MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

З початку року зафіксовано 15 випадків агресії проти журналістів

06.04.2020   
ХПГ-інформ
Як повідомляє Національна спілка журналістів України, у більшості інцидентів постраждали жінки – 10 журналісток стали жертвами атак.

За перші 3 місяці 2020 року зафіксовано 15 випадків агресії щодо працівників ЗМІ, – повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ). У більшості інцидентів постраждали жінки – 10 журналісток стали жертвами атак.

НСЖУ посилається на дані моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», який проводить разом із партнерськими організаціями.

Повідомляється також, що із запровадженням в Україні карантинних заходів, зафіксовані випадки агресії до репортерів, які висвітлюють заходи із подолання епідемії COVID-19.

У НСЖУ обурені випадками перешкоджання журналістській діяльності та тим, що жертвами нападів переважно стають жінки.

«В Україні загалом рівень фізичної агресії щодо журналістів є неприпустимо високим, але напади на жінок є особливо обурливими, – наголосив голова НСЖУ Сергій Томіленко. – У кожному випадку варто забезпечити не лише належне розслідування і покарання винних, а й потрібно домогтися широкого громадського осуду тих, хто застосовує силу до жінок».


«Індекс фізичної безпеки журналістів» – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів і медіа України. «Індекс…» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.


Нижче – перелік інцидентів, коли журналісти зазнали агресії.

1. СІЧЕНЬ

• Дмитро Разумовський, головний редактор ІА «Корупція.Інфо», Львів. 10 січня невідомі чоловіки спробували вчинити напад на головреда біля офісу ІА. «На мене наставили пістолет і я почув фразу „Будеш і далі писати – застрелимо!“»

• Валерій Діденко, Анна Скрипник, оператор та журналістка ТРК «Сігма», Харківська область. 13 січня на журналістів напав охоронець комунального підприємства під час зйомок про роботу полігону, пошкодив штатив відеокамери.

• Анна Покровська, журналістка видання «Українська служба інформації», Одеса. 22 січня охоронець Одеської державної академії будівництва та архітектури погрожував журналістці під час підготовки сюжету про пожежну безпеку в академії.

• Марія Малевська та Олександр Бринза, журналістка та оператор СТБ, Харків. 27 січня у Харкові під час сутичок біля обласної держадміністрації постраждала знімальна група СТБ. В бік журналістів розпилили невідому рідину, яка спричинила опіки очей.

• Галина Терещук, журналістка Радіо Свобода, Львів. 30 січня у Львові невідомий підпалив автомобіль, що належить журналістці. (За тиждень керівництво МВС повідомило, що правоохоронці знайшли злочинця. Підпалювачем виявився студент. Також слідство наполягає, що встановило і організатора, і замовника злочину).

2. ЛЮТИЙ

• Геннадій Шелестенко, редактор видання «Херсонський вісник new», Херсон. 1 лютого на редактора напав давній знайомий, конфлікт трапився через низку журналістських розслідувань, опублікованих Геннадієм Шелестенком.

• Анна Калюжна, кореспондент «24 каналу», Київ. 15 лютого в Дніпровському районі міста невідомий напав на журналістку, схопив за голову та спробував затулити рота.

• Володимир Непийпиво, кореспондент регіонального телеканалу НТН, Полтавська область. 20 лютого в смт Нові Санжари (Полтавська область) правоохоронець застосував силу до корреспондента, який висвітлював акцію мешканців селища проти приїзду евакуйованих з Китаю на обсервацію в місцевий санаторій.

• Володимир Тимофійчук, журналіст телеканалу «1+1», Київська область. 25 лютого у журналіста стався конфлікт з депутатом Обухівської райради, якому не сподобалося, що його та його авто знімають на відео.

• Євгенія Вірлич, редактор видання Кавун.Сity, Херсонська область. 28 лютого на журналістку напали в міській раді Херсона – агресивний чоловік намагався вирвати телефон, на який Євгенія вела зйомку.

• Валерій Бугайчук, оператор ТРК «Україна», Житомирська область. 29 лютого під час підготовки відеоматеріалу двоє молодиків побили оператора центрального телеканалу в місті Хорошеві.

3. БЕРЕЗЕНЬ

• Жанна Дутчак, Зіновій Афтаназ, телеканал «Інтер», Івано-Франківськ область. 4 березня в селі Мостище Івано-Франківської області місцеві жителі із сокирами заблокували знімальну групу, яка готувала сюжет про незаконний видобуток каменю з Дністровського каньйону.

• Мішель Арманд, Валентин Мірза, журналістка та оператор «7 каналу», Одеса. 21 березня в Одесі невідома жінка напала на знімальну групу під час зйомки репортажу про загоряння в кінотеатрі торгового центру. Журналістку вдарила по голові.

• Тетяна Сивоконь, журналістка телеканалу NEWSONE, Хмельницька область. 26 березня власник магазину, що торгує засобами особистої гігієни, пошкодив руку кореспондентці, намагаючись завадити зйомці сюжету про продаж медичних масок.

• Марина Пітиляк, Юрій Маковецький, журналістка та оператор телеканалу «Перший Західний», Львівська область. 27 березня знімальну групу замкнули у крамниці в місті Кам’янка-Бузька (Львівська область) під час підготовки сюжету.

 Поділитися