MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

МВФ виступає за світовий податок на вуглекислий газ

09.05.2019   
Денис Волоха

© Kevin Frayer/Getty Images
Міжнародний валютний фонд вважає, що податки є найбільш ефективним стимулом, який до 2030-го року може допомогти скоротити рівень викидів CO2 на третину, — пише Deutsche Welle.

Аби втілити в життя цілі Паризької кліматичної угоди, рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю до 2030-го року необхідно скоротити на одну третину, а також запровадити збір за тонну викиду вуглекислого газу на рівні 70 доларів США, — пояснили глава МВФ Крістін Лагард та директор із фіскальної політики організації Вітор Гаспар.

Хоча фонд вважає за доцільне запровадити такий податок в усьому світі, за його підрахунками, у різних країнах він матиме різний рівень ефективності. Зокрема, у країнах на кшталт Китаю та Індії, де енергію здебільшого виробляють шляхом спалювання вугілля, податок у $35 сприятиме зменшенню викидів CO2 на 30%. Водночас країни, які виробляють енергію й з інших джерел, до 2030-го зменшать викиди лише на 10%.

Слід зазначити, що в Україні, відповідно до ст. 243.4 Податкового кодексу, діє податок за викид двоокису вуглецю підприємствами — 10 гривень за тонну. До прикладу у Франції наступного року такий податок буде становити 65 євро за тонну викидів.

Кошти, що надійдуть від сплати « податку на викиди», можна направити до спеціального фонду, який фінансуватиме розвиток відновлювальних джерел електроенергії, — вважають у МВФ.

За період із 1960-го до 2014-го року обсяг викидів вуглекислого газу в атмосферу Землі збільшився в 3.84 раза.

Джерело: Національна лабораторія Оук-Ридж, Теннессі. Графіка: Світовий банк

Трійкою країн-лідерів за цим показником є Китай, США та Індія.

Збільшення емісії CO2 призводить до «нагрівання» планети, унаслідок чого починають танути льодовики, що в подальшому може призвести до затоплення частини суходолу, населеної людьми.

Читайте також: Единбург закриває дороги в центрі: що таке Open Streets Project?

 Поділитися