MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У липні зафіксовано 19 випадків фізичної агресії щодо журналістів

06.08.2019   
ХПГ-інформ
ІМІ повідомляє, що серед іншого порушення були пов’язані з висвітленням журналістами передвиборчої кампанії та виборів до Верховної Ради. Зокрема, журналістам перешкоджали та погрожували члени виборчих комісій.

Протягом липня цього року зафіксовано 19 випадків фізичної агресії щодо журналістів серед 25 випадків порушення свободи слова взагалі. Це дані моніторингу «Барометр свободи слова», який проводить Інститут масової інформації (ІМІ) щомісяця.

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував у 11 областях України.

Зафіксовано 8 випадків перешкоджання законній журналістській діяльності та 7 випадів погроз журналістам.

Серед іншого порушення були пов’язані з висвітленням журналістами передвиборчої кампанії та виборів до Верховної Ради. Зокрема, журналістам перешкоджали та погрожували члени виборчих комісій.

У Полтаві фотографу видання «Зміст» Богдану Проскурову забороняли знімати на дільниці навіть після того, як він показав посвідчення.

У Бахмуті (Донецька обл.) члени виборчої комісії перешкоджали діяльності журналістки «Вільного радіо» Діани Шароді, яка зафіксувала факт порушення комісією процедури підрахунку голосів.

В Одесі журналістів «Громадського» не пускали на виборчу дільницю, а в Покровську (Донецька обл.) виборча комісія заборонила журналістам бути присутніми на засіданні.

Лідером порушень свободи слова та прав журналістів, згідно з моніторингом, є Київ, де у липні зафіксовано 10 таких випадків. По два випадки зафіксовано на Миколаївщині, Одещині, Донеччині, Полтавщині та Вінниччині. В інших областях зафіксовано по одному випадку.

Права журналістів минулого місяця порушували приватні особи, члени виборчих комісій, представники судової гілки влади, місцевої влади, депутати, правоохоронці, менеджемент каналу, кандидати в нардепи.

Також зафіксовано по два випадки побиття, нападів на офіси ЗМІ, цензури та юридичного тиску. Також – по одному випадку обмеження доступу до публічної інформації та кібер-атаки.

Здійснено напад на інформаційне агентство «Укрінформ» – молодики, які хотіли зірвати пресконференцію, вибили двері у приміщенні, зламали вартісну акустичну конференцсистему, вирвали 5 мікрофонів, обірвали жалюзі, забруднили стіни, стільці, центральний банер. Постраждали кілька співробітників «Укрінформу». Одному з постраждалих діагностовано травму ока та численні забої тіла.

Також із гранатомета обстріляли фасад будівлі телеканалу «112 Україна». У цьому випадку ніхто не постраждав.

Загалом з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 64 випадки перешкоджання, 22 випадки погроз, 11 випадків побиття та 5 випадків цензури.

 Поділитися