MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інфікування інформацією, або Про коронавірус як об’єкт російської пропаганди

04.05.2020   
Наталка Ковальчук
Треба зробити сумний висновок: певна частина населення добре таки інфікована інформацією з прокремлівських ЗМІ.

Чи може пропаганда позбавляти нас інстинкту самозбереження? Можливо, так. Однак про це трохи пізніше. А поки що про важливу для сьогодення інформацію.

Європейська служба зовнішньополітичної діяльності (EEAS) підготувала доповідь, у якій, зокрема, йдеться про поширення Росією дезінформації щодо коронавірусу SARS-CoV-2.

Власне, практично з самого початку епідемії, а потім і пандемії з’явилися повідомлення як про російські фейки щодо коронавірусу, так і про приховування Росією правди про стан із захворюваннями на власній території.

Тобто Російська Федерація дотримується тих «правил», за якими жив недоброї пам’яті СРСР: приховувати правду і заливати світ брехнею, вдаватися до дезінформації.

Нині ці впливи Москви набули загрозливого поширення. Так, служби ЄС наводять чимало прикладів дезінформації, до якої вдаються різноманітні кремлівські медіа. Сотні випадків зафіксовано робочою групою зі стратегічних комунікацій «Схід» (East StratCom), яка створена у 2015 році для протидії російській дезінформації, і яка веде платформу для викриття фейків – euvsdisinfo.eu.

Причому, як зазначається, не завжди метою дезінформації є саме Євросоюз. Багато фейків спрямовано, власне, на російськомовну аудиторію, тобто на носіїв російської мови у всьому світі.

А, отже, й на Україну, де російська мова є досить поширеною, де нею володіє практично все населення.

Вплив на нашу країну відбувається досить потужний. Скажімо, за дослідженнями telekritika.ua, 85 відсотків українців, які користуються супутниковими антенами, можуть приймати більше десятка російських телеканалів прямо або опосередковано пов’язаних з Кремлем.

Тобто московська дезінформація охоплює значну частину населення України. До того ж, після кодування українських телеканалів дехто з громадян країни, особливо на сході, взагалі відмовилися від їх перегляду.

Відтак наші земляки піддаються агресивній кремлівській пропаганді, яку північний сусід постійно провадить щодо суміжних країн. Тож різноманітні російські «версії» щодо коронавірусу поширюються Україною.

Росія, наприклад, вдається до звинувачення окремих країн Євросоюзу у розробці COVID-19 як «біологічної зброї», спрямованої на «стерилізацію населення», поширюється міф про нібито американські лабораторії, які діють в Україні і мають на меті зараження недугою населення тощо. На жаль, ці, такі небезпечні, дурниці підхоплюють і деякі українські ЗМІ.

Крім того, неправдивою інформацією про коронавірус Україну заливають цілі мережі кібер-агентів.

Недавно прес-центр СБУ повідомив, що за період дії карантину Служба безпеки України викрила більше двохсот інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус, заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією до 800 тисяч користувачів.

Як встановлено, частина цих інтернет-злочинців, що пов’язані з Росією, поширювали неправдиві чутки, які могли викликати паніку чи порушення громадського порядку.

Мережа агітаторів виявилася настільки розгалуженою, що під їх вплив потрапили практично всі регіони України. Вони працювали в Києві, Одесі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, охоплюючи і суміжні території.

СБУ встановлено, що для публікації антиукраїнських фейків щодо коронавірусу, використовувалися, зокрема, пропагандистські інтернет-видання Російської Федерації. Служба безпеки також встановлює контакти цих агітаторів зі спецслужбою країни-агресора.

Та руйнівна робота, яка нині ведеться проти України у зв’язку з поширенням COVID-19 і карантинних заходів щодо запобігання хворобі, цілком вписується у висновки, до яких прийшли у вже згаданій доповіді Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS): дії прокремлівських медіа спрямовані на підривну роботу щодо європейських країн, які борються з коронавірусом.

Не становить секрету, що російські ЗМІ часто подають не просто неперевірену інформацію, а таку, що є відвертою нісенітницею. Вони маніпулюють свідомістю. А люди, які не здатні аналізувати ситуацію, втрачають орієнтацію, заплутуються у кремлівських побрехеньках, а потім вже й самі починають розносити ту вірусну інформацію, яку отримали від ворожих ресурсів, для яких COVID-19 і ситуація навколо нього стали багатим живильним середовищем для створення міфів, фейків, вигадок, конспірологічних версій, теорій змови.

І нарешті щодо того, з чого починався цей матеріал. Чи таки пропаганда впливає на наш інстинкт самозбереження? Відповідь, мабуть, буде позитивною. І ось чому.

Якось довелося почути, як одна пані у черзі до супермаркету впевнено розказувала, що коронавірус ніякої загрози не становить. Вона, мовляв, дивиться російське телебачення, і там розказали, що ніякого небезпечного коронавірусу немає – то вигадки політиків і фармацевтів, які на цьому наживаються. Переконати у протилежному цю жінку виявилося марною справою. До речі, оскільки такі ж висловлювання нерідко можна побачити і в соцмережах, то треба зробити сумний висновок: певна частина населення добре таки інфікована інформацією з прокремлівських ЗМІ.

Виникає також запитання: чи не під впливом цієї ворожої пропаганди в українців сформувалася думка про відносну безпечність COVID-19? Адже, за опитуванням онлайн-платфори Gradus, наші громадяни не надто переймаються через ризик захворіти на коронавірус, оцінивши його небезпеку у 4,49 бала за 10-бальної шкалою. А більшість взагалі переконана, що для уникнення зараження достатньо носити медичну маску у місцях масового скупчення людей.

 Поділитися