MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Британська Колумбія визнала Голодомор геноцидом

31.10.2019   
Денис Волоха
Ще одна канадська провінція офіційно визнала Голодомор геноцидом і встановила День пам’яті.

Ще одна канадська провінція офіційно визнала Голодомор геноцидом і встановила День пам’яті.

29-го жовтня Законодавча асамблея провінції Британська Колумбія проголосувала за закон про вшанування жертв жорстокого злочину радянського режиму, який прирік мільйони українців на повільну смерть від голоду, — повідомляється на сторінці посольства України в Канаді.

У прийнятому документі зазначається, що «Голодомор був навмисно спланованим та здійсненим радянським режимом, щоб системно знищити прагнення українського народу до вільної та незалежної України». Кожної четвертої суботи у провінції буде відзначатися День пам’яті жертв Голодомору.

«Це дуже шляхетний і важливий жест. Перша версія законопроекту про Голодомор з’явилася у провінції 10 років тому. Сьогодні бачимо результат довгої роботи української громади і всіх прихильних до України канадців», — цитують у посольстві посла Андрія Шевченка.

На честь події біля Парламенту Британської Колумбії було піднято державний прапор України.

Автором акту, який здобув одностайну підтримку,  виступив депутат від партії Зелених Ендрю Вівер,

«Моєму дідові та його родині вдалося пережити Голодомор. — Цитує промову Вівера Victoria News. — Він і його дружина, разом із моєю матір’ю та її братами й сестрами, — змогли дістатися Канади після Другої світової війни. Вона (мати, — ред.) розповідала мені історії про те, як їм доводилося жити в таборі для біженців у південній Європі та в курнику у Франції, долаючи шлях до безпеки».

Британська Колумбія стала шостою канадською провінцією, що визнала Голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу. На федеральному рівні це було зроблено 28-го травня 2008-го року, коли канадський парламент прийняв Акт Дня пам'яті Українського голоду та Геноциду.

 Поділитися