MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада громадського контролю при Державному бюро розслідувань звинуватила директора ДБР Романа Трубу у зловживаннях

04.03.2019   
ХПГ-інформ

«ДБР із органу, від якого чекали якісного, незаангажованого та чесного розслідування кримінальних проваджень відносно «недоторканої української еліти», перетворюється на правоохоронний орган, слідчі якого можуть робити все, що їм заманеться, і не понесуть за це покарання», – йдеться в заяві Ради.

2 березня на офіційній сторінці Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань було опубліковано текст, в якому члени Ради вказують на відсутність законного механізму впливу на бюро, тому що Дисциплінарну комісію, яка б застосовувала дисциплінарні стягнення до слідчих ДБР, досі не створено:

«Відповідно до ст. 25 Закону про Державне бюро розслідувань, склад та положення про Дисциплінарну комісію ДБР затверджуються Директором ДБР на основі Типового положення про Дисциплінарну комісію центрального органу виконавчої влади, затвердженого КМУ. На виконання п. 3 ч. 3 ст. 28 Закону, Рада громадського контролю, утворена у квітні 2017 року, делегувала до складу Дисциплінарної комісії трьох своїх представників – Олександра Вольвака, Наталю Мамченко та Ярослава Романенка». 

Роман Труба, запевняють члени Ради громадського контролю, зволікає із створенням Дисциплінарної комісії, очікуючи від Кабінету міністрів України затвердження типового положення про Дисциплінарну комісію центральних органів виконавчої влади. Але, наголошують автори звернення, згідно з офіційним роз’ясненням Кабміну, розробити і затвердити таке положення в межах ДБР має сам керівник Бюро. Раду громадського контролю було позбавлено права брати участь у розгляді питань дисциплінарної відповідальності:

«При цьому, проявляючи «принциповість» Роман Труба, дав вказівку керівникам теруправлінь ДБР самостійно створювати «дисциплінарні комісії» із числа працівників Бюро, що взагалі не передбачено Законом! Адже працівники Бюро можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності виключно на підставі висновку Дисциплінарної комісії, троє членів якої із п’яти мають бути членами Ради громадського контролю».

Керівник ДБР, наголошують автори тексту, отримав повний контроль за діяльністю таких «дисциплінарних комісій», що дало йому можливість на свій розсуд, без громадського контролю, вирішувати: «покарати незручних», чи «помилувати покірних».

Крім того, члени Ради громадського контролю вказують на численні порушення під час засідань конкурсних комісій:

«Надія Корінна – секретар РГК при ДБР, яка також є секретарем Конкурсної комісії № 2 ДБР, повідомила членам ради, що на засіданні конкурсної комісії, під час голосування за переможців конкурсу на посади слідчих та керівників слідчих підрозділів теруправлінь ДБР, до членів Конкурсної комісії від директора ДБР та його радника Олександра Удовиченка надходили вказівки голосувати за певних кандидатів. Серед них особи, яких і близько не можна підпускати до роботи ДБР в силу їх професійної невідповідності: повного нерозуміння, до якого органу вони йдуть працювати і чим будуть займатися, майже нульового рівня знань профільного законодавства та наявності ознак недоброчесності».

Під час конкурсу якимось чином «голосують» відсутні члени комісії, а кандидати на посаду слідчого нерідко виявляються вкрай неосвідченими:

«Один із переможців конкурсу, який проходив співбесіду 05 лютого 2019 року, був «обраний» на посаду слідчого одного з теруправлінь. …Участь у засіданні комісії приймали 3 члени комісії із пяти (в т. ч. – і Корінна), при цьому сама вона була категорично проти цієї кандидатури. А виявилось, що «проголосувало» за призначення цієї особи на посаду слідчого троє із п’яти членів комісії, тобто один із членів комісії, що нібито проголосував, навіть не був присутній на співбесіді... На запитання членів комісії конкурсант не надав майже жодної правильної відповіді, у порядку та строках досудового розслідування не орієнтується (підозрювану особу триматиме під вартою стільки років, стільки така особа може отримати у вигляді покарання – 3 так 3, 5 так 5!!!), та відповів, що сторони кримінального провадження зможуть ознайомити з усіма матеріалами справи лише… в суді, й то за 3 години до початку її розгляду … Можна тільки уявити, що і як «нарозслідує» такий слідчий!»

Голова Конкурсної комісії № 2 Олег Шрам та секретар комісії Надія Корінна оголошували перерви у засіданні комісії і закликали інших трьох членів комісії «до здорового глузду». В результаті, йдеться в тексті, Роман Труба змусив Олега Шрама написати заяву про звільнення.

Державне бюро розслідувань – правоохоронний орган досудового розслідування, створений три роки тому для боротьби із злочинами високопосадовців.

 Поділитися