MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторингового візиту до Олексіївської виправної колонії № 25Звіт за результатами моніторингового візиту до Солонянської ВК № 21Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУПВК № 107Звіт за результатами моніторингового візиту до СІЗО міста МаріуполяЗвіт за результатами моніторингового візиту до Темнівської виправної колонії № 100Звіт за результатами моніторинґового візиту до Торецької виправної колонії № 2Звіт за результатами моніторинґового візиту до Ігренського виправного центру № 133Звіт за результатами моніторинґового візиту до ДУВП № 4Моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26Жахливі умови тримання в Жовтоводській ВК № 26Повернення у минуле, або "маски-шоу" у виправній колоніїЗвіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»Моніторинговий візит без попередження до «Покровського виправного центру № 79»Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133

Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»

11.07.2019   
Володимир Глущенко, Ганна Овдієнко, Максим Ревякін
Під час візиту до установи моніторингова група відвідала сектор ДІЗО/ПКТ, дільницю посиленого контролю, дільницю карантину, діагностики і розподілу, медичну частину та приміщення адміністрації колонії.

5 липня 2019 року моніторингова група Харківської правозахисної групи у складі Володимира Глущенка, Ганни Овдієнко та Максима Ревякіна відвідала Державу установу «Диканівська виправна колонія (№ 12)».

На момент візиту в установі утримувалося 645 засуджених, з яких 403 працювали за трудовими договорами. Протягом 2019 року з установи було звільнено 156 осіб.

Під час візиту до установи моніторингова група відвідала сектор ДІЗО/ПКТ, дільницю посиленого контролю, дільницю карантину, діагностики і розподілу, медичну частину та приміщення адміністрації колонії.

Сектор ДІЗО/ПКТ

Спочатку монітори відвідали сектор ДІЗО/ПКТ, у яких перебувало четверо засуджених.

У камерах сектору чисто, достатній рівень денного та штучного освітлення, наявне невелике вікно, яке засуджений може самостійно відчинити. У камерах працює примусова вентиляція, наявна питна вода.

Санвузол чистий, відгороджений невеликими дверми.

Засуджені раз на добу протягом години відвідують прогулянковий дворик, обладнаний лавкою та спортивним інвентарем.

Жоден з опитаних засуджених не оскаржував своє поміщення до ДІЗО/ПКТ.

Дільниця посиленого контролю (ДПК)

Дільниця посиленого контролю відокремлена від сектору ДІЗО/ПКТ. Приміщення ДПК охайні та просторі. В приміщеннях наявні широкі вікна, через які проходить достатньо природного світла. У дільниці наявний санвузол із нормальною сантехнікою, туалети відгороджені один від одного перегородками достатньої висоти. Під час візиту в кранах була наявна вода. Кімнати для прийому їжі на дільниці також чисті. Наявні баки з питною водою, мікрохвильові пічки, мультиварки та витяжки.

Дільниця карантину, діагностики і розподілу

Наступною монітори відвідали дільницю карантину, діагностики і розподілу.

Більшість ліжок на дільниці одноповерхові, але монітори побачили три двоповерхових ліжка, що є негативним фактором та суперечить європейській практиці. Моніторингова група рекомендує такі ліжка замінити.

На день візиту перенаселення на дільниці не було та на двоповерхових ліжках ніхто не спав.

На території дільниці наявна кімната для прийому їжі, яка обладнана всією необхідною технікою.

Питна вода на дільниці присутня.

Санвузол також чистий, неприємний запах відсутній, сантехніка нова й біла.

Засуджені мають змогу самостійно провітрювати приміщення.

Медична частина

Медична частина має охайний відремонтований вигляд, палати просторі та світлі.

На час візиту в медичній частині проходили лікування 12 засуджених.

У медичній частині є стоматологічний кабінет, рентген-кабінет, лабораторія. Медична частина обладнана сучасним апаратом для експрес-аналізу крові, кардіографом, рентгенографом, апаратом УЗД та іншою цифровою технікою (наприклад, безконтактним термометром, цифровим вимірювачем тиску). У медичній частині працюють такі спеціалісти: стоматолог, терапевт, фтизіатр, психіатр-нарколог. Також колонія бере участь у програмі телемедицини та має відповідне обладнання, яке дозволяє швидко виміряти всі основні показники життєдіяльності.

Під час візиту стоматолог надавав допомогу засудженому. Особи, що перебувають на лікуванні в медичному закладі, на якість лікування та побутові умови не скаржилися.

Зі слів завідувачки медичною частиною, штатне наповнення працівниками достатнє, вакантних місць немає. У разі необхідності, засуджених також доставляють до спеціалізованої міжобласної лікарні, а у крайньому разі – до цивільних медичних закладів. Завідувачка також повідомила, що колонія має спеціально обладнані палати в цивільній лікарні, де встановлені засоби безпеки.

На день візиту в медичній частині перебувало дванадцять хворих. Жоден із них не скаржився на рівень лікування. Зі слів завідувачки медичної частини, установа забезпечена ліками на достатньому рівні.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися