MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Кримчанин Сервер Мустафаєв визнаний в’язнем сумлінняРФ: Умови утримання Мустафаєва в СІЗО Краснодара адвокатка називає «тортурними»Крим: Підконтрольний Кремлю суд визнав арешт Мустафаєва правомірнимКрим: Експертиза нібито виявила сліди ДНК Бекирова на пакованнях набоїв та вибухівкиКрим: Хворого активіста Едема Бекирова залишили в СІЗОКрим: Бекирова перевели до медчастини СІЗОКрим: Стан Едема Бекирова не кращаєКрим: Едем Бекиров заявив, що умовами тримання в СІЗО відверто принижують його людську гідністьКрим: Едема Бекирова тримають у неналежних умовахКрим: Едема Бекирова повернули до СІЗОКрим: Активіста Бекирова вивезли з СІЗО до лікарніДеякі кримські події останніх днівКрим: «Тримання в ізоляторі – повільне вбивство»Крим: Асана Чапуха терміново госпіталізували (ОНОВЛЕНО)Крим: у Кязіма Аметова погіршився стан здоров’яКрим: Асану Чапуху змінили запобіжний західКрим останнім часом (21.08.–30.08.2018)Крим: Олександра Стешенка засудили до 2 років позбавлення воліКрим останнім часом (15.05.–22.05.2018)До 74-ої річниці депортації кримських татар

Сервер Мустафаєв: суд і тюремники змушують в’язнів щоденно голодувати

04.03.2020   
ХПГ-інформ
Фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», координатор громадського об’єднання «Кримська солідарність», якого утримують у СІЗО в Ростові-на-Дону, розповів про умови тримання і порушення прав в’язнів російськими тюремниками.

Фігурант другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір», координатор громадського об’єднання «Кримська солідарність» Сервер Мустафаєв, якого утримують у СІЗО у Ростові-на-Дону (РФ), розповів про умови тримання і порушення прав в’язнів російськими тюремниками. Про це повідомила Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова у фейсбуку. Вона також опублікувала фотокопію листа Мустафаєва.

Сервер Мустафаєв (архівне фото: krymr.org, RFE/RL)

Мустафаєв зокрема пише, що «графік судових засідань 4–5 днів на тиждень, 18–21 день на місяць повністю позбавляють нас можливости на право справедливого захисту і підготовки до судових засідань».

В’язень зазначає, що такий графік позбавляє можливости отримувати в СІЗО медичну допомогу, відвідувати лазню, отримувати посилки й передачі. Також через це немає прогулянок на свіжому повітрі.

Як пише Мустафаєв, у судові засідання обвинувачених вивозять о 07:20 ранку, а в камери вони повертаються о 20–21 годині вечора й не мають можливости отримувати повноцінне гаряче харчування, «що погіршує й без того слабий імунітет».

Під час вивезення на суди харчування, яким забезпечують в’язнів, не враховує релігійних потреб мусульман (містить свинину), часто продукти прострочені.

Мустафаєв пише, що прокурор, який підтримує обвинувачення, «не реагує на наші численні скарги на тортурні умови і ставлення ФСВП {Федеральна служба виконання покарань РФ –ФСИН, Федеральная служба исполнения наказаний} і суду РФ, які змушують нас щоденно примусово ГОЛОДУВАТИ!»

Також суд неодноразово проігнорував клопотання про необхідність перерви та зміни графіка судових засідань через погіршення здоров’я фігурантів справи Сервера Зекір’яєва і Тимура Ібрагімова.

В’язень звертається до Уповноваженої з проханням терміново відреагувати у рамках її повноважень.

Людмила Денісова звернулася до російського Омбудсмена Т. Москалькової з вимогою відреагувати належним чином на викладені обставини.

«Вимагаю від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової відповідної реакції та сприяти забезпеченню громадянам України умов тримання, згідно з міжнародними стандартами, а також провести медичне обстеження Серверу Зекірьяєву і Тимуру Ібрагімову та надати їм кваліфіковану лікарську допомогу», – написала Л. Денісова.

Також вона звернулася до представників міжнародних правозахисних організацій і дипломатів відвідувати судові засідання, «аби не допустити порушення прав на справедливий суд, що гарантовано статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».


Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики арештували шістьох жителів Бахчисарая – Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. ФСБ РФ привинює їм участь у забороненій у РФ та окупованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року у Криму затримали координатора «Кримської солідарности» Сервера Мустафаєва та мешканця села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

У грудні 2018 року Мустафаєва помістили до Кримської республіканської клінічної психіатричної лікарні № 1, щоби «дати висновок про його осудність чи неосудність», де він перебував близько місяця.

Певний час Мустафаєва утримували у двомісній камері Сімферопольського СІЗО площею 6 кв. метрів разом із інвалідом I групи Едемом Бекировим, якого обвинувачували в незаконному зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, а у вересні 2019 року повернули в Україну під час обміну утримуваними особами. «Він (Мустафаєв – ред.) доглядає тяжкохворого Бекирова, який весь час перебування в СІЗО жодного разу не був у лазні, оскільки не може самостійно пересуватися», – повідомив тоді адвокат Мустафаєва Сергій Легостов.

Адвокатка Ліля Гемеджі після відвідання Мустафаєва в СІЗО Краснодара наприкінці жовтня 2019 року назвала умови його утримання «тортурними». «Камера, у якій утримується мій підзахисний – чотири квадратні метри. Після мого попереднього відвідання Сервера тримають там не одного, до нього помістили ще одного слідчо-арештованого, і, відповідно, на кожного з них припадає по два квадратні метри, це з урахуванням поставлених ліжок, з урахуванням так званого санвузла, причому не обгородженого, з урахуванням раковини, і столика, на якому вони повинні обідати», – розповіла Гемеджі.

У листопаді 2019 року «Amnesty International» визнала Сервера Мустафаєва в’язнем сумління.


Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 Поділитися