MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: суд виніс суворі вироки Зекір’ї Муратову та Вадиму БектемировуХарківПрайд: вакцинація від дискримінаціїКримському журналісту Ремзі Бекірову та чотирьом активістам продовжено арештЯк запобігти ультраправому популізму?Слуги народу чи раби популізму?Кір у тюрмахВ Україні продовжує зростати рівень захворюваності на кірУкраїна очолила рейтинг країн за зростанням захворюваності на кір, — дані ЮНІСЕФБез популізму: 10 незручних запитань кандидатам у ПрезидентиЗагроза популізму. Конституційний аспектНа Кіровоградщині поліцейські довели бійця АТО до суїцидуУ Чугуєві виборців підкупають «за Лєну Кірєєву»Суспільство не буде покірно спостерігати за перетворенням України на територію міліцейського свавілляУ Кіровограді лікарі відмовили смертельно хворій людині у допомозі.Спостережні комісії Кіровоградщини навчались здійснювати громадський контроль тюремПід Кіровоградом затримують автобуси з протестувальникамиЩо страшніше: свинячий грип чи вакцинація по-свинськи?У лікарні помер затриманий, жорстоко побитий в Кіровоградському СІЗОЧи знайдуть кіровоградські в’язні 7 мільйонів гривень?Брейн-ринг в Кіровоградській виправній колонії №6

Доведено: популісти значно більш схильні вірити в конспірологічні теорії

01.05.2019    джерело: www.theguardian.com
Пол Льюіс, Сара Боузлі, Памела Дункан
Популісти в усьому світу мають значно більшу схильність вірити в конспірологічні теорії щодо вакцин, глобального потепління та терактів 11-го вересня, — свідчить глобальне дослідження, яке ексклюзивно публікує The Guardian. YouGov-Cambridge Globalism Project проливає нове світло на ту частину населення світу, що не дуже вірить у наукових фахівців та репрезентативну демократію.

Ілюстрація: Guardian Design Illustration: Guardian Design
В усьому світі популісти мають значно більшу схильність вірити в конспірологічні теорії щодо вакцин, глобального потепління та терактів 11-го вересня, — свідчить глобальне дослідження, яке ексклюзивно публікує The Guardian.

YouGov-Cambridge Globalism Project проливає нове світло на ту частину населення світу, що не дуже вірить у наукових фахівців та репрезентативну демократію.

Аналіз дослідження виявив чітку тенденцію в людей з укоріненими популістськими поглядами вірити в конспіративні теорії, що були спростовані наукою або наочними доказами.

Дослідження може певним чином допомогти зрозуміти причину успіху правих популістів, таких як Дональд Трамп та Жаїр Болсонару (президент Бразилії від Соціал-ліберальної партії, — перекл.), які підживлюють конспірологічні теорії, насміхаються над зусиллями щодо боротьби з глобальним потеплінням та називають базовану на фактах журналістику «фейковими новинами».

Наведені в дослідженні дані можуть стати в нагоді представниками сфери охорони здоров’я, які намагаються протистояти спалахам кору по всьому світу на фоні загрозливої кількості невакцинованих дітей.

В епоху, коли антивакцинаторська пропаганда та теорії змов процвітають у соціальних медіа, Всесвітня організація здоров’я та інші установи почали масштабні кампанії, які покликані нагадати громадськості про важливість вакцинації.

ЮНІСЕФ недавно виявив, що кількість випадків кору зросла на 300% за перші три місяці 2019-го, порівняно з аналогічним періодом минулого року. У 2017-му році близько 110 000 людей померли від цієї недуги, здебільшого — діти. Близько 169 млн дітей у віці до десяти років, за даними ООН, — невакциновані.

Дослідження YouGov демонструє, що популітизовані люди приблизно вдвічі більш схильні вірити, що інформація про удавану ними шкоду від вакцин навмисно приховується від громадськості. Вони так само більш схильні думати, що уряд Сполучених Штатів зумисно допоміг терористам 11-го вересня, а також вірити в те, що глобальне потепління антропогенного походження — вигадка.

Дві п’ятих опитаних популістів погоджуються з тим, що, незважаючи на те, які саме люди знаходяться у владі, «існує група людей, які разом таємно керують подіями та правилами у світі», у той час як частка прибічників цієї тези серед усіх опитаних менша за чверть.

Графіка: Guardian. Джерело: YouGov. Аналіз: Маттейс Роодайн і Лівенте Літтвей Guardian graphic. Source: YouGov. Analysis: Matthijs Rooduijn and Levente Littvay

Опитування охопило понад 25 тисяч людей із майже двох дюжин країн світу: це найбільше дослідження YouGov такого роду. Воно покриває частини Європи, Північної та Південної Америк, Африки та Азії. Населення охоплених країн — 4.7 млрд людей, тобто понад 60% населення планети. Guardian допомогла оформити це дослідження, яке надалі буде проводитися щорічно, та ексклюзивно публікує одержані дані.

Працюючи з фаховими політологами, Ґардіан було виявлено когорту респондентів із-поміж 19-ти великих демократій, які поділяли махрово-популістичні погляди. Такі люди становлять 22% усіх опитаних, але їхня частка значно відрізняється залежно від країни.

