MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині поліція ‘забула’ затримати власника плантації конопель, і він повісився, не дочекавшись суду

08.08.2019   
Денис Волоха
Під час ознайомлення зі справою суддя виявив, що поліцейські не затримали чоловіка, у якого раніше того ж дня виявили плантацію конопель та оголосили підозру. Наступного дня з’ясувалося, що підозрюваний повісився, не дочекавшись обрання запобіжного заходу.

Під час ознайомлення зі справою суддя виявив, що поліцейські не затримали чоловіка, у якого раніше того ж дня виявили плантацію конопель та оголосили підозру. Наступного дня з’ясувалося, що підозрюваний повісився, не дочекавшись обрання запобіжного заходу.

25-го липня поліція Балаклійщини повідомила у Фейсбуці про нібито затримання в селі Яковенкове чоловіка, у якого під час спільного із СБУ обшуку виявили 1000 кущів коноплі, 1 кг висушеного та 20 г уже готового до вживання канабісу.

Окрім цього, згідно з повідомленням, у чоловіка знайшли та вилучили 5 гральних автоматів, які нібито використовувалися відвідувачами «наркопритону».

«Затриманому» оголосили підозру за ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу.

Як пише прес-служба Балаклійського районного суду, зранку, до 12-ї години до суду надійшло клопотання про затримання підозрюваного. Проте згодом, під час ознайомлення з матеріалами справи (суддя робив це вже після обідньої перерви) суддя виявив відсутність протоколу затримання.

За вказівкою судді секретар подзвонив прокурору й той підтвердив, що підозрюваний залишається на свободі, незважаючи на повідомлення поліції про затримання.

У суді наголошують, що не могли обрати запобіжний захід за відсутності підозрюваного. Слідчий міг би подати клопотання про затримання, яке в суді розглянули би негайно, але він цього не зробив.

Слідчий суддя вирішив застосувати судовий виклик, надіславши повістку в прокуратуру для вручення. Оскільки вручити її того ж дня було неможливо, засідання перенесли на 14:00 26-го липня.

У день засідання стало відомо, що підозрюваний повісився в себе вдома.

У суді наголошують на тому, що чоловік підозрювався в скоєнні тяжкого злочину (до десяти років позбавлення волі) й уже раніше сидів за аналогічне діяння, звільнившись 27-го лютого 2018-го року.

У повідомленні суду також зазначалося, що тепер цим випадком маніпулюють для дискредитації слідчого судді, а 6-го серпня на сайті суду оприлюднили окреме повідомлення, у якому йдеться про те, що в суді очікують публікацій замовних матеріалів та заяв від прокурорів про нібито вчинення суддею злочину.

«Часто доводиться чути, що правоохоронці виправдовують очевидні провали в протидії злочинності, забезпеченні публічної безпеки й порядку, інших своїх завдань блокуванням їхніх зусиль судом, ненаданням дозволів на обшуки, арешти і вилучення майна, виправданням обвинувачених, не взяттям їх під варту тощо. — Ідеться в повідомленні суду. — Це цілком очікувано, оскільки складно й невигідно щиро визнавати свою власну неспроможність та непрофесійність, а можливо і відверту умисну бездіяльність».

Суддя-спікер зазначає, що не бачить від прокурорів звернень щодо незаконної торгівлі в місті, продажу самогону й сигарет, вирубки лісів тощо, а також не розуміє, як чоловік, що мав би перебувати під наглядом правоохоронців, зміг відкрито виростити плантацію конопель.

«Нічого не стверджуючи, відкритими залишаються питання: яким чином можливе відкрите, тривале вирощування цілої плантації конопель з 1000 (тисячі) кущів за місцем проживання особою, яка повинна бути під постійним, найприскіпливішим наглядом правоохоронців та чому підозрюваний не був затриманий і не доставлений під конвоєм до суду. Прикладів доставки підозрюваних до суду навіть на медичних ношах є достатньо», — ідеться в повідомленні прес-служби Балаклійського райсуду.

Подяка Судовому репортеру за навід

 Поділитися