MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Непрості взаємини адвоката та адміністрації виправної колонії

22.03.2020   
Денис Волоха
Безліч статей було вже написано про цю установу, розташовану на північній околиці Харкова. Проте, Олексіївська виправна колонія та дії її персоналу змушують згадувати про себе знову і знову. Адвокатка ХПГ розповідає, як у колонії видавали одного засудженого за іншого та як сталося, що залишивши одного разу свої документи на прохідній, вона їх більше не побачила.

Безліч статей було вже написано про цю установу, розташовану на північній околиці Харкова. Проте, Олексіївська виправна колонія та дії її персоналу змушують згадувати про себе знову і знову. Адвокатка ХПГ розповідає, як у колонії видавали одного засудженого за іншого та як сталося, що залишивши одного разу свої документи на прохідній, вона їх більше не побачила.

20-го лютого адвокатка Харківської правозахисної групи Таміла Беспала приїхала до колонії №25 на побачення зі своїми клієнтами, під час одного з яких співробітники установи почали звинувачувати її в тому, що вона нібито залишила в туалеті гроші, які в колонії вважаються забороненим предметом.

Співробітники колонії склали на адвокатку протокол про адмінправопорушення, проте вже наступного дня вона сама була змушена писати заяву про злочин до поліції: виявилося, що з колонії вона пішла, не забравши документи.

 — Мене оточили чоловік 7, напевно, — розповідає Таміла Беспала. — Очолював цю бригаду перший заступник начальника Філатов, і він почав не запитувати, а стверджувати, що там лежать ваші гроші в туалеті, якщо хочете, ходімо, подивіться. Я сказала: «Ні, ні на що мені там дивитися, по туалетах я ходити не збираюсь». «Там лежать ваші кошти». Я кажу: «Ні, там не могли лежати мої кошти, бо я свої здала, а ви мої кишені вивернули».

 — Якими далі були дії адміністрації?

 — «Ви будете писати якісь пояснення?» Я кажу: «Нічого писати не буду; добре, що хоч не наркотики». «Наступного разу можуть бути й наркотики», — прямим текстом сказав перший заступник. (…) Я пішла на вихід, мені почали повертати мої речі, там телефон, зарядку. Я перерахувала гроші. Вони б мали цілком законне право вилучити ті гроші [в туалеті], якби на них були мої відбитки, але це була би інша розмова. Перша думка в мене була про це, я вийшла, потім уже зрозуміла, що в мене документів немає. Наступного ранку ми все одно туди ж планували візит. Це нормальна практика, в інших співробітників таке буває, коли ти з ранку до вечора там сидиш, це людський фактор.

 — Нормальна практика — забути документи?

 — Так.

 — Але ж вони мали б нагадати про це — працівники колонії?

 — Вони не мали права навіть випустити мене. (…) На наступний день виконуючий обов’язки начальника Дмитренко повідомив, що документів немає. Ми попросили записи з камер, нам відмовили. Ну я написала заяву: їм — про проведення службового розслідування, написала заяву до поліції. Там була проблема в тому, що відеозапис — там усе чітко видно: і момент передачі, і момент видачі. Проблема ще в тому, що в журналі саме документи ніяк не фіксують — вони взагалі не повинні здаватися. Паспорт вони завжди забирають, що також спірне питання. Документи не являють собою чогось такого, як телефон, наприклад, чи ті ж гроші. Вони не відносяться до заборонених предметів.

В Олексіївській колонії запевняють: усі документи адвокатка забрала, і це видно на відео.

«Якби вона не отримала документи, її би просто не випустили через КПП, — коментує теперішній виконувач обов’язків начальника колонії №25 Василь Трофімов. — Природньо, людина пішла. Наступного дня приходить і вже в неї якісь до нас заявні моменти з’явилися: ‘Ви в мене вкрали документи’. Ми в подиві, розуміємо, що ситуація [склалася], передивилися відео і врешті решт зрозуміли, що людина все отримала та пішла».

Відмову показати відео, щоб розвіяти сумніви в правдивості своїх слів, в. о. начальника установи пояснює тим, що колонія — це «режимний об’єкт».

«У нас режимний об’єкт, на цьому відео може бути не лише вона (Таміла Беспала, — авт.), а хтось іще, буде видно пости, які несуть службу, секретні документи, які не можна показувати», — говорить пан Трофімов.