Зокрема Бразилія, де торік Болсонару було обрано президентом, є найбільш популістською країною у світі, у якій 42% населення висловили згоду з популістськими тезами. Наступною в рейтингу є Південна Африка з показником у 39%. В обох країнах протягом останніх років розгорталися корупційні скандали.

Графіка: Guardian. Джерело: YouGov. Загальна вибірка: 21 295 опитаних (зокрема 4 542 популіста) Guardian graphic. Source: YouGov. Total sample was 21,295, with 4,542 populist respondents

Кожен четвертий опитаний американець належить до когорти популізмофілів Схожа ситуація в Польщі, Франції та Іспанії — трьох найбільш популітизованих європейських країн, у яких проводилося дослідження. Значно менше популістів було виявлено в Канаді, Великобританії та Швеції, де таких людей менш як 15%, а також у Японії та Данії, де їхня частка становить менше за 10% населення.

Дані YouGov проаналізували Маттейс Роодайн і Лівенте Літтвей — академіки Амстердамського та Центральноєвропейського університетів.

Політологи говорять, що є підстава вважати, що існує тісний зв’язок між деякими конспірологічними теоріями та популізмом, що зазвичай передбачає віру в те, що аморальні еліти, співпрацюючи між собою, використовують звичайних людей у своїх власних інтересах. «Але стійкість такого зв’язку, який поєднує низку дуже різних конспірологічних теорій у різних країнах, справді дивовижна», — додають науковці.

Особливо стійкий зв’язок був помічений у Сполученому Королівстві, де популісти, згідно з аналізом, утричі більш схильні вірити в кілька теорій змов, зокрема в те, що люди здійснили контакт з інопланетянами, але цей факт навмисно приховується, а також у те, що СНІД цілеспрямовано розповсюдила світом група секретних організацій.

У кожній із 19-ти досліджуваних країн Ґардіан знайшло популітизованих людей, які також значно охочіше були готові підписатися під ідеєю, що політичний устрій їхньої країни був «зламаний» і потребує «повної заміни». Ці люди також менше довіряють національним телеканалам та друкованим виданням та черпають інформацію із соціальних медіа-платформ, таких як Facebook, Twitter, Youtube і WhatsApp, де теорії змов, як відомо, процвітають.

Графіка: Guardian. Джерело: YouGov, The Guardian Guardian graphic. Source: YouGov, The Guardian

Сполучну лінію між правим популізмом та зокрема антивакцинаторськими теоріями також провів Джонатан Кеннеді з Лондонського університету королеви Марії, який теж проаналізував дані YouGov.

Переглядаючи відповіді респондентів із восьми найбільших країн Європи, Кеннеді зауважив, що 25% із тих, хто віддав свій голос за кандидата-популіста правих поглядів, голосує також за партію, яка занепокоєна ефектом від вакцинації, у той час як серед інших опитаних лише 14% голосують за такі партії.

Найбільший контраст спостерігається в Британії, де третина прибічників Ukip (Партія незалежності Сполученого Королівства, яка послідовно виступає за Brexit, — перекл.) занепокоєні шкодою від вакцинації, що втричі перевищує показник серед тих, хто проголосував за Лейбористів (10%) чи Консерваторів (11%).

У Франції — країні-лідерці за кількістю вакциноскептиків, 44% з тих, хто на виборах 2017-го року проголосував за Марін Ле Пен, висловили занепокоєння щодо вакцин, порівняно з 25% таких людей з-поміж виборців Емманюеля Макрона.

В Італії прихильники позасистемної популістської партії «Рух п’яти зірок», яка займалася розповсюдженням антивакцинаторської пропаганди, більше за виборців інших великих партій схильні ставити під сумнів науковий консенсус. Однак це правило не виявилось актуальним для виборців іспанської ліво-популістичної партії Подемос, які все ж менше схильні вірити у вакцинаторську змову, ніж виборці більшості інших іспанських партій.

Графіка: Guardian. Джерело: YouGov, The Guardian Guardian graphic. Source: YouGov, The Guardian

«Це справді захоплюючий набір даних, тому що він дозволяє нам почати усвідомлювати, що рухає людьми, які мають сумніви щодо вакцин», — говорить Кеннеді, який опублікував у European Journal of Public Health своє власне дослідження, яке пояснює зв’язок між популізмом та вакцинами. «Науковий консенсус полягає в тому, що вакцини, такі як КПК, безпечні та приносять значну користь суспільству — адже вони рятують мільйони життів щорічно», — додав дослідник.

«То ж чому й досі лишається така велика частина населення, що не вірить науковим доказам? Дані демонструють, що тут мало спільного з чинниками на кшталт рівня освіченості, як ми спочатку могли очікувати. Насправді такий стан речей викликаний злістю та недовірою щодо еліт та експертів, що також має наслідком зростання підтримки позасистемних політичних партій у Європі та за її межами».


Методологія, за якою Guardian аналізувало дані YouGov-Cambridge Globalism Project:

https://theguardian.com/world/2019/may/01/populism-what-is-yougov-cambridge-globalism-project-methodology

Переклад з англійської Дениса Волохи

 Поділитися