MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові закрили ‘реабілітаційний центр’, де незаконно утримували 19 людей

24.07.2019   
Денис Волоха
У харківській прокуратурі говорять, що викрили та припинили діяльність «псевдореабілітаційного центру», у якому били та знущалися над попередньо викраденими людьми.

© ErikaWittlieb / Pixabay

У харківській прокуратурі говорять, що викрили та припинили діяльність «псевдореабілітаційного центру», у якому били та знущалися над попередньо викраденими людьми.

Згідно з інформацією керівника Харківської місцевої прокуратури №5 Володимира Калюги, людей до «центру» в Слобідському районі міста Харкова доставляли, виловлюючи на вулиці, або примусово забираючи з домівок.

«Громадяни повідомили, що їх виловлювали на вулицях або забирали з дому та привозили до цього центру проти їх волі. Там їх примушували підписувати договори щодо начебто добровільного проживання у закладі, відбирали документи, телефони та особисті речі. Щоб ‘пацієнти’ не втекли, за ними постійно слідкували, а вікна будинку облаштували металевими решітками», — ідеться на сайті прокуратури.

Дев’ятнадцятьох бранців «центру» били та принижували. Серед утримуваних у центрі були мусульмани, яких примушували читати Біблію та молитися, нібито в рамках «лікування».

У рамках кримінальної справи щодо викрадення людей прокуратура спільно з поліцією Слобідського району Харкова здійснили санкціонований судом обшук, унаслідок якого виявили незаконно утримуваних людей. Наймолодшому з них 27 років, найстаршому — 65.

Чи примушували цих людей працювати та з якою метою був організований «центр» — правоохоронці не зазначили.

На початку липня повідомлялося, що поліція Донеччини викрила очолювану громадянином РФ мережу незаконних трудових таборів, які працювали під виглядом «реабілітаційних центрів» для лікування наркозалежності. У результаті дій правоохоронців із рабства було звільнено приблизно 100 людей.

 Поділитися