MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Холодногірська виправна колонія (№18)»

05.04.2019   
Таміла Беспала, Олена Річко
02 квітня 2019 року моніторингова група ГО «ХПГ» відвідала Державну установу «Холодногірську виправну колонію (№ 18)» (далі ХВК (№18)). На теперішній час ХВК (№ 18)» – це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк), планове наповнення якої – 1062 особи. На момент візиту в установі утримувалося 468 осіб. В установі офіційно існують 5 релігійних конфесій

02 квітня 2019 року моніторингова група ГО «ХПГ» відвідала Державну установу «Холодногірську виправну колонію (№ 18)» (далі ХВК (№18)). На теперішній час ХВК (№ 18)» – це кримінально-виконавча установа середнього рівня безпеки (для тримання чоловіків, вперше засуджених до позбавлення волі на певний строк), планове наповнення якої – 1062 особи. На момент візиту в установі утримувалося 468 осіб. В установі офіційно існують 5 релігійних конфесій.

Сектор ДІЗО/ПКТ


На момент візиту в ДІЗО/ПКТ утримувалося 5 осіб. Варто зазначити, що загалом установа під час візиту активно ремонтувалася. Не оминуло ремонтом і сектор ДІЗО/ПКТ. Монітори побачили вже відремонтовані камери та камери, що знаходилися на стадії ремонту. Жоден з опитаних засуджених не оскаржував своє поміщення до даного сектору.


В камерах денне світло поступає через невеличке віконце, яке засуджені не мають змоги відкривати самостійно. Адміністрація запевнила, що вікна відкривають за вимогою засудженого. В камерах достатньо свіжо, температура повітря трохи занизька, однак засуджені не скаржилися.


Туалети в камерах чисті, відділені перегородками та дверцятами. Неприємного запаху немає.
Серйозним недоліком є відсутність в камерах баків з питною водою, засуджені п’ють водопровідну воду або чай. Адміністрація продемонструвала нові, але і досі не встановлені бачки для питної води. Моніторингова група має надію на як скоріше встановлення цих баків у камери.

Лазне-пральний комбінат
Гордістю установи є відремонтована власним коштом баня.

Приміщення чисте, обкладене сучасною плиткою. Душові кабінки відділені високими перегородками. Шторки та килимки після прийому бані ретельно просушуються, засуджені, що чергували в бані продемонстрували їх наявність членам моніторингової групи.


Пральня також відремонтована, наявні нові пральні машинки та окреме приміщення – сушарка.

Медико-санітарна частина


Також, моніторингова група оглянула медичну частину Холодногірської виправної колонії № 18. Найперше, на що хотілося б звернути увагу, це відсутність Головного лікаря медичної частини установи виконання покарань, внаслідок чого моніторингова група не змогла ознайомитись ні з медичними картками засуджених, які дали на це свою згоду, ні з санітарними книжками працівників їдальні.


Зі слів одного з лікарів, який був на робочому місці, засуджені отримують необхідне лікування та нагляд, проте, деякі засуджені стверджували зовсім протилежне, в тому числі й особи, які хворі на туберкульоз. Крім того, лікар повідомив, що хворі, які перебувають в медичній частині, мають наступні захворювання: виразка нижніх кінцівок, пневмонія, перелом фаланги, запалення колінного суглоба, люмбалгія поясничного відділу хребта, найбільше хворі скаржились на виразку шлунка.


В той же час, на території медичної частини було виявлено двох осіб з вірогідно відкритою формою туберкульозу, який, за їх словами у них виявили вже тиждень тому, тому вони очікують на якнайшвидше встановлення діагнозу.

Їдальня


Що стосується їдальні, то перше, на чому треба зупинитися, це ремонт, який робиться на території їдальні, де планується, зі слів адміністрації, встановлювати навіть машинки для миття посуду, на території колонії працює пекарня, де випікають смачний хліб

Їжа стандартна для установ виконання покарання: супи, каші, куряче м'ясо та риба. Якість продуктів також стандартна, вони постачаються до установи за державний кошт. Курка "виснажена", риба - заморожена сардинела.

В установі практикують спосіб зберігання продуктів - консервація. Консервують все: цибулю, буряки, кабачки, капусту. Адміністрація запевняє, що тільки так можливо зберегти продукти, адже закупівля відбувається тільки раз на рік.

Жила зона
Позитивними моментами є те, що в деяких кімнатах жилих зон засуджені виконують ремонтні роботи; туалети в задовільному стані, відповідають базовим вимогам.

Є куточок з правовою літературою, ПВР нові, а от кодекси дещо застарілі. Є Стамбульський протокол, навчальні посібники з права.


Виробництво
Установа має величезне виробництво, орієнтоване в основному на Міністерство оборони України. Потужності виробництва здатні забезпечити робочими місцями 100% засуджених

Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися