MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Львівський суд зобов’язав Росію виплатити понад 4.7 млн ₴ переселенцям зі Станиці Луганської

01.07.2019   
Денис Волоха
Сім’я ВПО зі Станиці Луганської виграла суд проти Російської Федерації й тепер має отримати від неї 4 771 327 гривень 16 копійок компенсації.

Сім’я ВПО зі Станиці Луганської виграла суд проти Російської Федерації й тепер має отримати від неї 4 771 327 гривень 16 копійок компенсації.

24-го червня Личаківський районний суд Львова ухвалив рішення, яким зобов’язує відповідача — Російську Федерацію, виплатити членам сім’ї внутрішньо-переміщених осіб еквівалент 35-ти тисяч євро кожному в якості моральної компенсації через збройну агресію РФ проти України. Одному з членів сім’ї Росія також мусить, відповідно до рішення львівського суду, компенсувати 4169.79 євро майнової шкоди — приблизно стільки б заробила позивачка, якби мала змогу здавати свою станичну квартиру в оренду.

«До початку воєнної агресії з боку Російської Федерації [заявники], як повноправні громадянин своєї країни, мали налагоджений побут та можливість вести повноцінне життя. Проте наведені обставини призвели до неможливості подальшого проживання у смт. Станиця Луганська, а тому в серпні 2014-го року внаслідок воєнних дій Російської Федерації проти України заявники змушені були переїхати до м. Львова, залишивши житло у смт Станиця Луганська Луганської області, змінивши власний побут та спосіб життя. Переселення відбулося задля уникнення загрози життю, здоров'ю, свободи, насильницькій втраті громадянства, особистих прав на свободу пересування, вираження думки, майнових прав вільного володіння, розпорядження та користування майном, прав на працю та захист у результаті збройної агресії Російської Федерації», — ідеться в рішенні суду.

У якості контактної адреси відповідача в рішенні суду вказано адресу Посольства Росії в Києві. Представник відповідача, відповідно до ухвал суду, на засідання не з’являвся, причин відсутності не повідомляв, і докази в справі також не надавав, хоча відповідач був повідомлений про розгляд справи.

У своєму рішенні суд керувався законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», згідно з яким, відшкодування моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації, у повному обсязі покладається на Російську Федерацію як на державу, що здійснює окупацію.

Суд також урахував практику ЄСПЛ (справа Луізідоу проти Турецької Республіки), визначаючи розмір компенсації моральної шкоди. У згаданому Львівським судом рішенні Європейський суд з прав людини зобов’язав Туреччину виплатити позивачці € 35 000 в якості компенсації за її моральні страждання через окупацію Турецькими збройними силами північної частини Кіпру, унаслідок якої позивачка вимушена була виїхати з окупованої частини півострова.

Веденням цієї справи, як і декількох інших подібних, займалася Громадська організація «Всеукраїнський рух «Сила права», діяльність якої здебільшого полягає в наданні юридичної допомоги постраждалим від агресії Росії українцям.

Згідно з інформацією на сайті «Сили права», того ж тижня, на якому було ухвалено рішення Личаківського суду, Солом'янський суд Києва постановив стягнути з Російської Федерації 1 043 778 ₴ на користь кримської журналістки та ВПО Ганни Андрієвської.

Якщо Росія відмовиться виплачувати компенсації (що дуже ймовірно), гроші можна буде стягнути примусово — шляхом арешту і продажу російського майна за межами Росії.

 Поділитися