MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перемога адвоката у Верховному Суді

20.09.2019   
ХПГ-інформ

Ми раді сповістити наших читачів про чергову перемогу на ниві захисту прав людини. Нашому адвокату, Дмитру Мазурку, вдалось скасувати вирок клієнту Харківської правозахисної групи у Верховному Суді і направити справу на новий апеляційний розгляд. На перший погляд, заурядна ситуація. Однак саме деталі роблять її дуже важливою, як для підзахисного, так і для практики захисту загалом.

По-перше, Харківська правозахисна група дізналась про цю справу коли вона вже була в суді касаційної інстанції. Від несправедливого покарання людину відділяло лише одне судове засідання.

По-друге, сам клієнт не простий. Він — один з небагатьох сміливців, який перший знайшов в собі сили не мовчати і заявити про звірські катування в Бердянській виправній колонії (№ 77). Тривалий час клієнта переховували від правозахисників, не давали зустрітись, від його імені подавались різні заяви про небажання спілкуватись з журналістами. Зараз Державне бюро розслідувань вже допитало більше 15 таких потерпілих і застосувало до них заходи безпеки. Більш детально про катування в колонії ви можете дізнатись з нашої статті: http://khpg.org/1550592982

По-третє, цікаві порушення, які мали місце в банальній справі про крадіжку, за яку неповнолітнього запроторили на 5 років до тюрми. Розслідування вели слідчі навіть, не призначені у конкретне кримінальне провадження, без повноважень здійснювати розслідування щодо неповнолітнього. Суддя першої інстанції також не мав повноважень розглядати справу неповнолітнього. Весь аналіз апеляційної скарги вмістився в одне речення апеляційного суду, нібито підстав для скасування вироку немає. І найголовніше, неповнолітній клієнт отримав те ж саме покарання, як і дорослий організатор, який втягнув його у злочинну діяльність. Такого “букету” було достатньо касаційному суду, щоб скасувати незаконне рішення апеляції.

Ми раді вітати таку увагу до деталей суддів Верховного Суду і їх принципове відстоювання букви закону.

 Поділитися