MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вузькоколійки: залізничного сполучення позбавлені майже 50 000 людей

12.03.2019   
Влад Боднар
Востаннє потяг з пасажирами відправився з Гайворону у Голованівськ (Кіровоградська область) 30 грудня 2018 року. Про цю важливу подію не було новин у ЗМІ, на офіційному сайті «УЗ» також не було жодного повідомлення з цього приводу, проте пасажирське сполучення на ділянці довжиною 52 км припинолося.

Залізничний транспортв Україні лідирує у пасажироперевезеннях. Це зручно, швидко та, у багатьох випадках, дешевше за інші види транспорту. Крім стандартної широкої колії у 1520 мм є ще вузькоколійний транспорт у 750 мм. Цей вид транспорту активно використовувався в України до 1970-го року. У ті часи було десятки вузькоколійних залізниць, які охоплювали величезну кількість населених пунктів. Це пов’язано з тим, що тоді був погано розвинутий автотранспорт. Автобусне сполучення було у містах, а у сільській місцевості люди не мали ніякого громадського транспорту. Для керівництва СРСР тоді у пріоритеті був залізничний транспорт, тому що він відігравав велику стратегічну роль. От замість автобусів через сільську місцевість проводили вузькоколійки, які не такі дорогі в експлуатації, як стандартна залізнична інфраструктура. У 1960-х роках із розвитком автотранспортного пасажироперевезення попит на вузькоколійки починає спадати, через що їх закривали та розбирали або «перешивали» на широку колію, як це було з вузькоколійкою «Гайворон–Бердичів».

Зараз на території України діють лише три вузькоколійки: «Боржавська» (Закарпаття), «Антонівка–Зарічне» (Ровенщина), «Рудниця–Гайворон–Голованівськ» (Вінницька та Кіровоградська область). У теперішніх українських реаліях це справжнє чудо, що вони дожили до 2019 року – всюди проблема з рухомим складом, і на даний момент в Україні, можна сказати, діють не три, а дві з половиною вузькоколійні залізниці.

Закриття вузькоколійної ділянки «Гайворон–Голованівськ»

Востаннє потяг з пасажирами  відправився з Гайворону у Голованівськ (Кіровоградська область) 30 грудня 2018 року. Про цю важливу подію не було новин у ЗМІ, на офіційному сайті «УЗ» також не було жодного повідомлення з цього приводу, проте пасажирське сполучення на ділянці довжиною 52 км припинолося.

Вузькоколійка проходить станції:

  1. Гайворон – 15 000 осіб населення;

  2. Хащувате – у радіусі 10 км охоплює населені пункти: Тополі (592 особи), Прогрес (19 осіб), Мощене (834 особи), Хащувате (2260 осіб), Бугове (430 осіб), Казавчин (1136 осіб), Салькове (1713 осіб);

  3. Мощена – села Тракт (82 особи) та Могильне (2353 особи);

  4. Таужня – села: Червоні Маяки (37 осіб), Мечиславка (841 особа), Таужне (2006 осіб), Кам’яна Криниця (1034 особи);

  5. Грушка – місто Благовіщенське (6053 особи), села: Йосипівка (1640 осіб), Шамраєве (1913 осіб), Грушка (1533 особи), Новоселиця (1530 осіб);

  6. Голованівськ – селище Голованівськ (5982 особи), села: Розношенське (998 осіб), Манжурка (34 особи), Красногірка (843 особи).

Закрита вузькоколійка проходить повз 24 населених пунктів з населенням майже у 50 000 осіб.

На даний момент є інформація від активіста Івана Супряги, який у свій час допоміг з відновленням залізничного маршруту «Вінниця–Гайворон»:

– Мав розмову з залізничником з Гайворону і він каже, що закриття тимчасове. У Гайвороні катастрофічно не вистачає вузькоколійних вагонів, частину з яких відправили на капремонт. Одночасно будуть ремонтувати залізничні  шляхи на вузькоколійці, – каже активіст.

Щоб до кінця розібратись із закриттям вузькоколійки «Гайворон–Голованівськ», журналісти надіслали інформаційні запити до ПАТ «Укрзалізниця», «Одеська залізниця», Міністерства інфраструктури України. Також надіслали запити у місцеві сільради, щоб інформацію на місцях.

Ми будемо інформувати вас в міру надходження інформації.

 Поділитися