» після початку функціонування «нового ринку електричної енергії». Глави 3–5 проекту встановлюють порядок визначення фінансового стану державного підприємства «Енергоринок» на засадах публічності та транспарентності, шляхи та порядок погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електричної енергії України та порядок припинення зазначеної юридичної особи. Правове регулювання шляхів управління заборгованістю та повноважень державного підприємства «Енергоринок» подібне до правового регулювання діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виконує аналогічні завдання в іншій сфері економіки. У перехідних положеннях пропонується внести зміни до: пункту 13 Перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії»; статей 137, 148 Господарського кодексу України; частини 5 статті 2 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; частини 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір». Також пропонується визнати таким, що втратив чинність, Закон України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

Проект є вельми спеціальним і потребує уваги спеціалістів, однак слід звернути увагу на ряд досить спірних моментів. Так, згаданий пункт 13 Перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачає, що у разі відокремлення оператор системи розподілу є правонаступником прав та обов’язків, зазначених в цьому пункті, які виникли після дня його відокремлення. Права та обов’язки, зазначені в цьому пункті, які виникли до дня відокремлення оператора системи розподілу, до нього не переходять. Такий підхід може призвести до того, що фактично будуть порушені права кредиторів, оскільки шляхом виділення фактично можливо вивести усі активи. Також неоднозначними є ініціативи щодо ексклюзивної можливості отримання судового наказу за вимогами про стягнення грошової заборгованості у будь-якій сумі, якщо заборгованість стягується керуючим заборгованістю енергоринку на підставі Закону України «Про особливості трансформації ринку електричної енергії» (зміни до ст. 148 Господарського кодексу України). В проекті чимало й інших дискусійних ініціатив. Тому, як видається, проект потребує суттєвого редакційного доопрацювання.

Проект 9083 від 14.09.2018 (Мушак О. П.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами в Україні.

Ще один проект, яким пропонується врегулювати ринок криптовалют в Україні. Ініціатори проекту пропонують позначити терміном «віртуальний актив» криптовалюти та так звані токен-активи. Загалом проект насичений спеціальною термінологією, поданої з англійської мови транслітерацією: криптовалюта, майнінг, токен тощо.

Як видається, пропоновані засоби визначення бази оподаткування цілковито не відповідають самій суті криптовалют. Окремо слід звернути увагу і на пропоноване доволі невдале визначення «віртуальні активи».

 

 Поділитися