Довідка: поняття «режимний об’єкт в українському законодавстві не існує.

За словами керівника Олексіївської колонії, після виявлення в туалеті нібито «підкинутих» адвокаткою грошей остання «втекла» з установи виконання покарань. Працівники колонії склали на неї протокол та скерували матеріали справи до суду.

«Провели дану леді до вбиральні. Після того як вона вийшла звідти, через п’ять секунд зайшов інспектор, жіночої статі, і бачить: на підлозі біля унітазу валяються гроші. Я особисто з нею говорив, із Беспалою, питаю, що це, вона каже: ‘Можливо я забула викласти гроші’. Природньо, не захотіла давати ніяких пояснень, зімітувала поспіх і швидко втекла. (…) Ми маємо право скласти адмінпротокол вилучити заборонені речі й направити до суду дані матеріали», — зазначає Василь Трофімов.

«Підміна» ув’язнених

Адвокатка розповідає, що працівники Олексіївської колонії намагалися «підмінити» одного ув’язненого іншим, скориставшись тим, що призначений йому адвокат не бачила свого клієнта раніше.

 — Вийшла людина і сказала, умовно: «Я не потребую ніякої допомоги». Ми пішли [до колонії] вдруге. Заходить вона (призначена засудженому адвокатка Ганна Овдієнко, — авт.) Виходить, каже: «Відмовився». Заходжу я, викликаю того ж самого, на що мені повідомляють: «Після побачення з вашою колегою йому стало погано і він не хоче виходити. — Хай він мені, — кажу, — вийде й скаже, що він не хоче. Я, на відміну від моєї колеги, його бачила — попереджаю, передайте це вашому керівництву. Або зараз виходить він — Бондаренко, або одразу несіть особову справу з фотокарткою, давайте відеозапис із коридору: як приходив Бондаренко до мене, і як приходив до моєї колеги, й одразу нехай керівництво телефонує до ДБР». Він (працівник колонії, — авт.) повернувся через пів години, каже: «Вам якого Бондаренка викликати? Ви ж тут до різних до них ходите. — Тобто ви хочете сказати, що у вас у колонії не одна особа з однаковими прізвищем та ініціалами? — Так, у нас їх три. — Ну, виводьте всіх трьох, я виберу». Через деякий час мені привели того Бондаренка.

 — Одного?

 — Одного. Я ж його бачила. І його там важко переплутати. Я питаю: «У вас адвокат був? — Ні, не був, після 3-го нікого не було».

За словами Таміли Беспалої, згаданого засудженого катували через його національність.

«Його переслідували за національністю саме, він єврей. Йому вводили психотропні речовини спеціально, його змушували вішатись: ‘Вибирай, або ми тебе катуватимемо, або…’ — петлю йому вішали самі. Людина отримала епілепсію після цих речовин усіх, це підтверджується показаннями інших засуджених. Третього січня нам навіть не вдалося отримати нормально заяву від нього, бо в нього почався приступ», — розповідає адвокатка.

3-го січня моніторингова група ХПГ отримала свідчення двадцяти одного засудженого з Олексіївської колонії про тортури та жорстоке поводження з ними. Адвокати пообіцяли приїхати знову, щоб записати свідчення інших засуджених, проте 8-го січня в колонії оголосили надзвичайний стан, увівши вночі Групу швидкого реагування та воєнізоване формування, які проводили обшук ув’язнених, побивши їх та змусивши повзти сходами на животі зі зв’язаними руками.

11-го січня ДБР розпочало слідство за фактом побиття ув’язнених під час обшуку в Олексіївській колонії №25. У Державній кримінально-виконавчій службі ж стверджують, що дії працівників колонії «в повній мірі відповідали вимогам чинного законодавства», а відеоспостереження в цей час не працювало через «проблеми з електрикою».

Як Тамілу Беспалу, так й інших адвокатів неодноразово відмовлялися пускати до Олексіївської виправної колонії, мотивуючи це різними причинами: від введеного в установі надзвичайного стану до звинувачень у підробці документів.

Графологія від ДКВС: моніторів ХПГ звинуватили у підробці документу і не пустили до ВК-25

13-го січня Офіс Генпрокурора відкрив провадження щодо фактів катувань, про які розповіли засуджені адвокатам Харківської правозахисної групи.

Слідство триває.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»
 Поділитися