MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перехід парафій УПЦ МП до Православної церкви України

17.01.2019   
Марко Сировой
На жаль, такі важливі події духовного життя стали причиною для низки конфліктних ситуацій.

15 грудня 2018 року відбулася надважлива для забезпечення права на свободу совісті подія – було утворено Православну церкву України (ПЦУ). 6 січня 2019 року завершився процес надання ПЦУ томосу про автокефалію. А вже 15 січня Представник Президента у Верховній Раді повідомила про перехід 70 парафій у підпорядкування новоутвореної церкви. На жаль, такі важливі події духовного життя стали причиною для низки конфліктних ситуацій.

Як повідомляє портал «Украина.ру», 13 січня відбулося пряме протистояння через перехід Свято-Михайлівського храму в селі Красноволя на Волині у підпорядкування ПЦУ. Віряни місцевої православної громади ще 30 грудня провели голосування під наглядом голови Маневицького району області, Андрія Линдюка. За перехід парафії до ПЦУ висловилися 85 % присутніх. Однак настоятель храму, протоієрей Андрій Ганелюк заявив, що голосування відбулося без його відома, з порушенням вимог до ведення протоколу, а тому є нелегітимним. У результаті, протистояння призвело до блокування храму прихожанами. Через те, що службу було зірвано, громадяни не мали можливості повноцінно реалізувати право на свободу совісті, а саме право на відправляння релігійного культу. Ситуація лишається напруженою, що може призвести до нових випадків порушення прав людини, зокрема із застосуванням насильства. Ризик виникнення нових конфліктів на всій території країни залишається високим. Так, навіть під час написання статті, за повідомленням 112.ua, у селі Оленівка Березнянського району на Чернігівщині відбулося протистояння між священниками ПЦУ та УПЦ МП за участі представників організації «С14». Додатково загострює суспільне протистояння і різка заява від 15 січня представників УПЦ МП щодо відмови покидати Києво-Печерську лавру (за інформацією, наданою «Українською Правдою»).

Є об’єктивні причини, які зробили виникнення конфлікту можливим. По-перше, формулювання права релігійної громади на визначення підлеглості сформульовано у Законі «Про свободу совісті та релігійні організації» не досить чітко. Воно звучить як «держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості». Ця норма є абстрактною за змістом і суто матеріальною за правовою природою. Так, законом передбачено, що функціонування релігійної громади регулюється її статутом, однак, у ньому не міститься вимоги до статуту про наявність процесуальних норм щодо зміни підлеглості громади.

Як можна було уникнути цієї проблеми? По-перше, Верховній Раді слід якнайшвидше розглянути законопроект № 4128 «Про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“», який ще у 2016 році був зареєстрований у Парламенті. Однак зволікання чи недбалість депутатів призвели до несвоєчасного розгляду, що посприяло ескалації конфліктних ситуацій. Іншим кроком, який допоможе вирішити проблему, може стати розробка і затвердження Кабінетом Міністрів України модельного статуту для релігійних організацій, у якому буде передбачено та чітко регламентовано процедуру зміни підлеглості парафій. Наявність ефективних процесуальних норм матиме превентивний ефект щодо суперечок з приводу переходу до ПЦУ.

Негативно впливає на ситуацію і втручання політиків у справи церкви. Наприклад, як повідомило радіо «Свобода» 13 січня, Президент України під час промови на молебні у Вінниці заявив, що Церква Московського патріархату є неканонічною, оскільки не має томосу. Вважаємо таку заяву з боку Глави держави недоречною, оскільки вона суперечить і нормі про відокремленість церкви від держави, і принципу релігійної терпимості. Адже, статтею 5 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» встановлено обов’язок держави сприяти встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між вірними та атеїстами, між вірними різних віросповідань та їхніми релігійними організаціями. А такі заяви Президента можуть навпаки – розпалювати нові конфлікти. Вносить насіння розбрату і Володимир Путін. Президент Російської Федерації, за повідомленням порталу «Час Пик», у інтерв’ю сербському виданню «Вечірні Новини» заявив, що ПЦУ була створена для розпалювання не тільки міжнаціональної, а ще й релігійної ненависті. Хоча Путін і зробив застереження, що РФ не має наміру втручатися у релігійне життя України, однак, сама його заява у ЗМІ здатна спровокувати нові конфліктні ситуації в нашій країні і негативно вплинути на суспільне життя. Це вже робить таку заяву фактом порушення одного із загальних принципів міжнародного права – принципу невтручання у внутрішні справи.

Ми закликаємо як українських, так і іноземних політиків утримуватися від втручання у релігійне життя, пам’ятаючи про задекларований у більшості Конституцій світу принцип «світської держави». Просимо не розпалювати пристрасті і священнослужителів, керуватися, в першу чергу, ідеєю служіння Богу, а не власними амбіціями. У той же час, звертаємо увагу парламентарів на необхідність якнайшвидшої процесуальної регламентації зміни підлеглості парафій. Такий крок є життєво необхідним для реалізації основного завдання держави у релігійному житті – забезпечення миру, поваги та терпимості між вірними різних конфесій, атеїстами та релігійними організаціями.

 Поділитися