MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Крим: Знову трус у кримськотатарській господіКрим: Присуд стосовно Делявера Гафарова залишили чиннимКрим: Повідомлено про засудження кримського татарина за участь у батальйоні ім. Н. ЧелебіджиханаКрим: Підконтрольний Кремлю суд залишив вирок щодо Февзі Саганджі чиннимКрим: Підконтрольний Кремлю суд засудив чоловіка до 10,5 років колоніїКрим останніми днями (19.03.–26.03.2018)Крим останніми днями (08.03.–16.03.2018)Крим останніми днями (01.03.–06.03.2018)Фігуранти ялтинської справи «Хізб ут-Тахрір» – політв’язніКрим останніми днями (14.02.–19.02.2018)Крим останніми днями (07.02–13.02.2018)Крим останніми днями (31.01.–06.02.2018)Крим останніми днями (24.01.–30.01.2018)У Криму відбулися хатні труси у двох кримських татар (ОНОВЛЕНО)Володимирові Балуху не надають медичної допомогиРФ: Суд залишив свідка Єгови з Криму за ґратамиКрим: Людей назвали злочинцями лише в результаті анексії та окупації

Крим: Кілька подій

05.06.2020   
ХПГ-інформ
Новини про етапування та засудження кримчан.

Громадського журналіста Нарімана Мемедемінова етапували до колонії-поселення в Ростовській області (РФ), – передає сайт проєкту «Крым.Реалии» з посиланням на громадське об’єднання «Кримська солідарність».

Наріман Мемедемінов (архівне фото: «Кримська солідарність»)


Як зазначив адвокат Еміль Курбедінов, напередодні захист подав заяву про умовно-дострокове звільнення кримчанина, але через етапування треба буде зробити це знову, адже змінилася адреса його фактичного перебування.

«У лютому біжучого року в Нарімана вже підійшов термін умовно-дострокового звільнення, але, через відкладену майже на півроку апеляцію, документи ми змогли подати тільки після набуття вироком чинности. Але суд не встиг розглянути наше клопотання, оскільки його практично одночасно етапували до колонії», – пояснив адвокат.

Нагадаємо, громадського журналіста і блогера Нарімана Мемедемінова засудили у жовтні 2019 року до 2,5 років колонії-поселення за звинуваченням у публічних закликах до тероризму. 14 травня 2020 року військовий апеляційний суд Власихи (Московська обл.) залишив вирок чинним.


Енвера Сейтосманова, фігуранта севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір», етапували з СІЗО Ростова-на-Дону до виправної колонії в республіці Башкортостан (РФ), – передають «Крым.Реалии» з посиланням «Кримську солідарність».

Енвер Сейтосманов (фото: memohrc.org)


Про це на громадське об’єднання повідомив адвокат Еміль Курбедінов. За його словами, про місцеперебування Сейтосманова нічого не було відомо протягом тривалого часу.

«Ми відправили відповідну заяву із запитом про те, де він перебуває. Тільки 3 червня ми отримали інформацію про можливе місце його направлення – до Республіки Башкортостан», – сказав Курбедінов.

Нагадаємо, 5 грудня 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сейтосманова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на один рік. 16 квітня 2020 року Російський Військовий апеляційний суд залишив вирок без змін.

Міжнародна ісламська політична організація «Хізб ут-Тахрір» називає своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламськім халіфаті, але відкидає терористичні засоби досягнення цього. Верховний суд Російської Федерації заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, занісши до списку з 15 об’єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.


4 червня підконтрольний московській владі Верховний суд Криму, розглянувши апеляційну скаргу російської прокуратури на вирок послідовнику вчення Свідків Єгови Артему Герасимову, засудив його до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму, – передає Правозахисний центр «Меморіял» з посиланням на «Кримську правозахисну групу». Нагадаємо, обвинуваченого в організації діяльности екстремістської організації кримчанина 5 березня 2020 року підконтрольний Кремлю Ялтинський міський суд засудив до штрафу у розмірі 400 тис. рублів.

Артем Герасимов (фото: memohrc.org


Герасимова взяли під варту у судовій залі. Слухачі допущені не були.

Кримінальне переслідування Герасимова почалося торік у березні. Кримчанин правив службу Божу, що слідство трактує як «організацію діяльности екстремістської організації».

«Свідки Єгови» – міжнародна релігійна організація, що має прихильників по всьому світу. У Російській Федерації організація визнана у 2017 році екстремістською рішенням Верховного суду, її діяльність у Росії заборонена. Правозахисники вважають, що Свідків Єгови переслідують виключно за їхні релігійні переконання і неодноразово виступали з вимогою припинити політичні репресії стосовно організації.

 Поділитися