MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародний день біженців: Україна знову видає політемігрантів. (ВІДЕО прес-конференції)

20.06.2019   
ХПГ-інформ
І в цьому українські спецслужби співпрацюють з російськими. Про це під час прес-конференції в інформаційному агенстві «Главком» розповіли представники Харківської правозахисної групи – Борис Захаров, Дмитро Мазурок і Василь Мельничук.

І в цьому українські спецслужби співпрацюють із російськими. Про це під час прес-конференції в інформаційному агенстві «Главком» розповіли представники Харківської правозахисної групи – Борис Захаров, Дмитро Мазурок і Василь Мельничук.

Фото з сайту www.dilovamova.com

На жаль, Україна не є безпечною третьою країною для шукачів притулку, вважають правозахисники. Наша міграційна система демонструє цілий комплекс порушень прав людини. Минулого року було розглянуто біля 500 заяв шукачів притулку, розповів адвокат ХПГ Дмитро Мазурок. Відсоток визнання біженцем залишається вкрай малим і становить близько п’яти відсотків.

Тимура Тумгоєва, Аміну Бабаєву, Олександра Францкевича і багатьох інших шукачів притулку було буквально викрадено правоохоронними органами. Найчастіше людей затримувало СБУ – без складання протоколу, повідомлення рідних, судового рішення, залучення адвоката, часто із застосуванням фізичної сили. Тобто з усіма ознаками порушення закону про насильницьке зникнення.

– В чому полягає незаконність дій Служби безпеки України? Закон передбачає рішення про примусове повернення цих громадян, коли Служба безпеки повідомляє, що її перебування на території України небажане, і вона самостійно повинна виїхати з України. Якщо вона не виконує таке рішення, дана особа може бути затримана і після цього доставлена до суду, який розгляне питання про примусове видворення. І лише після судового рішення таке видворення можливе, – заявив адвокат ХПГ Василь Мельничук.

Крім того, важко не помітити співпрацю наших компетентних державних органів, у першу чергу Служби безпеки України, із спецслужбами або іншими органами країн походження біженців. 

– Ми встановили, що принаймні на території Росії є цілі мафіозні групи, які займаються здирництвом у біженців і діють разом з Федеральною Службою Безпеки. Вони порушують справи, в основному це  статті про тероризм і участь у незаконних збройних формуваннях на території  інших держав... Ці угруповання вимагають великі кошти у біженців, які переховуються в інших країнах, – розповів Борис Захаров. – У приватних розмовах із біженцями ми неодноразово чули, що тут (в Україні – ред.) від них теж вимагали великі хабарі за те, що вони не будуть видворені. Ми можемо обґрунтовано підозрювати, що є кілька складових в ситуації із співпрацею спецслужб нашої держави і держави-агресора, а також інших авторитарних режимів. Одна складова – це неформальна співпраця спецслужб, тому що всі вони вийшли з однієї школи КДБ, зберігаються старі зв’язки і там можуть бути якісь договорняки – «я тобі - ти мені». Друга складова –  корупційна. І цими питаннями мала б зацікавитися не тільки Державне бюро розслідувань, але й Національне антикорупційне бюро. З Тумгоєва, якого видали Росії, як потім стало відомо, вимагали дуже великий хабар за те, щоб він не був екстрадований.

 

 Поділитися