MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хто замовив Катю Гандзюк: що відомо про суботні сутички

09.02.2019   
Денис Волоха
Сьогодні вдень на Контрактовій площі мала відбутися зустріч із кандидатом у Президенти Юлією Тимошенко. Паралельно з нею ряд активістів хотіли поставити пані Тимошенко запитання про виключення з партії Владислава Мангера — голови Херсонської облради, якого батько Катерини Гандзюк назвав одним із ймовірних замовників її вбивства. Іще до початку зустрічі на місце її проведення прибула поліція та затримала представників організації «С14», оскільки, як вони повідомили, на лінію «102» надійшов виклик про «підозрілих осіб», а затримання вирішили провести задля «уникнення провокацій».

Сьогодні вдень на Контрактовій площі мала відбутися зустріч із кандидатом у Президенти Юлією Тимошенко. Паралельно з нею ряд активістів хотіли поставити пані Тимошенко запитання про виключення з партії Владислава Мангера — голови Херсонської облради, якого батько Катерини Гандзюк назвав одним із ймовірних замовників її вбивства. Іще до початку зустрічі на місце її проведення прибула поліція та затримала представників організації «С14», оскільки, як повідомили правоохоронці, на лінію «102» надійшов виклик про «підозрілих осіб», а затримання вирішили провести задля «уникнення провокацій». Є інформація, що поліцейські отримали наказ затримати всіх, хто має намір поставити запитання про вбивство Катерини Гандзюк. Поліція запевняє, що знайшла в активістів «С14» зеленку, ножі та револьвер.

На зустрічі Тимошенко були присутні люди з нашивками «поліція діалогу» та закривали собою тих активістів, яких не затримали поліціянти. Бабусі — апологети Юлії Тимошенко – криками «Юля!» намагалися заглушити скандування мітингарів та звинувачували їх у «роботі на владу», оскільки ті нібито «не ставлять подібних питань Порошенку» (що не відповідає дійсності). Після завершення виступу Тимошенко намагалися поставити запитання про Мангера, Тимошенко чує запитання, проте, розвертається і йде в інший бік. Її захищають тітушки в білих куртках-дощовиках.

 

Після затримання активістів відвезли до Подільського відділку поліції, звідки згодом відпустили, проте, як заявляють мітингарі, відмовившись віддати рюкзаки та інші особисті речі. Раніше затримані з «групою підтримки» почали вимагати від поліції повернути їм їхні речі, в результаті чого почалась штовханина: активісти почали штурмувати відділок, згодом приїхали спецпризначенці (зокрема, колишні «беркутівці») і силою виштовхали людей з приміщення відділку, застосовуючи сльозогінний газ та кийки. Побито та затримано від 15 до 20 осіб.

 

«Інсайдер» також повідомляє, що принаймні чотирьох затриманих хочуть везти в ізолятор тимчасового тримання в порядку 208 статті Кримінального процесуального кодексу. На 19:26 у відділку було 17 активістів.

«Адвокатів одразу не допустили, мурижили майже годину. Повідомляли різні підстави затримання — спочатку, що затримали через "дрібне хуліганство", потім — що затримали в порядку 208 статті (на місці скоєння кримінального злочину), потім казали, що просто перевірять по базі і відпустять. Поліцейські з управління виглядали розгубленими і при відборі пояснень постійно уточнювали у активістів, аби вони не забули вказати у свідченнях, що затримання проводили не поліцейські подільського відділку, а ті, хто прибув на підсилення», — повідомив адвокат Віталій Коломієць.

Поліція Києва повідомила, що затримати «людей з прикритими обличчями» вирішили в процесі діалогу, а згодом в них були виявлені ножі, газові балончики та зеленка, а також вилучений револьвер. Активісти запевняють, що це стартовий пістолет. Подальші дії поліція вважає «штурмом відділку» та розпочала провадження за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Повідомляється про затримання сорока людей.

Детальне відео про сутичку під Подільським відділом поліції:

На відео чути вигуки: «убей его на*уй», а також «Бандера» на адресу активіста.

Цього ж дня в київському Палаці спорту відбувся форум Петра Порошенка, на який прийшов Микола Виговський, щоб поставити те ж питання, що й активісти на зустрічі з Тимошенко. Йому завадила охорона. «Двоє охоронців Порошенка тримали його за плечі та не давали встати з місця і підняти плакат. Вимогу показати свої документи проігнорували, а коли активіст спробував сфотографувати провокаторів, забрали телефон. Плакат, який тримав Микола, порвали». — «Хто замовив Катю Гандзюк».

Учасника ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» Назарія Кравченка, який повернувся з Італії, де активісти повісили на паркані італійської вілли Авакова нагадування про нерозслідувані напади на активістів, затримали по прильоту в аеропорту «Бориспіль» без пояснення причин і згодом (близько 19:30) відпустили. Назарій написав, що прикордонники «виконували вказівку», а поліцейський хотів подивитися відео з його особистої камери GoPro.

На сторінці «Хто замовив Катю Гандзюк?» повідомили про намір зібратися та поїхати додому до Міністра МВС Арсена Авакова.

Будинок Авакова «обстріляли» салютами.

Прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган повідомила, що дії правоохоронців біля Подільського відділку кваліфіковані за частиною 2 ст. 365 ККУ (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), справа внесена до ЄРДР, а розслідуванням займатимуться слідчі Державного бюро розслідувань.

На сторінках управлінь поліції різних міст з’являються однакові повідомлення про «засудження дій радикалів».


Раніше поліція склала протокол на Сергія Стерненка за проведення акції «Хто замовив Катю Гандзюк» біля місця проведення форуму Порошенка. Наступного дня суд закрив провадження на користь Стерненка.

Зображення: Стас Козлюк та «Insider».

 Поділитися