MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Черкасах побили журналіста Вадима Комарова, він упав у кому (ОНОВЛЕНО)

04.05.2019   
Денис Волоха
Сьогодні близько дев’ятої години ранку черкаському журналісту Вадиму Комарову невідомий розбив голову, нанісши три удари по голові тупим металічним предметом.

Вадим Комаров у черкаській «невідкладці»
Сьогодні близько дев’ятої години ранку черкаському журналісту Вадиму Комарову невідомий розбив голову, нанісши три удари по голові тупим металічним предметом.

«Вадим Комаров перебуває у вкрай тяжкому стані. Побитого журналіста з розбитою головою сьогодні близько дев’ятої години ранку побачили перехожі просто на вулиці на перехресті Надпільної й Небесної Сотні. Вони й викликали ’швидку’», — інформує черкаське видання «Прочерк», посилаючись на власні джерела.

Факт побиття підтвердив і голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко. Після операції Вадим Комаров перебуває в стані коми. Реаніматологи дають невтішні прогнози.

Місце скоєння злочину. © Олег Скалько

«Повноцінне життя й перебування в стані ‘коми’ на відстані всього 8 годин... Так, 8 годин тому Вадим вийшов до Центрального ринку Черкас зробити певні домашні закупи перед довгоочікуваним відпочинком у Єгипті. Дружині пообіцяв, що, насамперед, закупить корм для домашніх улюбленців, яких брати до Єгипту не планувалось», — пише у Фейсбуці адвокат та секретар НСЖУ Валерій Макеєв.

«У п’ятницю говорив про сильні болі в нозі, планував перед від’їздом заскочити ‘на УЗІ’ і до третьої лікарні... Каталка з Вадимом проїхала мимо мене в супроводі реаніматологів усе тієї ж нейрохірургії 3-ї міської лікарні Черкас... Врачі та персонал навідріз відмовлялись від коментарів».

Макеєв уважає, що напад пов’язаний із професійною діяльністю Комарова: «у когось не витримали нерви». За словами Макеєва, він розслідував проведення міською владою «масштабної спортивної реформи», у ході якої чиновники планують закрити спортивну школу «Спартак» та, можливо, деякі інші. Учора Комаров робив записи на судовому засідання в справі згаданою спортшколи, а сьогодні ввечері, — пише Макеєв, — мав отримати від інсайдерів із правоохоронних органів «вражаючу інформацію» про те, як один із «високопосадовців» міської ради, здійснивши певні протиправні дії, уникнув покарання, надавши довідку про те, що він психічно хворий.

Окрім цього Макеєв пише, що «за дивним збігом обставин» учора в нього викрали папку з документами щодо справи спортшколи «Спартак». Розслідування Комарова, яке він мав намір оприлюднити на телеканалі, Макеєв опублікував у себе на Фейсбуці.

Секретар черкаської міськради теж пов’язує злочин із розслідуванням Комарова дій заступника міського голови, свободівця, Юрія Ботнара.

«Вадим Комаров у своїх публікаціях не раз порушував дуже гострі теми, — пише «Прочерк». —  Інформація, яку він подає у своїх дописах та відеоблозі, завжди оперативна й резонансна. Одна із найбільш гучних публікацій за останній час — про обставини п’яного бунту в Черкаській колонії №62. Серед інших тем публікацій Комарова — розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція в Черкаській міськраді».

Видання також нагадує, що у 2016-му році Комарова намагався застрелити кілер, постукавши у хвіртку його подвір’я. Тоді поліція кваліфікувала справу як «хуліганство»; сам Комаров пов’язував замах із його журналістською діяльністю. Поліція так і не встановила ні виконавця, ні організатора замаху.

Сьогоднішній напад черкаська поліція кваліфікувала за ч. 1 статті 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Як і у випадку з дніпровським журналістом Володимиром Пісоцьким, якому тиждень тому невідомі спалил автомобіль, поліцейські не кваліфікують справи за статтями, що пов’язують злочин із професійною діяльністю журналіста (у випадку зі спаленням автівки Пісоцького це ч. 2 ст. 194 ККУ, умисне знищення або пошкодження майна).

Детальніше про справу з автівкою Володимира Пісоцького: У Дніпрі спалили Volvo головного редактора комунальної газети «Зоря».

Рідні та знайомі Вадима Комарова просять про матеріальну підтримку.

Оновлено. Поліція перекваліфікувала справу за ст. 115 Кримінального кодексу (замах на умисне вбивство), — повідомляє Українська правда. Тим не менше, провадження за цим злочином мало би бути відкрите за ст. 3481 ККУ (Посягання на життя журналіста). Ця стаття передбачає більш суворе покарання: аж до довічного позбавлення волі.

Правоохоронці розслідують обставини злочину та просять відгукнутися свідків.

Тим часом, стан Вадима Комарова залишається стабільно тяжким: він досі в стані коми. «Прогнози лікарів невтішні», — говорить дружина журналіста.

Для моніторингу розслідування злочину до Черкас вирушила місія ОБСЄ, — пише Валерій Макеєв.

 Поділитися