MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до Селидівської виправної колонії № 82

05.08.2019   
Д. Рева, М. Давидова, О. Кадієвський
Начмед колонії повідомила, що в установі значний недобір медичного персоналу, є стоматолог та рентгенолог на 0,5 ставки кожен та терапевт, який вже три місяці перебуває на лікарняному.

11 липня 2019 року група моніторів у складі Дмитра Реви, Марини Давидової та Олександра Кадієвського відвідала Селидівську виправну колонію № 82 з моніторинговим візитом без попередження.

ДІЗО-ПКТ

На час візиту моніторів у дисциплінарному ізоляторі перебували 6 осіб, в ПКТ не було жодної. Приміщення ДІЗО чисті, освітлення та свіжого повітря достатньо, сантехніка в задовільному стані. Температурний режим на ділянці ДІЗО задовільний. Кількість людей у камері не перевищує норму. Причини перебування – знайдені заборонені предмети, порушення правил переміщення між секторами установи. Всі поміщені до ДІЗО були згодні з рішенням керівництва щодо накладеного стягнення. Біля ділянки є відокремлені дворики для прогулянок, з лавою, турніком і брусами. Зі слів засуджених, режим прогулянок не порушується.

Житлова зона

Наразі в житловій зоні колонії перебуває 704 людини. Умови проживання з минулого візиту у 2017 р. істотно змінилися: покрівля, яка потребувала заміни, відремонтована, усунена вологість та грибок. Через високі ризики захворюваності на кір монітори не відвідували всі житлові приміщення, з ув’язненими говорили на вулиці, без присутності адміністрації. Скарг на умови наразі нема.

На момент відвідування установи тривала підготовка до парламентських виборів, в актовій залі були встановлені кабінки для голосування, одна з них була обладнана спеціальними поручнями для зручності використання людьми з інвалідністю.

Гігієна

В установі запущено нещодавно відремонтований банно-пральний комплекс. Душові кабінки комфортні, відгороджені одна від одної, є перукарський кабінет. Для прання та прожарювання речей наявна сучасна техніка, є зручні сушарки та обладнані місця для прання.

Медична частина

На момент відвідування установи моніторами на кір захворіло та було ушпиталено три особи, тому безпосередньо медичну частину відвідати не вдалося через міркування безпеки. Начмед колонії повідомила, що в установі значний недобір медичного персоналу, є стоматолог та рентгенолог на 0,5 ставки кожен та терапевт, який вже три місяці перебуває на лікарняному. Вакцинування від кору контактних в’язнів проведено не було через відсутність вакцини. Антиретровірусною терапією колонія забезпечена в повному обсязі, рівень Т-клітин та вірусне навантаження перевіряють у Селидовому, вакутайнерів для транспортування крові достатньо. З тестуванням на СД4 наразі проблеми через несправність апаратури в лікарні м. Селидового. Наразі в колонії перебуває 87 осіб, що живуть з ВІЛ, 38 з них – на стадії СНІДу, 65 отримують антиретровірусну терапію. Нещодавно в колонії зроблено 250 тестів на гепатити, виявлено 190 осіб з гепатитом С та 10 – з В. Ніяких перспектив лікування виявлених захворінь не озвучено.

Їдальня

У приміщенні кухні чисто, є відповідне обладнання, персонал кухні одягнений в білі халати, сторонні запахи відсутні. Моніторів також попросили вдягнути халати, що є не типовим для установ виконання покарань. Працює власна пекарня. Приміщення для зберігання продуктів з вигляду свіжовідремонтовані, контролюється температурний режим, є кімната для перевдягання персоналу.

Промислова зона

Промислова зона СВК № 82 поділена на декілька ділянок. Є швацький цех, цех з ремонту автомобілів, ділянка вирощування овочів. На час візиту моніторів у колонії працювали 103 особи. Трудові правовідносини оформлені належним чином, ув’язнені підтвердили наявність договорів і дотримання умов безпеки праці.

Рекреація

Кімнати для побачень розташовані в окремій будівлі на двох поверхах. Загалом їхня кількість – 12, з них один люкс, два напівлюкси. За інформацією адміністрації, кількість побачень за роки бойових дій значно скоротилася, у середньому відбувається два візити на тиждень.

Серед ув’язнених є вірні 8 релігійних конфесій. Представники церков мають безперешкодний доступ на територію для служіння та спілкування з ув’язненими. Нещодавно для потреб ув’язнених відкрито кімнату для намазу.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися