MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

‘Законодавчу ініціативу народу’ визнано конституційною

16.11.2019   
Денис Волоха

Конституційний Суд надав висновок про конституційність змін до статті 93 Основного Закону, які впроваджують право законодавчої ініціативи народу.

Незважаючи на визнання законопроекту Президента конституційним, Суд застерігає, що ‘за певних умов він може призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина’.

Відповідно до законопроекту 1015, стаття 93 має бути викладена в такій редакції:

«Стаття 93. Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить народу, Президентові України, Кабінету Міністрів України, народним депутатам України та реалізується ними у випадках і порядку, визначених Конституцією України і законами України.

Законопроекти, визначені Президентом України як невідкладні, розглядаються Верховною Радою України позачергово.

Закон приймається відповідно до вимог законодавчої процедури, визначеної Конституцією України та законами України».

Конституція передбачає, що Верховна Рада може розглядати зміни до Конституції лише за наявності висновку Конституційного Суду про відповідність таких змін статтям 157 та 158 самої Конституції.

Судді Конституційного Суду дійшли висновку, що законопроект 1015 відповідає вимогам згаданих статей Конституції, зазначаючи, проте, що внесення запропонованих змін «може за певних умов призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина».

«Конституційний Суд України як застереження констатує, що запропоноване Законопроектом положення ‘право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить народу’ потребує конкретизації виходячи з того, що у Конституції України поняття ‘народ’ застосовано у значенні ‘Український народ — громадяни України всіх національностей’. Відповідно до частини другої статті 5 Конституції України народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, тому його не може бути визначено суб’єктом законодавчої ініціативи без встановлення в Конституції України відповідної кількості громадян України, які мають право голосу, для здійснення законодавчої ініціативи запропоноване Законопроектом положення унеможливлює реалізацію такої ініціативи», — ідеться у висновку.

Окрім цього, Суд застерігає, що така редакція статті 93 дозволяє обмежити права народних депутатів, прийнявши закон.

«Звуження (обмеження) законом України реалізації права законодавчої ініціативи у Верховній Раді України, зокрема, народними депутатами України може призвести до обмеження їх прав щодо вільного волевиявлення та безперешкодного здійснення своїх повноважень в інтересах усіх громадян України і, як наслідок, — до обмеження прав і свобод людини і громадянина», — зазначає Конституційний Суд України.

Законопроект 1015 був зареєстрований Президентом у перший день роботи Ради ІХ скликання як «невідкладний» і через кілька днів був направлений до Конституційного Суду для надання висновку.

 Поділитися