MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

…А тоді відріжем газ!

13.02.2019   
Наталка Ковальчук
Схоже на те, що ні звернення громадян, ні згадані вище постанови НКРЕКП, ні ініційовані перевірки міськгазів та облгазів результату не дають, і газовики надалі будуть «доїти» українців, вдаючись до корупційних та різних маніпулятивних схем.

Ринок постачання газу українці вважають найбільш корумпованим, – такі дані дослідження, проведеного компанією GFK у рамках проекту USAID «Ініціатива з протидії корупції та підвищення фіскальної прозорості в енергетичному секторі в Україні (Прозора енергетика)».

Справді, будь-яка пошукова система на запит про корупцію у газовій сфері відразу рясніє посиланнями про те, як корупція супроводжує ринок газу, починаючи від його видобутку і до реалізації, про маніпуляції, до яких вдаються газові компанії, аби витягти з кишень українців якомога більше грошей.

Ось і на початку нинішнього, 2019 року, відбулася потужна «газова атака» на споживачів з боку компаній, які подають газ до наших помешкань.

Значна частина громадян отримали платіжки, у яких суми за використане голубе паливо були надмірно великими.

За повідомленням ТСН, під цей удар потрапило принаймні до трьох мільйонів споживачів, які не мають лічильників газу. Бо мало того, що вартість газу і так виросла, так ще й невиправдано збільшили розрахункові норми споживання.

Втім, шок пережили не тільки ті, хто не має лічильника постачання газу. З подивом дивилися на свої платіжки й ті, у кого прилади обліку є, і дані за спожитий газ були вчасно передані до відповідної компанії. Принаймні, така ситуація сталася на Сумщині. Незрозуміло чому, але родинам, які спожили 5–6 кубометрів палива й мали б сплатити приблизно 50 гривень, у платіжках зазначили суми до півтисячі.

Тож незалежно від причини, але чимало громадян вже з самісінького початку року мусіли нервуватися, звертатися до відділів реалізації чи безпосередньо до збутових компаній, аби з’ясувати, що й до чого.

Але якщо містянам вдалося це зробити хоча б трохи простіше, бо головні офіси розташовані в районних чи обласному центрі, то селянам довелося зовсім кепсько. Особливо з маленьких сіл, де неякісний мобільний телефоний зв’язок, а стаціонарних телефонів обмаль, або вони зовсім не працюють. Тож у сніг, заметіль, зимову негоду вони мали добиратися за 30–40 кілометрів, витрачаючи ще й на дорогу кошти.

Навіть розуміючи, що трапилася така складна ситуація, причому з їхньої вини, міськгази, облгази не надто поспішали бодай якось активізувати свою роботу. Бо щоб дочекатися спілкування з представником контакт-центру і розповісти про свою проблему, споживачі вимушені були по 20–25 хвилин залишатися на лінії, слухаючи якісь музичні та рекламні заставки, і, врешті-решт, також витрачати на це додаткові кошти з власної кишені.

Однак ця новорічна катавасія з «неадекватними» платіжками за газопостачання стала лише продовженням того, що почалося наприкінці минулого року.

Так, у квитанціях, які українці отримали у листопаді за використаний у жовтні газ, раптом з’явилася нова позиція про приведення об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов. І за це значалися додаткові суми. Більше того, навіть якісь борги.

У тих, хто використовує газ лише для приготування їжі та для водонагрівальних приладів, ці суми були не такими й великими. Але для тих, хто користується газом для опалення помешкань, вони виросли в рази.

Зрозуміло, що це викликало бурхливу реакцію населення. Люди зверталися на урядову «гарячу лінію», писали листи-вимоги щодо перерахування невиправдано завищених сум до міськгазів та облгазів, при тому посилаючись на конкретні норми закону, за якими положення щодо приведення природного газу до стандартних умов, зазначені в Кодексі розподільчих систем, не можуть бути застосовані до побутового споживача.

На ситуацію навіть звернула увагу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

23 листопада 2018 року НКРЕКП ухвалено більше ніж сорок постанов конкретно щодо кожної з компаній, які діють на ринку реалізації та постачання газу і які стягнули зайві кошти з побутових споживачів за приведення об’ємів використаного природного газу до стандартних умов.

Цими постановами, відповідно до статті 4 Закону України «Про ринок природного газу» та статті 17 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», а також у зв’язку зі зверненнями споживачів природного газу та з метою захисту їхніх прав НКРЕКП заборонила «при здійсненні обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об’єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами».

Також у постановах вказано на необхідність здійснити перерахунки об’ємів споживання до фактичних показників лічильників.

Однак ні безпосередні звернення споживачів до міськгазів та облгазів та збутових компаній, на які люди отримали відписки, ні постанови НКРЕКП – не подіяли.

Газові монополісти уподобилися відомому за народним прислів’ям коту Ваську, який слухає, та їсть.

Перерахунків по квитанціях за жовтень зроблено не було. У платіжках за листопад до сум за використане паливо за фактичними показниками лічильників знову донарахували кошти за приведення об’ємів газу до стандартних умов. Те ж саме спостерігається у платіжних документах, які споживачі отримали за грудень.

Схоже на те, що ні звернення громадян, ні згадані вище постанови НКРЕКП, ні ініційовані перевірки міськгазів та облгазів результату не дають, і газовики надалі будуть «доїти» українців, вдаючись до корупційних та різних маніпулятивних схем.

Що й не дивно. Бо ми, як споживачі, фактично ніяк не захищені перед монополістом, який не зважає на закони, багато років поспіль відчуває свою безкарність, поводить себе, як горезвісний «управдом» з відомого фільму, погрожуючи, що за найменшу несплату, навіть несправедливо нарахованих коштів, «відріжуть газ».

І відрізають. Навіть тоді, коли люди платять справно. Так трапилося, наприклад, минулого року в середині літа в Нововолинську, де за несплату одного споживача від газової мережі відключили відразу кілька квартир, чи в листопаді 2018 року у Дніпрі, де так само через одного боржника без газу залишилися квартири по всьому стояку.

А от чи знайдеться у державі сила, яка зможе зупинити цей газовий тиск на українців, – це питання поки що відкрите.

 Поділитися