MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Найстарішому дереву в Україні – 2000 років

11.06.2019   
Влад Боднар
Всього в Україні дерев, яким 1000 і більше років – 43. З них, олива в Нікітському ботсаду і ялівець на мисі Сарич, мають по 2000 років. Обидва дерева ростуть у Криму. Всього вуКриму дерев-тисячників 34, з них 14 ялівців, 4 фісташки, 1 олива, 1 самшит, 5 суничник, 9 тіссов.

Зараз є дуже багато інтерактивних карт, на яких відображається все: починаючи від того, якому кольору нижньої білизни надають перевагу люди с того чи іншого регіону та закінчуючи, в яких країнах виступала з концертами співачка Lady Gaga. Але серед всіх цих карт є одна важлива для української громади – мапа найстаріших дерев України. По всій державі відмічені місця, де саме знаходиться дерева, яким від кілька сотень років. Про кожне це дерево представники ЗМІ повинні робити матеріали, щоб всі знали про існування цих дерев і щоб їх максимально ефективно захищали від хвороб, вирубки тощо

Всього в Україні дерев, яким 1000 і більше років – 43. З них олива в Нікітському ботсаду і ялівець на мисі Сарич, мають по 2000 років. Обидва дерева ростуть у Криму. Всього у Криму дерев-тисячників 34, з них 14 ялівців, 4 фісташки, 1 олива, 1 самшит, 5 суничник, 9 тіссов.

Найстаріші дерева Харківської області

Дуб Сковороди-молодший

Обхват 2,5 м., висота 38 м., вік 250 років. Зростає в селі Моначинівка Куп’янського району біля школи. Посаджений видатним українським філософом Григорієм Сковородою наприкінці 18 століття. У 1970-х роках, при будівництві споруди, мало не був повалений бульдозером, від чого його захистила собою вчителька української мови Валентина Гаврюшенко. Дерево необхідно заповісти.

Дуб Петра Першого

Обхват 6 м., висота 24 м., вік близько 600 років. Заповіданий у 1984 році. Під дубом знаходився намет Петра Першого під час його походу на Полтаву. Дерево має огорожу, охоронний знак і інформаційний знак. Дуб знаходиться в Краснокутському районі, Краснокутському лісництві Гутянського лісгоспу біля села Колонтаевка.

Дуб Василя Каразіна

Обхват 5 м., вік близько 500 років, висота 25 м. Зростає в Харкові на території Саду Шевченка. Заповіданий, має охоронний знак.

Дуб Сковороди

Дуб мав обхват 9,50 м., висоту 30 м., вік 1000 років. В стовбурі було дупло висотою 6 м., діаметром біля основи 2 м. В ньому одночасно могло поміститися 10 чоловік. Це був найбільший дуб на Слобожанщині. Його кілька разів била блискавка. У 1912 році місцеві пастухи розпалили багаття в його дуплі і дерево ледь не згоріло. Другий раз дерево горіло в 1943 році при відході німців. У 1972 р дерево було заповідано, проте в 1979 році воно всохло, а в 1994 році його стовбур впав. Зараз частина стовбура взята в бетон. Ріс у селі Сковородинівка Золочівського району. Під дубом любив відпочивати і був похований відомий філософ Григорій Сковорода. В даний час від дубу залишився лише остов.

Про інші подібні дерева у Харківській області ви можете ознайомитись тут.

 Поділитися