MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Обшук СБУ і «прогулянка» під конвоєм до військкомату

11.05.2019   
Ірина Скачко
Таким видалося третє травня для героя нашої недавньої публікації Романа N. Нагадаємо, його дружині, росіянці Ользі Полиновій безпідставно скасували посвідку на право проживання в Україні. Тепер жінка переховується, щоб уникнути повернення в Росію, де на неї чекає допит у ФСБ. А на її чоловіка тисне Служба безпеки України.

Таким видалося третє травня для героя нашої недавньої публікації Романа N. Нагадаємо, його дружині, росіянці Ользі Полиновій, безпідставно скасували посвідку на право проживання в Україні. Тепер жінка переховується, щоб уникнути повернення в Росію, де на неї чекає допит у ФСБ. А на її чоловіка тисне Служба безпеки України.

Фото з сайту kremen.today

– З ранку до мене прийшли з обшуком, вилучили всю техніку, – розповів Роман. – А потім один із сбушників привів у квартиру воєнкома з повісткою, і погрожуючи кримінальною відповідальністю, вони умовили мене проїхати з ними до військкомату.

У військкоматі чоловіка примусили пройти медкомісію і вручили повістку на третє червня. Під час обшуку представники служби безпеки неодноразово згадували про дружину Романа, Ольгу.

– Вони багато розпитували про неї, цікавилися, де вона зараз знаходиться, – каже Роман. –  ...Обіцяли, що вона в будь-якому випадку відправиться в Росію.

Ольга поїхала з Росії, тому що є свідком у справі «Мережі». ФСБ закидає групі анархістів підготовку терактів і збройного заколоту. У цій справі заарештовано кількох активістів.  Російські правозахисники зазначали: «Щодо всіх заарештованих  антифашистів співробітники ФСБ застосовували примусове зникнення строком від двох до п’яти діб. За цей час від них із застосуванням тортур домагалися зізнавальних свідчень». Посвідку на проживання в Україні Ольга отримала після одруження з Романом, який є українським громадянином. Невдовзі посвідку скасовали через лист від СБУ. Виявилося, дії Ольги «загрожують національній безпеці, громадському порядку, здоров’ю, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, що проживають в Україні».

Більш конкретні причини скасування посвідки невідомі. Хіба що «загрозою» для національної безпеки виявилося розклеювання листівок на прохідній заводу, який заборгував зарплатню робітникам. Але про це можна лише здогадуватися. Втім, вітання від ФСБ представники Служби безпеки України Ользі свого часу переказували. Зараз Ольга і Роман не мають змоги часто бачитись. Ольга приховує місце перебування, не користується мобільним телефоном. На жаль, у нашій країні широко застосовують примусове повернення, що межує з викраденням.

Втім, офіційним приводом для обшуку у квартирі Романа стало не зникнення з радарів правоохоронних органів його дружини, а розслідування у справі Вербича. Йдеться про напад на колишнього бійця ДУК «Правий сектор» Дмитра Іващенка (Вербича). Рік тому посеред Києва добровольця серйозно поранили троє невідомих у масках. Згодом у цій справі заарештували Ксенію Лапинську з Чернігова. Інший підозрюваний втік до Росії.

– Звісно, я не маю ніякого відношення до цієї події, – каже Роман. – Але СБУ досить активно використовує її, як привід проводити обшуки в різних активістів.

На початку грудня у цій справі співробітники Нацполіції, СБУ і прокуратури вже приходили з обшуками до анархістів та екологів у Києві, Броварах, Дніпрі і Львові. Серед них був і Роман, втім, його тоді за місцем реєстрації не застали.

«Усі семеро активістів, до яких прийшли з обшуками, наполягають, що вони не мають стосунку до нападу на Вербича, і не знають, хто це скоїв. За їхніми словами, вони займаються легальною громадською діяльністю: організовують екологічні та зоозахисні акції, кампанії проти забудови і на підтримку профспілок, влаштовують просвітницькі лекції та кінопокази», – йшлося тоді в статті медіа-проекту «Заборона». Роман взагалі не є членом жодної організації.

Згідно зі статтею 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», «організація підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу здійснюється міськими (районними) державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з міськими (районними) військовими комісаріатами». Ані СБУ, ані Національної Поліції в цьому переліку немає. Та й в Законі «Про Службу безпеки України» доставка громадян на призовні пункти серед обов’язків служби не вказана.

Тобто погроза військкоматом – це просто спосіб тиску на свідка. Або «покарання» за розголос історії Ольги Полинової.  

 Поділитися