MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Офіс Президента відхиляє електронні звернення, Укрпошта закликає не хвилюватися

06.08.2019   
Денис Волоха
Журналісти почали отримувати від ОП відповіді про неможливість прийняття звернень електронною поштою «через перевантаженість», з порадою звертатися до Офісу поштою або через особистий прийом.

Журналісти почали отримувати від ОП відповіді про неможливість прийняття звернень електронною поштою «через перевантаженість», з порадою звертатися до Офісу поштою або через особистий прийом.

5-го серпня журналісти та громадські активісти почали публікувати скріншоти електронних листів від Офісу Президента, у яких їм відмовляли в реєстрації електронного звернення, пояснюючи це надмірним завантаженням.

«У зв’язку з надмірним збільшенням кількості електронних звернень до Глави держави, що призводить до затримки в їх опрацюванні, Ваше звернення зараз не може бути прийнято, — відповідають у Офісі Президента. — Радимо наразі користуватися іншими передбаченими законодавством способами доставки звернень: поштою або на особистому прийомі».

У мережі почали кепкувати з такої поведінки Офісу, згадуючи обіцянки Зеленського та його партії про «державу в смартфоні». Дехто пише, що, можливо, варто сприймати слова Президента буквально, і надсилати звернення виключно через смартфон, бо в іншому разі їх не опрацьовуватимуть.

«За всі роки отримувала різні відповіді, не отримувала відповідей взагалі на звернення, але щоб таке, то це моє ‘вперше’ і, сподіваюсь, ‘востаннє’», — написала у Фейсбуці журналістка Надія Бабинська, додаючи скріншот із відповіддю від ОП. 

Але найбільшим «тролем» виявилася Укрпошта: у своєму Фейсбуці компанія нагадала, що її 11 тисяч відділень залюбки приймуть та доставлять звернення до Глави Держави.

Кілька днів тому голова Офісу Президента Андрій Богдан, коментуючи журналістам Радіо Свобода інформацію про свою «відставку», заявив, що Офіс має намір спілкуватися із суспільством «без журналістів».

«Класичні журналісти звикли саме себе усвідомлювати як суспільство… Але, як довела наша виборча кампанія, ми спілкуємося із суспільством без посередників — без журналістів», — сказав Богдан.

Але незважаючи на дотепність відповіді від ОП, Офіс Глави Держави такими відповідями порушує Закон України «Про доступ до публічної інформації». У статті 22 цього закону є перелік підстав для відмови в задоволенні запиту на інформацію, і в цьому переліку не передбачено можливість відмовити через «надмірне збільшення кількості звернень».

Окрім цього, навіть у разі відмови відповідь розпорядника інформації має містити дані про особу, яка відповідальна за розгляд запиту, її підпис, а також дату відмови, вмотивовану причину відмови та порядок її оскарження.

Відповідь на запит має бути надана протягом п’яти робочих днів.

Якщо мова йде не про інформаційний запит, а про звернення, то Офіс Президента згаданою відповіддю грубо порушує Закон України «Про звернення громадян», стаття 7 якого прямо забороняє відмовляти в прийнятті звернень.

Звернення розглядаються і вирішуються в термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, — невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Запит або звернення, надіслані електронною поштою, відповідно до згаданих законів закону, — мають таку ж юридичну силу, як і ті, що надсилаються в паперовому конверті.

За відмову в прийнятті звернення або неправомірну відмову в задоволенні запиту закон (стаття 2123 КУпАП) передбачає накладення штрафу від 425 до 850 гривень.

За повторну відмову (яка, вочевидь, актуальна для цього випадку) посадовця ОП можуть оштрафувати на суму від 1020 до 1360 гривень, або присудити від 20 до 30 годин громадських робіт.

 Поділитися