MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лауреатом премії Ґонґадзе став Павло Казарін

22.05.2020   
Ірина Скачко
«Ми опинились у ситуації, коли фріки можуть об’єднуватись, коли кожен опиняється у власній теплій інформаційній ванні», – зазначив під час церемонії журналіст.

У прямому ефірі суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА Премію імені Георгія Ґонґадзе отримав журналіст, публіцист, колумніст видань НВ, «Українська правда», Крим.Реалії, Liga.net, каналів ICTV та Суспільне Павло Казарін.

Павло Казарін (фото: pen.org.ua)


«Коли з’явився інтернет, всі думали, що це буде спілкування всіх з усіма, що цензури не буде. Але ми опинились у ситуації, коли фріки можуть об’єднуватись, коли кожен опиняється у власній теплій інформаційній ванні. Ми живемо у просторі конкуренції контенту, коли зрада продається краще за перемогу. Перемагати у більшості – легка справа, а перемагати у меншості – це, можливо, і є та справа, якій можна присвятити життя», – зазначив переможець.

Серед тих, хто увійшов до короткого списку номінатів, окрім Павла Казаріна, – журналіст і телеведучий YouTube-каналу «Телебачення Торонто» Роман Вінтонів і засновник проєкту Ukraїner, письменник, журналіст Богдан Логвиненко.

Засновником Премії імені Георгія Ґонґадзе є український осередок Міжнародного ПЕН-клубу в партнерстві з Асоціацією випускників Києво-Могилянської Бізнес-Школи та виданням «Українська правда». Відзнака має підтримати журналістів, які «слідують принципам та цінностям незалежної журналістики, демонструють професійність, компетентність, інноваційність, створюють матеріали, що призводять до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні, а також роблять суттєвий внесок у розвиток медіасередовища в цілому». На Премію номінують медійників, які працюють в Україні та протягом останніх п’яти років є журналістами. Від минулого року Премію присуджують у день народження Георгія Ґонґадзе – 21 травня.

Засновник і перший головний редактор «Української правди» Георгій Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді в Таращанському лісі було знайдено його тіло. Замовники вбивства досі невідомі.

На церемонії згадували загиблого журналіста. «Він формувався як особистість у політичному середовищі – його батько, Руслан Ґонґадзе, був членом Гельсінської групи у Грузії та членом першого незалежного парламенту. Глибокий і далекоглядний, ще в 1993–95 роках Гія попереджав про вибухонебезпечність Криму та потребу у свідомій державній політиці щодо півострова, якщо Україна хоче його зберегти. Вважав, що країни-сусіди Росії мусять створити власний безпековий альянс. Гія випереджав свій час – тому, можливо, поспішав жити сповна щодня. Він був людиною-феєрверком, генератором ідей та перспектив», – сказала Мирослава Ґонґадзе.

 Поділитися