MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Харків у вогні, викрадені діти, ‘вибори’ на окупованих територіях — підсумки тижняДля СБУ закон неписаний?СБУ повідомила про підозру голові парламенту Чеченської республіки 200 гривень за бота: СБУ викрила ботоферму, що працювала на спецслужби РФСБУ: Російські спецслужби залучають українських дітей до фейкових мінуваньУ Києві затримали двох шахраїв, які ‘гарантували’ отримання українського громадянства й ‘продавали паспорти’, — СБУ СБУ встановила особу ватажка кадирівців, який керував ‘каральними рейдами’ на ЛуганщиніРосійські військові цілеспрямовано знищували цивільне населення при відступі з Лиману, — СБУВстановлено особи шістьох генералів РФ, які віддавали накази щодо захоплення Харківщини, — СБУ ООН: законопроєкт про СБУ не передбачає гарантій проти зловживань з боку спецслужбЯк законопроект про СБУ знищує приватну інформацію та надає доступ до всіх переписок та розмов?Правозахисники закликають не ухвалювати новий закон про СБУ: загроза демократіїСпівробітників СБУ підозрюють у катуванні іноземцяВолонтери: червона зона не вводиться у Харківській області через вибориЗаконопроєкт про СБУ порушує стандарти прав людини та потребує коригування – заява правозахисних організаційРеформа СБУ: виклики та перспективи. ДослідженняСуд не скасував рішення СБУ щодо Олексія БоленковаФаєр та сльозогінний газ – праворадикали зірвали ЛГБТ-західЗаконопроєкт про СБУ неприйнятний, його треба поховатиЩо не так із законопроектом про СБУ?

ЦВК звернулася до СБУ та поліції через погрози праворадикалів

07.03.2019   
ХПГ-інформ
Напередодні члени організації «Національні дружини» пообіцяли застосувати на дільницях силу, якщо помітять порушення.

«У засобах масової інформації поширюються повідомлення про можливість застосування офіційними спостерігачами від громадських організацій сили в разі виявлення, на їхню думку, порушень закону під час виборів Президента України», – йдеться в заяві Центральної виборчої комісії. Члени ЦВК зокрема посилаються на розміщену на веб-сайті «Радіо Свобода» статтю «Спостерігачі від „Нацдружин“ на дільницях можуть діяти силою, якщо будуть фальсифікації – речник».

«Національні дружини» – праворадикальна організація, пов’язана з полком «Азов» і партією «Національний корпус». Метою організації є «забезпечення порядку на вулицях українських міст».

Напередодні командир «Національних дружин» Ігор Михайленко в своєму Telegram-каналі заявив: «Мене запитують, чи будемо ми застосовувати силу на виборчих дільницях? Я скажу просто: якщо за справедливість треба буде дати комусь по пиці – ми це зробимо, не зволікаючи».  Згодом такі наміри підтвердив в ефірі «Радіо Донбас. Реалії» речник праворадикальної організації Ігор Вдовін: «Якщо правоохоронці будуть закривати очі на відверті правопорушення, – сказав Вдовін, – і не захочуть їх фіксувати, то ми будемо робити те, що заявив наш командир».

У заяві ЦВК наголошується: «Не заперечуючи право громадських організацій у встановленому законом порядку вести спостереження за ходом виборчого процесу, Центральна виборча комісія вважає неприпустимим зловживання наданими офіційним спостерігачам правами чи використання їх з метою, не пов’язаною зі спостереженням за виборами».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у коментарі «Українській правді» нагадав про те, що право застосування силових методів в Україні належить Національній поліції: «Будь-які спроби силового втручання у виборчий процес будуть рішуче і, при необхідності, жорстко припинятися. Прошу всіх, хто постулює свою зацікавленість в прозорості і чесності виборів, використовувати тільки законні ненасильницькі методи».

Керівники «Національних дружин» посилаються на Закон України «Про участь громадян в охороні громадського порядку та патрулювання державного кордону». В ньому, дійсно, йдеться про те, що «громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону можуть бути створені на засадах громадської самодіяльності як зведені загони громадських формувань, спеціалізовані загони (групи) сприяння Національній поліції та Державній прикордонній службі України, асоціації громадських формувань тощо».

Проте Стаття 3 Закону наголошує: «Повсякденна (оперативна) діяльність таких формувань організовується, спрямовується і контролюється відповідними органами Національної поліції, підрозділами Державної прикордонної служби України… Використання громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону України для виконання завдань, не передбачених цим Законом, забороняється».

 

 Поділитися