MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дональд Туск став людиною року газети Wyborcza

12.05.2019   
Денис Волоха

© Maciek Jaźwiecki / Agencja Gazeta
Голова Європейської ради Дональд Туск отримав титул від польської Gazeta Wyborcza. Нагорода приурочена до 30-річчя видання.

«Дональд Туск отримав нагороду Людина Року під звуки «Оди до радості» (із 1993-го року — гімн ЄС, — авт.). У подарунок він отримав мапу Ґданьська XVIII століття: щоби, як сказав президент «Агори» (польської медіа-групи, яка є акціонером газети, — авт.) Бартош Хойка, — знав, як повернутися з Брюсселю додому, а також підписку «Виборчої» на сто років». — Пише видання.

Головний редактор газети Адам Міхнік, вручаючи нагороду, сказав: «Оскільки з Польщі почався занепад комунізму й падіння берлінського муру, з Польщі почнеться й кінець хорошої зміни».

Туск у своїй промові, говорячи про проблеми Польщі та Європи, наголосив на важливості підтримання стосунків зі Сполученими Штатами та єдності Європейського Союзу. Він сказав, що не може повірити в те, що дехто не вважає, що побудова добрих стосунків із сусідами — в інтересах країни. «Маємо шукати порозуміння з німцями, українцями саме через те, що з ними в нас історія була найскладнішою. Бо якщо ми зараз цього не зробимо, то випустимо демонів».

Дональд Туск став двадцятим лауреатом цієї нагороди. Її отримували зокрема президент Чехії Вацлав Гавел і російський правозахисник Сергій Ковальов.

Учорашній номер «Виборчої». © Bartosz Wieliński

На честь ювілею газета запровадила також спеціальну нагороду головного редактора, яку отримав покійний президент Ґданьська Павел Адамович, якого було смертельно поранено під час січневого благодійного концерту. «За Ґданьськ, за серце, за мужність».

19-го лютого Дональд Туск виступив на відкритті засідання Верховної Ради України, виголосивши промову українською мовою. «Немає Європи без України», — сказав тоді Туск.

 Поділитися